Ferencváros Méhecske óvoda

Méhecske óvodáról óvodavezetői szemmel

A József Attila-lakótelepen működő Méhecske óvodát mutatja be az óvodavezető.

Némethné Faragó Ibolya, óvodavezető írása

Sajnálatos módon az egészségügyi vészhelyzet lehetetlenné teszi, hogy a hagyományaink szerinti nyílt napok, óvodakóstoló programok alkalmával megismerkedjenek óvodánkkal, dolgozóinkkal és elhivatott pedagógusainkkal. Néhány információ, mely ugyan nem pótolja ezen alkalmakat, de talán a honlapunkon megtalálható óvodaismertetőnk kiegészítéseként fontos lehet ez a néhány őszinte gondolat, kérés az Önök számára.

Az utóbbi év rengeteg változást hozott óvodánk életében. Nevelőtestületünk nagy százalékban kicserélődött, leginkább pedagógusnyugdíjazás, vidékre költözés miatt, valamint egy-egy új pedagógus nem felelt meg az elvárásainknak. Mára elmondhatjuk, hogy sikerült olyan kiváló, szakmailag elkötelezett pedagógusokat felvenni óvodánkba, akik azonosulnak pedagógiai programunkban rögzített pedagógiai hitvallásunkkal és maximálisan képesek a legfőbb emberi értékek képviseletére, átörökítésére. Szülői értékelést idézve „szív-lélek” óvodapedagógusok. A pedagógusok stabilitásának záloga, hogy csaknem mindenkinek az előző évekből van kötődése óvodánkhoz. Abban bízunk, hogy minden pedagógus végigviszi jelenlegi csoportját, elérve ezzel óvodásai folyamatos fejlődését. A kiscsoport két pedagógusából jelenleg az egyik biztos. Ő szakvizsgával is rendelkező, tapasztalt környezettudatosságot központba helyező pedagógus.

Intézményünkben jelenleg három kisebb létszámú és egy 22 fős középső csoport működik. Ebből adódóan, azoknak a körzetes, nagyobb gyerekeknek is van lehetőség a korcsoportjuk szerinti elhelyezésére, akik mostanában költöztek körzetünkbe. A kiscsoportos óvodások egyéni szükségletei és tempója miatt igyekszünk homogén csoportok kialakítására. A 2020/21-es évben egy kiscsoport indul (Tulipán), az egy középső (Liliom) és két nagycsoportunk (Margaréta és Napraforgó) mellett. Valljuk, hogy „ha segítjük a gyereket abban, hogy harmóniában legyen a természettel, ha a gyereket minden lehetséges módon támogatjuk, tápláljuk, bátorítjuk, hogy természetes legyen, és hogy önmaga legyen, hogy önmaga fénye lehessen, akkor a szeretet egyszerű dolog. Akkor az ember egyszerűen szeretetteljes!” (Osho). Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek sokat mozoghassanak, játszhassanak, beszélhessenek és alkossanak, így igényeiknek megfelelően számos programmal és foglalkozással készülünk az év folyamán, ahol megismertetjük velük helyi környezetünk értékeit, hagyományait, bevonva a családokat is:

óvodánk Zöld-óvoda – folyamatosan zöld falon, öko- és csoportfoglalkozásokon készülünk a tematikus hetekre, kiállításokra, nagy küldetésünk környezettudatos magatartásuk kialakítása;

óvodánk Madárbarát Óvoda – különböző programokon ismertetjük meg a környezetünkben élő madarakat, jelentőségüket, az etetők elhelyezésével és folyamatos karbantartásával, megtanítjuk őket fontosságukra,

Népi énekes játszó, Népi kézműves játszó – játékosan bevonjuk hagyományok, a népszokások ismeretébe, olyan foglakozások, ahol énekekkel, játékokkal, értékekkel gazdagodnak

Minden évben részt veszünk mesemondó vetélkedődön, ahol mind a felkészülés alatt, mind a programon való részvétellel gazdagodnak a gyerekek szellemileg, lelkileg

A kerület nyújtotta lehetőségekbe bekapcsolódva részt veszünk a kulturális programokon, sporteseményeken, lehetőséget biztosítunk a Lobogó iskola területén lévő uszodában úszóoktatásra, valamint a korcsolyaoktatásra, a kialakult program szerint hetente elkísérjük a gyerekeket.

A gyerekek mozgásigényét szem előtt tartva, a tavaly átadtuk a korszerű műfüves focipályát, melyen már az idéntől nagy terveink vannak, hatalmas felújított zöld udvarunk várja a gyerekeket. Itt fociznak a Bozsik program keretén belül a jelentkező nagycsoportosaink. Óvodánk területén a játékos mozgásos foglalkozásokat külön sportszobában tartjuk, minden eszköz biztosítva van, mely fejlődésükhöz hozzájárul.

Büszkék vagyunk az év fontos napjainak megünneplésére. Próbáljuk varázslatossá tenni az adventi előkészületeket, a karácsonyt, a farsangot, a húsvétot, az anyák-napját, családi napot, sport napot szervezünk, nyílt napjainkon betekintést nyerhetnek mindennapjainkba.

Az idei év kezdő kiscsoportja a Tulipán csoport. A mostani információink alapján van helye minden körzetünkbe tartozó kisgyermeknek, de miután a jelenlegi beiratkozók közül is több kisgyermek nem szerepelt a listánkban, javaslom a telefonon történő egyeztetést. Megköszönném, ha jeleznék, ha más óvodába szándékoznak járatni csemetéjüket, különösen, ha ez más kerület intézménye. Az értesítések, határozatok gyors kézhezvételét segíti, ha ismerjük email címüket, hiszen az elektronikus ügyintézés ebben a rendkívüli helyzetben elsődleges! A zökkenőmentes lebonyolítás érdekében előre köszönjük, ha ebben együttműködő partnereink!

Bármilyen kérdésükkel, problémájukkal bátran forduljanak hozzám, keressenek a fent említett elérhetőségeken, lehetőleg 9-15 óra között! Kérem Önöket, hogy ha nem körzetes gyermekük, de minket választanának, lehetőleg minél előbb jelentkezzenek és küldjék el szándéknyilatkozatukat!

Köszönjük, hogy érdeklődnek intézményünk iránt, nevelőközösségünkkel nagy szeretettel várjuk az új óvodásainkat! Vigyázzanak magukra, szeretteikre és környezetükre! Amint elmúlik a járvány, értesítjük Önöket a találkozás módjairól, lehetőségeiről és a további tudnivalókról.