Belső Középső Ferencváros óvodák

Milyenek a ferencvárosi óvodák?

Hány csoporttal működnek? Vegyes vagy homogén? Mekkorák a csoportlétszámok? Milyen foglalkozásokat tartanak? Szóval milyenek a ferencvárosi óvodák?

Közeledik az óvodaválasztás. Legtöbben mennek a körzetesbe, hiszen általában az van a legközelebb és választanak egy szimpi óvónő párost. Hat éve magamat tudatosnak gondoló szülőként négy kerületi óvoda összesen tizennyolc csoportjának óvónőivel beszéltem két hét alatt (meg még az igazgatókkal is). Csak úgy zsongott a fejem a „mi fél 1-re végzünk ez ebéddel” mondattól. Nézegettem az ovik honlapját, ahol a pedagógiai program, az SZMSZ és a házirend az előtérbe tolt dokumentumok. Jó sok időt eltöltöttem ezzel, és végül nem a körzetes oviba írattuk a gyereket. Nem bántuk meg, most már a legkisebb is oda jár. Most pedig néhány objektív szempont mentén összehasonlítom Ferencváros 9 oviját remélve, hogy ez Nektek (ovi választó szülőknek) is hasznos.

9 óvoda van Ferencvárosban

Belső Középső Ferencváros óvodák

9 önkormányzati ovi van: egy Belső-Ferencvárosban, négy a Középsőben és négy a József Attila Lakótelepen. (Meg néhány magán, pl. a Mindenkid.) A Belső- és Középső ferencvárosiak nagyobbak, több a csoport (pl. Kerekerdő – 14; Liliom – 6; többi - 8). A lakótelepiek kisebbek, családiasabbak mindegyik négy csoporttal működik.

József Attila lakótelep óvodák

Nem gondoltam volna, hogy ennyire különböznek a csoportlétszámok. Míg a Kerekerdő és a Kicsibocs óvodában 15 fős csoportok is vannak, addig a többiben 20 fölé kúsznak a számok és a 24-25 fős csoportok a jellemzőek.

Nagyon sokat vacilláltunk, hogy a gyerek vegyes életkorú csoportba menjen-e, vagy járja végig a kiscsoport, középső és nagycsoport lépcsőfokait. Kerületünkben vannak vegyes csoportokkal működő ovik (Liliom, Csicsergő, Napfény, Ugrifüles) és vannak homogén csoportúak (Kicsibocs, Méhecske, Epres). Sőt, vannak ovik, amiben mindkét csoporttípus létezik (pl. Kerekerdő, Csudafa, Napfény). A döntést tehát nem korlátozza a kínálat egyszínűsége.

A Belvároshoz közelebb eső óvodák hátránya a kisebb, tűzfalak között megbújó udvar. A Kerekerdő, a Csudafa és a lakótelepi ovik viszont tágas, zöld kertekkel, sokféle udvari játékkal várják a gyerekeket. Két óvodának (Liliom és Kerekerdő) saját mini uszodája is van.

Minden ovi szervez plusz külön foglalkozásokat, melyek alkalmanként 500-1000 forintba kerülnek és középső csoportos életkortól érhetőek el. Legtöbbet a Kerekerdőben és Liliomban lehet találni ezekből. Pl. úszás, torna; foci, néptánc, gyerekjóga, kézműveskedés, zene, sakk, balett.

Minden kerületi ovi fogad SNI-s gyerekeket, akiket együtt nevelnek a többi gyerekkel. Erről részletesebben lásd a táblázatunkat. (Belső-KözépsőJózsef Attila lakótelep)

Vajon be lehet-e kerülni nem körzetesként a kiválasztott óvodába? Vannak persze csodák, de azt mondanánk, hogy a Liliom, a Csicsergő, a Napfény és az Ugrifüles óvodákba nehéz.

Kérdezzetek a nyílt napokon

Mindez persze nem helyettesíti a személyes benyomásokat, menjetek el a nyílt napokra, beszélgessetek az óvodavezetővel és óvónőkkel. Én ilyeneket kérdeztem:

  • Ki szoktak mozdulni az oviból? Mennek külső játszótérre, piacra, fagyizni, állatkertbe, színházba, buszos kirándulásra?
  • Milyen tematikus hetek vannak (Liba? Dió? Víz? Gólya?), hogyan készülnek az ünnepekre?
  • Vannak a szülőkkel közös ovis programok? Milyen gyakran, mik ezek?
  • Milyen gyakran cserélődnek az óvónők?
  • Milyen szűrések vannak (logopédiai, fogászati…stb)? Milyen felzárkóztató foglalkozások vannak? Milyen tehetséggondozó foglalkozások vannak?
  • Milyen SNI-s gyereket fogadnak a csoportba?

Nézzünk néhány összehasonlító szempontot

Részletes táblázat és egyéb szempontokért katt ide: Belső- és Középső ovikJózsef Attila lakótelep ovik.

ÓvodaCímeCsoportok számaCsoportok jellegeCsoportok létszáma
Kicsi BocsErkel utca 10.8homogén13-17 gyerek/csop.
LiliomLiliom utca 15.6vegyes22-25 gyerek/csop.
CsicsergőThaly K. 38. és 17.8vegyes22-27 gyerek/csop.
CsudafaÓbester utca 9.84 vegyes, 4 homogén18-24 gyerek/csop.
KerekerdőVágóhíd utca 35-37.143 vegyes, 11 homogén15-25 gyerek/csop.
EpresEpreserdő utca 10.4homogén17-21 gyerek/csop.
MéhecskeIfjúmunkás utca 30.4homogén23-24 gyerek/csop.
NapfényNapfény utca 4.4vegyes és homogén22-24 gyerek/csop.
UgrifülesHurok utca 9.4vegyes21-23 gyerek/csop.