Védett lakások a Ferencvárosban

Védett lakások nyomában

A Rádió9 2020. január 23-i műsorában a védett lakások ügyéről és a családon belüli erőszak áldozatainak segítéséről beszélgettek Barna Era, Bencsik Márta és Nemesné Singer Edina műsorvezetők a meghívott vendégekkel: Baranyi Krisztina polgármesterrel, Gedeon Andor a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények (FESZGYI) vezetőjével és Csepregi János mentálhigiénés szakemberrel. Ebben a cikkben a Rádió9 műsorát és a 2020. január 30-i testületi ülés eseményeit veszem sorra.

Mit jelentett be Baranyi Krisztina?

Baranyi Krisztina 2020. január 7-én jelentette be, hogy Ferencváros az önkormányzati tulajdonban lévő lakások közül kettőt a családon belüli erőszak áldozatainak védelmére jelöl ki. Baranyi a műsorban elmondta, hogy az azóta eltelt két hétben a program további elemekkel bővült. Az érintett áldozatokat a szociális ellátórendszeren keresztül biztosított mentorálással, utánkövetéssel és ha szükséges, akkor pénzsegéllyel is támogatni tervezik. Emellett pedig kezdeményezni fogja részben az áldozatokat megcélzó felvilágosító kampány megszervezését. A felvilágosító kampány ugyanakkor például a rendőrség érzékenyítésére is szolgálhat. A javaslatokat először a 2020. január 30-i testületi ülésen tárgyalják.

Gedeon Andor a FESZGYI igazgatója mindehhez hozzátette, hogy először 2020. január 13-án ültek le polgármester asszonnyal a szakmai feladatokat egyeztetni. Ekkor azt vállalta, hogy január végére koncepcionális javaslatokat fogalmaznak meg, hiszen a kiérlelt szakmai programhoz 2 hétnél több időre van szükségük. Azóta több körben egyeztettek a FESZGYI-n belül és elkezdte megkeresni a potenciális partnereket, szakmai szervezeteket. Felvette a kapcsolatot a Vöröskereszttel és hamarosan megkeresnek áldozatsegítő civil szervezeteket, köztük a Rádió9 adásának második órájában megszólaló Fehér Gyűrűt is. Utóbbi 31 éve működik ezen a területen és aktív tagja az Európai Áldozattámogató Szervezetnek.

A műsorban szó volt a családon belüli erőszak áldozatait ellátó országos szintű intézményrendszer elemeiről is. Csepregi János elmondta, hogy a családon belüli bántalmazás régóta heti rendszerességgel felmerülő probléma. Az intézményrendszer fontos eleme a 24 órás Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT): +36 80-20-55-20. Segítő szakemberek, pszichológusok, szociális munkások beszélgetnek a bántalmazottal, majd közös mérlegelés és döntés eredménye, hogy milyen szintű beavatkozásra van szükség. Az ellátórendszer elemeit képezik a krízisközpontok, titkos menedékházak, félutas házak, családok átmeneti otthonai, valamint az anyaotthonok. Amennyiben menekítésre kerül sor, akkor legalább 100-150 km-rel odébb, titkos menedékházba költöztetik a bántalmazottakat. 2018-ban pedig új krízisambulanciák is nyíltak. Az intézmények között állami és önkormányzati fenntartású és civil szervezetek által működtetettek is vannak.

A műsor vendégei egyetértettek abban, hogy a hatékony segítségnyújtás feltétele a hálózatosodás. Önkormányzatok, állami intézmények és civil szervezetek összefogásával lehet eredményesen segíteni a családon belüli erőszak áldozatainak. Baranyi Krisztina hozzátette, hogy január folyamán levelet írtak a „szabad városok szövetségébe” tartozó önkormányzatoknak.

Mi történt a január 30-i képviselő testületi ülésen a védett lakások ügyében?

A 2020. január 30-i ferencvárosi képviselő testületi ülésen újjá szabott határozati javaslatokat fogadtak el a képviselők. Baranyi Krisztina eredeti előterjesztése a szakmai protokollok és jogi megoldások kialakítására 2020. februári határidőket adott. A hálózat felállításával kapcsolatos egyeztetéseket január 30-ig tervezte

Kiderült, hogy ez a határidő kivitelezhetetlen. A szakmai egyeztetés lassan halad, az érintettek egy részét egyelőre nem vonták be a munkába. A krízislakások kialakításával kapcsolatban a bizottsági üléseken számtalan szakmai kérdés merült fel. Példaként:

- A jelenleg működő állami és önkormányzati rendszerbe integrált védett lakásokat hozzanak létre, vagy párhuzamosan működő ellátórendszert építsenek?

- Átadják-e inkább a két lakás fenntartását valamely bántalmazottakat segítő civil szervezetnek?

- Jogi dilemmát is megfogalmaztak a képviselők. Hogyan biztosítják azt, hogy a lakások és azok használata titokban maradjon? Átruházzák a lakások kijelölésével és felhasználásával kapcsolatos hatáskört a polgármesterre?

A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta azt a szándékot, hogy önkormányzati lakásokat biztosítsanak a - pontos jogi kifejezéssel élve - kapcsolati erőszak áldozatai számára.

A szakmai és jogi protokollok, eljárásrendek, jogszabályi háttér megalkotására, a felvilágosító kampány megtervezésére, valamint az önkormányzati hálózat felállítására 2020. június 30-i határidőt jelöltek meg. A Duna-partra épülő atlétikai stadionhoz hasonlóan, a védett lakások ügyét is nyomon követjük.

A Rádió9-ről bővebben itt olvashattok: „Ha nincs játszótered, teremts magadnak”.