masszinhaz

A KONNEKTORTÓL A MÁSZÍNHÁZIG – KÖZÖSSÉGI MŰVÉSZET, ÚJ KULTURÁLIS TEREK FERENCVÁROSBAN

Itt a tavasz, a természet megújul, és mi is nagyon várjuk már a nem csak meteorológiai értelemben vett újrakezdést, hanem a személyes találkozásokat, a kulturális impulzusokat, a közösségi élmények befogadását. Ha a járványhelyzet végre engedi, több új helyszínen is rálelhetünk ezekre az élményekre, hiszen a ferencvárosi kulturális szcéna több új színtérrel gazdagodott. Podcastunkban két ilyen helyet mutattunk be, amelyekben azon kívül, hogy jelenleg még felújítási, szerelési munkák folynak, az a közös, hogy mindkettő egyfajta közösségépítő funkciót is betölt.

Ahonnan az impulzusok jönnek

Mindenki ismeri a konnektort,   a villamos csatlakozót, amelyen keresztül üzemelnek az eszközeink az élet minden területén, tulajdonképpen mondhatjuk, hogy a konnektor használatával működtetjük az életünket.  Nem véletlen, hogy a Ferencvárosi Művelődési Központ új tagintézménye is ezt a nevet viseli. A Konnektor egy olyan civil  kulturális inkubátorház, amelynek használói teret, lehetőséget kapnak arra, hogy nyugodt körülmények között alkossanak,  egyéni és közösségi műveket hozzanak létre és tevékenységüket a nyilvánosságnak is megmutassák.

Az inkubátorház a Vágóhíd utcai évekkel ezelőtt megszűnt Novus művészeti középiskola üres termeibe költözött be, a programkoordinátor Mező András, hivatását tekintve  cirkuszművész, tűzzsonglőr, aki végigkalauzolt az épületen, amely most még arra vár, hogy – a járványhelyzet javulásával – végre  megteljen élettel. Az  inkubátorházba pályázat útján kerülnek majd a művészek, amely hamarosan megjelenik, és amit a „Pángalaktikus Konnektor Tanács” fog elbírálni.  A fő cél, hogy olyan alkotók dolgozzanak itt, akikből egy erős közösség kialakul majd, és akár közös művészeti projekteket, produkciókat  is létrehozhatnak.

Mező András Konnektor koordinátor és Bencsik Márta. fotó: Sarkadi Péter

A Konnektor a friss művészetnek, a kezdő alkotóknak lesz elsősorban a műhelye, de  Mező András azt is elmondta, hogy az alkotás folyamatosságát is jelzendő, a Novus csempe névtábláját, amely a kapun szerepelt egykor az épületen belül elhelyezik, a Konnektor cégére pedig illeszkedve az épület díszítő elemeihez csempéből készül. A ház koordinátora arról is beszélt, azt szeretnék, ha egy olyan  hely jönne létre, ahol különböző izgalmas  programok várják majd a közönséget, a helytörténettől a koncertekig. Feltett szándékuk ugyanis , hogy bevonják valahogy a működésükbe a szomszédságot, az épület udvara mentén egy rejtett faluként megbúvó  Lenkey utcai telep kis házaiban  élőket, ezért  egy kiállítást is  rendeznének majd a telep történetéről.

A színház az kérem egy MáS (világ)

A Konnektortól kb. 2 kilométerre, a Ráday utcában több új, főként színházi tér várja, hogy végre kinyithassa kapuit a nézők előtt. Ezeket a helyeket majd sorra bemutatjuk, ezúttal a  MáSzínházban jártam, ahol szintén nagy munka zajlik ,a  vizesblokk felújítás után ajtó- és falsfestés,  fúrás, flexelés, szerelési munkák. Mint azt Márton Gábor meséli, akinek kedve és tehetsége is van, benevezhet közösségi freskó festésre is. A társulat ugyanis Fel a fejjel címmel! pályázatot hirdetett a színház előterében a  mennyezeti freskó készítésre. A mennyezetet 29 egyforma, 59,5 -szer 59,5 centiméteres négyzetre osztották,  így legfeljebb 29 freskó készítésére van lehetőség. A pályaműveket március 16-ig kell beküldeni a MáSzínház email címére.