LASSAN TÖBB SZÍNHÁZ VAN A RÁDAY UTCÁBAN, MINT A PESTI BROADWAYEN

Az Itt és Most Színház és Közösségi tér művészeti vezetője, Borbás Gergő nyilatkozott így a ferencvárosi kultúrnegyedről, ami persze igen örömteli, és akkor lesz igazán izgalmas, ha végre kinyithatnak a színházak.

Amíg nem járhatunk színházba, addig is legalább beszéljünk róluk – ezért járjuk végig a már régóta működő vagy éppen nemrég nyílt játszóhelyeket, kulturális tereket. Eddig bemutattuk a MáSzínházat, meglátogattuk az indulásra készülődő Konnektort, a Kettőspont két pontját is feltérképeztük. Az Itt és Most Színház nem új Ferencvárosban, de nem is régóta működik a kerületben. Az improvizációra épülő előadásokban talán mindennél jobban megragadható az a közös pillanat, ami a játszók és nézők  együttes jelenlétében megélhető: az itt és most pillanata, ami a székhez szögezi az embert.

A társulat, hasonlóan sok más alkotóműhelyhez, munkával, próbákkal és előre meneküléssel vészelte át a kényszerű zárás idejét. Adományokból és támogatásból stúdiót hoztak létre, online közvetítették az előadásaikat, és készülnek az új produkciókra és arra, hogy ismét tarthassanak foglalkozásokat, amelyek a járvány előtt nagyon népszerűek voltak, hetente százan is bekapcsolódtak a kommunikációt is fejlesztő improvizációs gyakorlatokba.

Személyes történelem

Az Itt és Most partnere a Személyes történelem programnak, amelynek keretében már három éve készülnek színházi előadások. Az idén a pandémiára tekintettel műfajt váltottak, és film készült az második világháborút, a holokausztot átélt idős emberek saját emlékeiről, amelyeket a programban résztvevő fiataloknak ők maguk meséltek el. Borbás Gergő szerint azért fontos ez az program, ezek az előadások és a film, mert a személyes emlékeket már nem lehet sokáig megismerni. Viszont azzal, hogy az idős emberek elmondják a történetüket a középiskolás fiataloknak, rájuk is bízzák, hogy a színház vagy a film eszközeivel meséljék tovább a nézőknek. A nézők pedig hazaviszik, és tovább mesélik, és így adódnak át generációról generációra ezek az emlékek.  A Még emlékszem című rövidfilm az Északi Támpont Egyesület közreműködésével készült.

A filmben a történetek helyszínein animáció segítségével megelevenednek a múlt eseményei. Így jelennek meg a túlélők emlékei mai budapesti környezetben, ismerős utcákon és tereken, feltárva a város emlékezetét. A bemutató  április 16-án, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, este 6 órakor lesz a Személyes történelem Facebook oldalán. A premiert követően egy hétig még elérhető a film az FB oldalon, után egy fesztiválon mutatják majd be.