MI KÖVETKEZIK A KETTŐSPONT UTÁN? – ÚJ HELYEK A RÁDAY UTCÁBAN 2. rész

Torokszorító ünnepelni a színházi világnapot 2021. március 27-én, amikor már csaknem egy teljes éve, hogy Thália kényszerszabadságra kényszerült, és a színház evidens lényege, a közvetlen és egyidejű kapcsolat a játszó és a néző között hiányzik.

Az idei színházi ünnepen Helen Mirren Oscar- és Golden Globe-díjas színésznő elismerő és biztató üzenetet küldött a világ alkotóinak:

“Rendkívül nehéz időszak köszöntött az előadóművészetekre, rengeteg alkotó, technikus, színházi szakember küzd most egy olyan szakmában, amelyhez eleve hozzátartozik a bizonytalanság. Talán ez a mindig jelenlévő bizonytalanság még alkalmasabbá teszi őket arra, hogy bölcsességgel és bátorsággal vészeljék át a pandémiát. Képzelőerejük már a megváltozott körülmények közt is megmutatkozott, az internet segítségével újszerű, szórakoztató és megrendítő módokat találtak arra, hogy a közönséggel kapcsolatba lépjenek. Amióta létezünk ezen a bolygón, azóta mesélünk történeteket egymásnak. Gyönyörű színházi kultúránk is addig fog élni, amíg mi, emberek a Földön vagyunk. Az írók, tervezők, táncosok, énekesek, színészek, zenészek, rendezők kreativitását nem lehet elfojtani – az nemsokára ismét ki fog bontakozni, friss energiákat megmozgatva és újraértelmezve a világot, amin valamennyien osztozunk. Már alig várom!” -vetette papírra biztató szavait Helen Mirren.

Bencsik Márta, Formanek Csaba és a csalóka díszletek. Fotó: Sarkadi Péter

S hogy miért fontos ez nekünk itt Ferencvárosban? Mert a kerületünk tele van kreatív energiákkal, izgalmas új kulturális terekkel.  Az azért ugye elég menő, ha egy utcában egyszerre hat színházi alkotóműhely és játszóhely is keletkezett? A Ráday utca ilyen lett, még ha egyelőre a közönség ebből nem is érzékelhet sokat a kényszerű bezárkózás miatt. Éppen ezért gondoltuk, hogy sorra bemutatjuk ezeket a helyeket. Most pedig egy olyan alkotóközösséget kerestem fel, amely két helyen is megvetette a lábát a Rádayban. A Kettőspont Színház és Virtuális ügynökség színház nyitásra készül a Ráday 39-ben, és Kispont elnevezéssel galériát nyit néhány házzal odébb, a Ráday 9-ben. Színház és képzőművészet mindig is együtt volt a történetükben, mesélte Formanek Csaba, a színház vezetője, aki arról is beszélt, hogyan kötöttek ki Ferencvárosban és mit várnak ettől, hogy egy saját színházat fognak üzemeltetni. A nyitásra egy monstre előadással készülnek, a szerző maga a rendező, a címe A likvidátor, mai moralitásjáték.

Van még bőven tennivaló. Fotó: Sarkadi Péter

A  próbák folytak a karantén alatt is, a darab kétharmad részben készen van, a bemutatót júniusra tervezik. (Megnézhettük a díszleteket is – igazán különleges megoldás a többfunkciós szekrény-leporelló, amely egy óriási festmény és egy varázsdoboz keresztezése.) Addig is, amíg nem fogadhat nézőket a színház, kipróbálják a kirakat színházat: a színészek a kirakatban játszanak, a korlátozott számú közönség az utcáról nézi, hogy mi történik az üveg túloldalán. Ezzel a nem mindennapi ötlettel hoznak újat az utca látványvilágába.

Formanek Csaba Bencsik Márta szerkesztőnek azt is elmondta, hogy a hat színház a Ráday utcán (illetve közvetlen szomszédságában) nagyon jó esélyt nyújt az együttműködésre, arra, hogy támogatni tudják egymást, és mivel mindannyian más stílusú színházat csinálnak, jó alkalom, hogy a nézőiket is megismertessék egymás előadásaival.

Mert a kreativitás és a művészet mindenütt ott van, csak legyünk nyitottak és kíváncsiak.

Formanek Csaba és a gravitációs túlélés. Fotó: Sarkadi Péter