Ferencváros alakuló testületi ülés

Szubjektív beszámoló a képviselő-testület alakuló üléséről

Talán utoljára a rendszerváltozás idején, az első szabad önkormányzati választásokkor 1990-ben előzhette meg ilyen nagy várakozás a ferencvárosi képviselő-testület ülését, mint amilyen érdeklődés most a november 14-i alakuló ülést övezte. Hogyan zajlott az alakuló testületi ülés?

Egy 9 éve fennálló struktúra rendült meg, amikor az ellenzék nagyarányú győzelmet aratott a kilencedik kerületben, a 12 egyéni képviselői körzetből 11-et megnyertek, és a polgármester választáson az előválasztáson győzteseként az ellenzéki pártok közös jelöltjeként indult  független Baranyi Krisztina meggyőző fölénnyel verte meg Bácskai Jánost, a 2010 óta Ferencváros élén álló fideszes politikust.

Éppen ezért sok ferencvárosi polgár, civil támogató és pártaktivista vett részt a nyilvános ülésen, a tanácsterem és az előtere is zsúfolásig megtelt, az új kezdet bizakodása volt érezhető.  Az ülés a meghívó szerint elsősorban ceremoniális lett volna, mert a polgármester és a képviselők eskütétele mellett az alakuló ülésen a polgármester javadalmazásáról, az alpolgármesterek megválasztásáról és javadalmazásáról kellett volna csak dönteni. Az Új Pólus néven megalakult  – momentumos, PM-es, LMP-s és jobbikos képviselőkből álló – frakció tagjai azonban sürgősséggel előterjesztéseket is benyújtottak az ülésre, így már az első ülésen beleláthattunk, milyen működésre lehet számítani az ülésre, és miként is zajlik majd a testület munkája.

Aki nem fért be a nagyterembe, az előtéri kivetítőn követhette az eseményeket.

Bár a nagyszámú hallgatóság okán is úgy éreztem, mintha a kampány még nem ért volna véget, a polgármester és a képviselők szavait élénk tetszésnyilvánítás kísérte, bravózás, vaskos taps, de nem egységesen. A véleménynyilvánítás erejéből pontosan észlelhető volt, hogy hol ülnek  Baranyi Krisztina civil aktivistái, a Kétfarkú Kutya Párt hívei, hol a momentumosok, a Demokraták  – DK és MSZP képviselők - frakciójának  a támogatói. Hol erősödött a taps, hol halkult, de egy dologban azonos volt a nyilvános ülés résztvevőinek a véleménye –  a fideszes képviselők hozzászólásait negatív kommentekkel fogadták.

Polgármesteri program ismertetése

Maga a kerület új vezetője programjának az ismertetésekor a működésük vezérelveként azt hangsúlyozta, hogy civilnek és hatékonynak kell lenni, emberközpontú és a problémákat valóban megoldó politikusként kell működni. A polgármester többes szám első személyben fogalmazott, programját így a képviselő-testület programjaként határozta meg.

Baranyi Krisztina

Baranyi Krisztina az átláthatóság jegyében beszámolt arról is, hogy a hivatalba lépése és a testületi ülés közötti időben mit végzett: szerződéseket néztek át, amelyek között már találtak 20  olyat, ami mögött nem állt munka, csak kifizetés, elrendelte hogy a takarítógépek gyakrabban járják a kerületet, lépéseket tett azért, hogy a zöldterületek folyamatosan gondozottak legyenek, így a József Attila lakótelepnek lesz külön főkertésze, utcai szemeteseket helyeznek el a lakosság által javasolt helyekre, 30 millió forintért ingyenes wifi pontokat létesítenek. A polgármester kijelentette, nem kíván propaganda médiát működtetni, viszont azt megígérte, hogy évente kétszer minden gyermek ingyen mehet színházba, Ferencváros Napján, december 4-én pedig a kerületi kulturális intézményeket szabadon látogathatják a lakosok. Több más ügy mellett azt is elmondta, hogy a zöld város program megvalósítása érdekében elkezdték a zöldíthető tűzfalak felmérését, és arról is tájékoztatott, hogy a következő heti testületi ülésen a parkolás és a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása lesz napirenden.

Miket határozott el a képviselő-testület?

A napirend elfogadása előtt és az ülés során többször is nehezményezték a képviselők, hogy az előterjesztéseket késve, a megtárgyalásuk előtt kapták kézhez. A fideszesek egyenesen az átláthatóság elvének csorbulását látták ebben – a nyilvános ülés közönsége a transzparenciát éppen nem gyakorolt korábbi vezetők megszólalásait hangos nevetéssel és megjegyzésekkel honorálta.

Az azonban tény, hogy aki a hallgatóságból az ügyeket pontosan kívánta volna követni, nem nagyon volt muníciója, mert a határozati javaslat  szövege nem mindig hangzott el.

Ezzel együtt is fontos – a következő öt évnek irányt mutató és szimbolikus  – döntéseknek lehettünk tanúi.

Megválasztották az alpolgármestereket, Reiner Roland LMP képviselő főállásban, Döme Zsuzsanna, a Kétfarkú Kutya Párt társelnöke társadalmi megbízatásban tölti be az alpolgármesteri tisztséget.

Baranyi Krisztina, Döme Zsuzsanna, Reiner Roland

Alpolgármesterek esküje: Döme Zsuzsanna, Reiner Roland.

Képviselői előterjesztésekre megszavazták, hogy a majdani döntésükhöz információt kérnek az illetékes kormányzati/állami szervektől a Ferencvárosba tervezett multifunkcionális kézilabdacsarnok és a Nemzeti Atlétikai Csarnok projekttel kapcsolatban, a tervek és konkrétumok megismeréséig pedig a munkálatok szüneteltetését kérik. A képviselő-testület megtette az első lépést a ferencvárosi Kiserdő helyi jelentőség természetvédelmi területté minősítése ügyében is, és döntést hozott a klímavészhelyzet kihirdetéséről is. Az új vezetés elkötelezett a korrupció felszámolásában, a korrupcióellenes intézkedések megtételében, elfogadták az „Ez a minimum” program  végrehajtásához szükséges intézkedéseket. A képviselő-testület arról is határozott, hogy a száz százalékban önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezetőit utasítják arra, hogy a cégeiknél ne alkalmazzák az évi 400 óra túlmunka elrendelését lehetővé tevő ún. rabszolgatörvényt.

Az alakuló testületi ülés hangulata

Az ülés beszólogatásoktól nem volt mentes,  Baranyi Krisztinát az ellenzékbe szorult fideszes képviselők folyamatosan ekézték, az adok-kapok időnként személyeskedésbe fordult. Az érvelésnek – természetes módon – egyelőre elmaradhatatlan része volt a visszafelé mutogatás, hogy a helyi hatalom korábbi birtokosai mit tettek és mit mulasztottak, de már most sem ez volt az egyetlen eszköz a vita során. A polgármester és az önkormányzati többséget adó képviselők között az alpolgármesterek kiválasztásának a módjában és kommunikációjában mutatkozott meg eltérő vélemény, de a kritika rögzítése után megszavazták Baranyi Krisztina jelöltjeit.

Kezdésnek nem volt rossz, és nagyon bízom benne, hogy az új ferencvárosi vezetés jól fogja végezni a dolgát.  Eleget tesznek együtt annak az elvárásnak, amit Baranyi Krisztina a programjában elmondott: a döntéseikben kizárólag a közösség érdekének kell vezérelni a képviselőket, semmilyen párt vagy hatalom, üzleti érdek nem írhatja felül a közérdeket.