Óvoda IX. kerület

Napfény óvodáról óvodavezetői szemmel

Bemutatjuk a kerületi óvodákat, remélve, hogy ezzel segítünk az oviválasztás előtt álló szülőknek. Minden ferencvárosi óvodáról találtok bemutatót a honlapon. A Kerekerdő óvodáról itt olvashattok, a Csicsergőről itt, a Kicsi Bocsról itt.

Bakonyi Ágnes, óvodavezető írása

Mottónk: „Nincs két egyforma gyémánt; Mindegyikben más a szépség, Nincs két egyforma gyermek Mindenkiben más az érték." Benedek Elek

 • Óvodavezető: Bakonyi Ágnes
 • Cím: 1098 Budapest Napfény utca 4
 • Telefonszám: +36 (1) 2806709, vezető mobil 8-16 óráig: 30/320-4641
 • E-mail cím: napfenyovi04@gmail.com
 • honlap:www.napfenyovi.hu

A Ferencvárosi Napfény Óvoda a József Attila lakótelep szívében, zöld környezetben helyezkedik el. Jelenleg 83 férőhellyel, négy csoport működik, homogén, illetve vegyes csoportszervezéssel. Az intézmény családias, otthonos légkörű. Itt mindenki ismer mindenkit, a gyerekeket név szerint ismerik az óvónők és a dadus nénik. 2020-ban összesen 23 gyermeket tudunk felvenni. Az óvodapedagógusok jól képzett szakemberek: szakvizsgával rendelkező fejlesztőpedagógus, tehetségfejlesztő, drámapedagógus is dolgozik nálunk.

Az intézmény ellát látásfogyatékos, hallásfogyatékos, beszédfogyatékos, valamint a körzetébe tartozó egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdő gyermekeket. Az óvoda munkáját logopédus, fejlesztőpedagógus és pszichológus is segíti. Ezenkívül a különleges étkezést igénylő gyermekek számára is biztosított az ellátás.

Csoportjaink

Az óvoda 4 csoportos, a Pumukli csoport Nagy-középső, a Kék csoport Kis-nagy, a Napocska és a Dínó csoport szintén osztatlan vegyes csoportként működik a következő tanévben.

Programunkról

Óvodai programunk képességfejlesztő program, igazodik a hozzánk jövő gyermekek egyéni képességeihez, adottságaihoz, lehetőségeihez. A nevelőtestület azonos értékrend alapján adaptálta a Piaget képességfejlesztő programját, amit kiegészítettünk saját értékrendünkkel. A képességfejlesztő feladatok megvalósítását, hatékonyságának növelését segíti a család és az óvoda együttműködése. Sok, a családokkal közös programunk van: ünnepi ügyeskedők, közös kirándulás, évvégi kerti parti, egészségdélután, sportdélelőtt, stb.

Az óvoda Madárbarát óvoda címmel is rendelkezik. A tavasz folyamán részt veszünk a „Madarak városa Ferencváros” kerületi vetélkedőn, ahol sikeresen szerepelünk.

Minden csoportban a napi és heti kezdeményezések az adott évszaknak/hónapnak/ünnepnek megfelelő téma körül zajlanak, tematikusan, a programunkat figyelembevéve. A gyermekek képességeit, hangulatát, érdeklődési körét igényeit szem előtt tartva haladunk, A testnevelést/mozgást az óvoda felső szintjén található új, tágas, jól felszerelt tornaszobában tartjuk, jó idő esetén az udvaron. A nagycsoportosok a heti 1 alkalommal korcsolyaoktatás van, a Weöres Sándor Általános Iskola korcsolya pályáján.

Infrastrukturális feltételek

A 2019/2020 nevelési évtől új tornateremmel, fejlesztő szobával és logopédia szobával bővült óvodánk. A tágas udvarunkon, mely madárbarát kert is, sokféle játékszer biztosítja a gyermekek szabadlevegőn való mozgásának feltételét, nagymozgásuk fejlődését.

Napfény óvoda

Udvarunk 2019. szeptemberétől megújult, pormentes gumiburkolattal és műfűvel, mezítlábas parkkal, kiskerttel bővült, de füves terület is biztosított.

 

Napfény óvoda

Tehetség gondozás

Néhány nagycsoportos heti egy alkalommal dráma játék foglalkozáson vehet részt, amelyet szakvizsgával rendelkező óvodapedagógus tart. A vizuális területeken kiemelkedő teljesítményt nyújtó, vagyis tehetségígéret gyerekek számára nagycsoportban heti egy alkalommal kislétszámú tehetséggondozó foglalkozást tart a tehetségfejlesztő végzettséggel rendelkező óvodapedagógusunk.

Fejlesztés

Saját Óvodapedagógusunk tart TSMT tornát a tanulási nehézséggel ill. mozgásfejlődésben elmaradt gyermekeknél. A sajátos nevelési igényű gyermekek (beszédfogyatékos, látásfogyatékos, hallásfogyatékos és egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdő) fejlesztését, utazó gyógypedagógus látja el. Az óvoda munkáját logopédus, fejlesztőpedagógus és pszichológus is segíti.

Programjainkból

 • Az Adventi és Húsvéti időszakban családi kézműves délutánokat, ügyeskedőket szervezünk, ahol a szülők a gyerekekkel óvónőkkel együtt barkácsolhatnak.
 • Lakótelepi, kerületi rendezvényeken a középsősökkel és a nagycsoportosokkal rendszeresen részt veszünk.
 • Sok kulturális ismeretszerző programot szervezünk az oviban is, amelyen a kiscsoprtosok is részt vehetnek.
 • Évente egyszer, májusban az családi kirándulást szervezünk, ahová a szülőket is szeretettel várjuk. Ezen kívül a csoportok külön-külön kis kirándulásokat szerveznek középső csoportos kortól.
 • Föld napján közös virág ültetéssel gazdagítjuk a gyerekek és az óvoda zöld területeit, a fűszernövény kertjeinket.
 • Az édesanyákat és nagymamákat Anyák napján minden csoport felköszönti csoport szinten.
 • Az iskolába menő gyermekek részére a Kerti Party keretében történik a búcsúzás, ami óvodánk egyik nagy jelentőséggel bíró eseménye.
 • Részvétel a körzetes iskola által szervezett DOBSZERDA irodalmi programon.

 Külön foglalkozási lehetőségek:

 • úszásoktatás kísérettel a Lobogó u.-i uszodába
 • ovifoci
 • sakkoktatás
 • néptánc
 • karate
 • tervezünk cselgáncsot is.