Ugrifüles óvoda bemutatása

Ugrifüles óvoda bemutatása

Bemutatjuk a kerületi óvodákat, remélve, hogy ezzel segítünk az oviválasztás előtt álló szülőknek. A Kerekerdő óvodáról itt olvashattok, a Csicsergőről itt, a Kicsi Bocsról itt, a Napfény oviról itt.

Csoportok, csoportlétszámok, óvó nénik

A Ferencvárosi Ugrifüles Óvoda a József Attila-lakótelepen, a Hurok utcában, a „hajós játszótér” és a Zöld Kakas Líceum közötti területen található. Az óvodában 4 csoport működik: Kipikopi, Törpike, Dumbó, Micimackó. Lányom és fiam a Micimackó csoportba járnak, lányom nagycsoportos, szeptemberben kezdi az iskolát, míg fiam kiscsoportos korú. Az óvónő hiány az Ugrifülest is érintette, a tavalyi év végén, az idei tanév kezdetén átszervezések, óvónő és dadusnéni cserék voltak. A mi egyik óvó nénink, Ági néni nyugdíjba ment, de elkötelezettségét, szeretetét mutatja, hogy tagja maradt a „micis” messenger csoportnak, s a mostani óvó nénikkel (Eszti néni és Anna néni) együtt ő is bejelentkezik, s küldenek egy-egy mesét, verset.

Az Ugrifülesben a csoportok életkor szerint vegyes csoportok, mi ezt nagyon szeretjük, így ebben az évben, amíg lehetett, a két testvér egy csoportba tudott járni. Az ovikezdés a kisebbnek így egyáltalán nem volt megterhelő, sőt, már bölcsis korában be szeretett volna menni testvérével. Az a tapasztalatom, hogy a nagyok figyelnek a kicsikre, segítenek nekik, kialakul egyfajta gondoskodás. A gyerekeim csoportjában 24 gyerek van, a többi csoport is hasonló létszámmal működik.

Épület, udvar

Az épület két szintes, az alsó és felső szinten is 2-2 csoport található. Fent van még ezen kívül a tornaterem, ahová körülbelül heti kétszer tornatermes órára felmentek a gyerekek. A lépcsőzés a gyerekeknek nem okoz problémát. Az épületet és az udvart az idei évkezdésre újították fel, egy ideig még az udvaron keresztül közelíthettük meg az óvodát, aztán helyreállt a rend. Az udvaron van, hogy több csoport egyszerre van kinn az udvaron, így is elférnek a gyerekek.

Ovi vezetés

Jelenleg Kékesi Györgyné, ahogy a gyerekek hívják, vezető Ági néni vezeti az óvodát, ő hamarosan (úgy tudom, jövőre) nyugdíjba megy, ezért váltás valószínű. Régóta vezeti az óvodát, szülők s gyerekek egyaránt kedvelik. Aktívan részt vesz az óvoda életében, bejön a szülői értekezletekre, volt, hogy ő kísérte a gyerekeket korcsolyára, eljött, s meghallgatta lányomat a mesemondó találkozón is.

Szülői hozzájárulás

Tisztasági csomagot akkor kell vinni, amikor ezt kérik, s kiírják. Ennek tartalma lehet zsebkendő, szalvéta, folyékony szappan, toalettpapír és nedves toalettpapír. Olyan is volt, hogy csak azt írták ki, mi fogyott el, s célzottan azt vittünk. Van nálunk csoportpénz, ezt ajándékokra, esetleg dekorációra szoktuk költeni. Minden nap más a gyümölcsnapos, a szülők visznek aznap a csoportnak gyümölcsöt, ezzel segítve az egészséges táplálkozást. Ezt az első szülői értekezleten megkérdezték, s mindenki beleegyezett.

Foglalkozások, ovis rendezvények

Nagyon sok szabadon válaszható foglalkozás van az óvodában: a kiscsoportosoknak a néptánc, zeneovi elérhető, a nagyobbak járhatnak a tornatermi és csoportszobai tornán kívül még külön tornára, focira, sakkra. Ezek fizetős foglalkozások.

Akinek szüksége van rá, logopédushoz jár. Az óvodapszichológus is elérhető. A nagycsoportos (illetve néha a középsős) gyerekek többször mentek színházba, koncertre. A nagycsoportosoknak ingyen korcsolya tanítás volt a Lobogó utcai jégpályán, heti egyszer.

Rendezvények tekintetében az Ugrifüles napokon túl egy-egy sportesemény szokott lenni a nyúldombon. A neves ünnepeket, az anyák napját és a gyermeknapot is tartják. Az évzáróra, ballagásra a gyerekek műsorral készülnek, a néptáncosok minden évben bemutatót tartanak, a korcsolyás, s a focis csapatnak is volt nyílt órája.

Napirend

Az oviban meghatározott napirendet követnek. A beérkezés után kézmosás, szülőtől elköszönés, majd csoportszobában szabad játék a reggeli megérkezésééig. Reggeli, majd játék bent – közben a nagyoknak az iskolára készülős feladatok is előkerülnek, s beviszik a gyümölcsöt. Majd játék következik az udvaron, vagy tornatermi óra, esetleg benti játék. Pár külön foglalkozás, mint pl. a foci, néptánc, a zeneovi reggel/délelőtt van. Ebéd, ezután, ha van szülinapos, s hoztak tortát, tortáznak. (Ezt a lányom fontosnak tartotta említeni.), ebéd után mosdó, fogmosás. A meseválasztó mesét választ, alvás következik. Ébredés után kézmosás, uzsonna, játék udvaron vagy bent.  A külön torna is délután szokott lenni.

Mindkét gyerkőc nagyon szeret ide járni, szóval kicsit szomorú vagyok, hogy szeptembertől már egyikük sem tud ebben az oviban maradni.