Kicsi Bocs óvoda

Kicsi Bocs óvoda

A Ferencvárosi Kicsi Bocs Óvoda a IX. kerület legrégebbi óvodája, 1902 szeptemberében nyitott. Nyolc, homogén csoporttal működik, Belső-Ferencvárosban, a Kálvin térhez közel.

Fiserné dr. Koplányi Eszter, szülőként mutatja be az óvodát

Hagyományos, a mi időnk oviját tükröző elvek alapján működik ez a nagyon családias ovi, ami nekem nagy pozitívum. A kis létszámból és kevés csoportból kifolyólag itt mindenki ismer mindenkit, a gyereket név szerint ismerik az óvónők és a dadusok, ami nagyon ritka, főként itt a belvárosban.

Az óvoda vezetése tekintettel van a szülők igényeire, diplomatikus és rendkívül jól szervezi az óvoda működését. Az óvónői a dadusi és a pedagógus asszisztensi (2 fő) létszám is megvan, nincs üres státusz. Elmondható, hogy az óvónő gárda válogatott. Nem mindenkit vesznek/vettek fel (inkább vártak, de válogattak), annak ellenére sem, hogy jelenleg hiány van az óvónői szakmában. A gyermekeket szakmailag jól felkészült, gyermekszerető, lelkes óvónők, dajkák és kisegítő munkatársak (pl. a gondnokot, Tóni bácsit nagyon szeretik) nevelik szeretetben, békés családi hangulatban együttműködve a családokkal, a gyermekek mindenek feletti érdekét szem előtt tartva.

Csoportok

Az óvoda 8, homogén, medvékről elnevezett csoporttal működik. Jelenleg 2 kicsi, 2 középső, 2 nagy és 2 ismétlő nagycsoport van.

A csoportok létszáma eltérő, 14-19 főig, a csoportszobák nagysága a létszámot 15-19 főben maximalizálja.

2020-ban induló kiscsoportok: Fülesmackó csoport, Dörmögő csoport.

Nevelési elv/terv, foglalkozások

A nevelőtestület azonos értékrend alapján alkotta meg a pedagógiai programját, a nevelési elveit. Az óvoda pedagógiai irányvonala a néphagyományokra épül, ami jellemzően beépül a mindennapokba, az ünnepekbe is.

Az óvoda Madárbarát és Boldog óvoda címmel is rendelkezik. A Madárbarátság megjelenése a melegebb időszakban a madarak folyamatos „itatása”, a madáritató elhelyezése és azok rendszeres utántöltése, a hidegebb, téli időszakban a madarak etetését jelenti, amin keresztül a gyerekek megismerhetik a madárfajokat, a folyamatos gondoskodás által a felelősségtudatot, a feladattudatot fejleszthetik. A tavasz folyamán pedig részt vesznek a „Madarak városa Ferencváros” kerületi szintű vetélkedőn, ahol sikeresen szerepelnek.

A Boldog óvoda foglalkozásokat jelenleg a Mézesmackó és a Panda csoportban (jelenleg kiscsoportok) tartják, ahol az óvónők erre a típusú érzelmi intelligencia fejlesztő foglalkozásra külön képzést kaptak. Az óvoda vezetése folyamatosan, minden csoportban szeretné bevezetni ezt a fajta foglalkozást.

Két csoportban, egy nagy és egy kiscsoportban vagyok személyesen érintett. Mindkét csoportban a napi és heti foglalkozások az adott ünnep/hónap/évszaknak megfelelő téma körül zajlanak, tematikusan, az óvodai nevelés módszertanát, „készségtárgyait” (zenei nevelés, vizuális nevelés, testnevelés, mese/vers, környezetismeret, matematikai tartalmak) teljes mértékben betartva. A csoport képességeit figyelembe véve haladnak, nem ragaszkodnak szűken az adott korcsoport „anyagához”. Az óvónők figyelembe veszik a gyermekek, a csoport aktuális érdeklődését is, és rugalmasan kitérnek az érdeklődésnek megfelelő témákra is. Pl. Megfigyelések a kertben, vizsgálódások nagyítóval, Tündérkert gondozás, égitestek, stb… Sok a szabad játék, amit a gyerekek ki is használnak.

A vizuális területeken kiemelkedő teljesítményt nyújtó, vagyis tehetségígéret gyerekek számára nagycsoportban heti egy alkalommal ingyenes tehetséggondozó foglalkozást tart az óvodavezető kézműves foglalkozás keretében. A résztvevőkre az óvónők tesznek javaslatot. Láttam pár művet, érdekes, szép dolgokat készítenek (pl. papírból kiskosarat).

A testnevelés az óvoda alaksorában található kicsiny, de jól felszerelt tornaszobában van mindenkinek. Jó idő esetén a mozgást az udvaron is szokták tartani. A nagycsoportosok a heti 1 torna mellett eljárnak félévet korcsolyázni a József Attila lakótelepre (iskolabusszal). A másik félévben 2 torna órájuk van. A fél éves korcsolya arra elég a gyerekeknek, hogy biztonsággal rámenjenek a jégre, megtanuljanak esni, és az alapokat. A torna órát mindkét gyerekem már napokkal előbb várja.

Ezeken túl a nagycsoportosoknak heti 1 alkalommal néptánc van beépítve a délelőtti foglalkozásokba, amit néptánc szakvizsgával rendelkező óvónők tartanak.

Az óvoda rendelkezik egy rekortán gumi bevonatú kresz oktató terasszal is, ahol heti egy alkalommal a középső és nagycsoportosok tervszerűen tanulják a helyes és kulturált közlekedés szabályait. Ilyenkor védő felszerelésbe öltöznek, és különböző járművek (roller, bicikli), jelzőtáblák és jelzőlámpák segítségével gyakorolnak. Ebből kifolyólag ismerik az alapvető közlekedési táblákat is.

Az óvodában van logopédus, gyógypedagógus, pszichológus. Mi logopédiára járunk, meg vagyunk elégedve.

A sajátos nevelési igényű gyermekek (beszédfogyatékos, egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdő) fejlesztését utazó logopédus és gyógypedagógus látja el, erről saját tapasztalatot nem tudok mondani, de azt hallottam ezekkel a fejlesztésekkel is meg vannak elégedve a szülők.

Fizetős foglalkozások

Az óvodában, a helyi tornateremben van balett, foci és sakk, a szomszédos iskolában (átjön az oktató értük és vissza is hozza) pedig judo. Mi fociban és sakkban vagyunk érintettek, az első 5000 Ft/hó, a 2. 4000 Ft/hó. Nagyon szeret járni a nagyobb. A foci edzések a Bozsik programon keresztül valósulnak meg az intézményben. Heti két alkalommal lehet balettozni.

A szabadban

Az ovi rendelkezik egy műfüves nagy udvarral, 1 terasszal (3 a kresz terasz), és egy kis hátsó kerttel, ahol minden csoportnak van kis magaságyása, kiskertje. A gyerekek rotációban, beosztás szerint ezeken a helyszíneken vannak kint a szabad levegőn. A nagycsoportosokkal jó idő esetén gyakran mennek vagy a Nehru parti játszótérre, a Markusovszky térre, a Gellérthegyre. Többször hallottam azt a mende-mondát a Kicsi Bocsról, hogy kicsi az udvar, nem viszik ki a gyerekeket. Ez nem igaz. Nagyon jól megoldott a rotálás az udvarok és teraszok között, és mindig kiviszik a gyerekeket minimum egy kis levegőzésre, kivéve, ha nagyon zord az idő.

Kicsi Bocs óvoda

Programok

Évente egyszer, májusban az óvoda kollektíven kirándulni megy az Alapítványi rendezvényen összegyűlt pénzen (Pl. Szigetszentmiklós vadaspark, Katalinpuszta). Ezen felül a csoportok külön-külön eseményeket, kis kirándulásokat (középső csoporttól) szerveznek. Pl. nálunk a középső és nagycsoportban a nagyobbik gyerkőcék a Magyar Rádióban voltak többször hangszerbemutatón, múzeumlátogatáson, múzeumi foglalkozáson (mézeskalács készítés), mozizni a Helytörténeti múzeumban, bábszínházban az FMK-ban, színházban a Ráday utcában, ingyenesen az állatkertben, Vásárcsarnokban. Az óvodai munkatársak egy évben többször összeállnak, és bábszínházi, színházi foglalkozást tartanak a gyerekeknek, de szoktak évi 1-2* jönni külsős előadók is. Ezeken felül volt még pl. kutyabemutató (vakvezető és mentőkutyák).

Az óvoda évszakonként, csoport szinten szervez családi kézműves délutánokat, ahol a szülők az óvónőkkel és a gyerekekkel együtt valamilyen apróságot készít (pl. Mikulásnak ajándék sütit, vagy karácsonyfadíszt, mézeskalácsot…) Ezen felül ősszel az óvoda családi napot tart, ahol térítésmentesen a szülők a gyerekekkel ügyességi játékokat játszhatnak, kézműveskedhetnek az óvónők vezetésével. Ezek mindig egy adott témára épülnek, 2019-ben pl. a szüret volt a téma (csömöszöltek, daráltak). Februárban pedig Medve Napot tart az óvoda, ahol az óvónők által szervezett programokon minimális díjért lehet részt venni, ami az alapítványba megy a májusi kirándulásra.

Gyermeknap közelében tartjuk az „Egészséges gyermekek napját”, ahol a gyermekek különböző feladatokon keresztül kapnak szemléletformáló, fejlesztő, elgondolkodtató feladatokat az egészségvédelem, a környezetvédelem területeiből. Minden csoportban készülnek az óvónők valamilyen kis feladattal vagy meglepetéssel, pl. gyümölcsnyárs készítés, vagy aszalt gyümölcs felismerés. Nagyon élvezik a gyerekek.

Az idei évtől Márton napján közös, énekléssel egybe kötött, lámpás felvonulást tartottunk a szülőkkel együtt, az utcára kivonulva. A lámpásokat minden gyerek maga csinálta. A kiscsoportosom üvegre dekopázsolt, a nagy tejes dobozból készítette.

Föld napján közös növény ültetéssel gazdagítják a gyerekek és az óvónők az óvoda zöld területeit, a fűszernövény kertet, és a külső folyosó virágládáit.

Az édesanyákat és nagymamákat minden csoport felköszönti csoport szinten.

Az iskolába menő gyermekek részére van a búcsúzás ünnepe, amelyen óvodás társaiktól, az óvoda dolgozóitól búcsúznak énekekkel, versekkel. Ilyenkor végig vonulnak az óvodán, és kis tarisznyájukba minden csoporttól kis ajándékot kapnak.

Minden május végén a Ferencvárosi Művelődési Központban szervezik meg az óvoda közös évzáró ünnepélyét, ahol fellépnek a csoportok, a néptáncot tanuló nagycsoportok, a balettosok, valamint meglepetés produkcióként az óvodapedagógusokból és a dajkákból álló felnőtt néptánc csoport. Mindig nagy izgalommal várják a gyerekek. Nagyon jó kis produkciók születnek.

Mit kell vinni, érkezés, távozás

Az óvodában mindent biztosítanak. Egyedül fogkefét és fogkrémet kell vinni. A csoportban kérhetik még, hogy fél évente 1-1 popsitörlőt, vagy esetenként firkapapírt.

Tornára: fehér póló, fekete alsó, fehér talpú cipő. Váltóruhát kell bevinni, ha valamilyen „baleset” történne (leeszi, leissza magát a gyerek).

Érkezés 8:30-ig, a gyerekek a csoportokban 17:00-ig vannak, aztán ügyeleti rend van 18:00-ig. Nekem nem volt olyan, hogy ha pl. 5 előtt mentem értük, akkor rosszallóan néztek volna rám. Étkezések együtt történnek. Reggeli 8:30-tól, mindenki leül az asztalhoz és együtt eszik (nekem ez is fontos, hogy rendszer legyen, ne mindenki össze-vissza étkezzen, amikor éppen megérkezik). Ezen felül délelőtti gyümölcs evés (a szülők, heti beosztás alapján kiegészítik a konyháról kapott gyümölcsöt), ebéd, uzsonna van még, a kerületi konyháról kapják a gyerekek az élelmet. Étkezési problémák esetén a konyha - igazoló dokumentáció alapján – körültekintően megoldja a különleges étkezéseket. (Érzékenység, allergia, vallási alapon történő húsmentesség.)

Cumit, alvókát lehet vinni (csak alváshoz, addig a szekrényben van), ha becsurran a pisi, az sem gond, szó és gond nélkül kicserélik.

Gyerekek társadalmi háttere

Megfelelő szociokulturális háttérből érkeznek a gyermekek. Szinte minden csoportban van legalább 1-2 külföldi kisgyerek. Komoly odafigyelő, segítő gyermekvédelmi munka folyik az intézményben. Ebben heti egy alkalommal a szociális segítő is részt vesz.

Figyelmesség, gyerekek előtérbe helyezése

Nekem és a többi szülőtársamnak is nagyon sokat jelent (egyben mutatja és vetíti az óvoda szülőkhöz és gyerekekhez való alázatos és segítőkész hozzáállását), hogy az óvoda a jelenlegi nehéz, járványügyi helyzetben is próbál a szülőknek segíteni, iránymutatásokat adni a mindennapi foglalkozásokhoz.

A honlapon létrehoztak 3 fő menüpontot:

  1. az óvónők mesélnek, így a gyerekek sok szeretettel és áhitattal tudják hallgatni a saját óvónőjüktől elhangzott meséket: http://kicsibocsovi.hu/az-ovoneni-mesel/
  2. Foglalkozásokhoz adnak korcsoportonkénti öleteket, iránymutatásokat témánkként megbontva: http://kicsibocsovi.hu/otthoni-ovis-okosodo/
  3. Pszichológusi segítség és támogatás a szülőknek: http://kicsibocsovi.hu/ovodapszichologusunk-tanacsai/

Szívből ajánlom mindenkinek az óvodát, aki rendszer szerető, hagyomány szerető és családias légkörre, bánásmódra vágyik.