Horizont Szociális Alapítvány

Horizont Szociális Alapítvány: közel 30 éve szimbiózisban a FESZGYI-vel

A Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények igazgatósága, nyelvtörő nevén FESZGYI és a Horizont Szociális Alapítvány egymásra vannak utalva – derült ki a Gedeon Andorral és Berecz Dénessel folytatott beszélgetésemből. Úgy érkeztem, hogy csak-csak tudok valamit a FESZGYI-ről, de szinte semmit a Horizontról. Nézzük, miért írom, hogy szimbiózisban élnek.

Mikor alakult a Horizont Szociális Alapítvány, és miért volt szükség rá?

Gedeon A.: Az Alapítványt 1991-ben a Ferencvárosi Családsegítő Szolgálat munkatársai, köztük jómagam hoztuk létre. Küldetésünket így fogalmaztuk meg:

- szociálisan veszélyeztetett családok és egyedülállók támogatása;

- csökkent munkaképességű, kisjövedelmű emberek támogatása;

- munkanélküliek, hajléktalanok támogatása;

- intézményes nevelésből kikerült fiatalok támogatása;

- családjukból kiemelt gyerekek részére családi vagy családmodellen alapuló nevelési színterek létrehozása, azok támogatása.

Tevékenységünk, ha nem is kizárólagosan, de döntő többségében Ferencvárosban zajlik, ferencvárosi embereket segítünk. A rendszerváltás időszakában is azt a problémát éreztük, hogy kevés a pénz és nagyon rugalmatlanul lehet költeni. Meg akartuk próbálni, hátha sikerül az alapítványba forrást bevonni és a felhasználást is kevésbé kötik az állami szabályok. Régóta vagyok a FESZGYI kötelékében, 2019-ben ünnepeltük a ferencvárosi családsegítés 30. évfordulóját, a kezdetektől vagyok az intézmény igazgatója.

Gedeon Andor, FESZGYI

Berecz Dénes

Most hány fővel működik az alapítvány?

Berecz D.: 10 éve vagyok a kuratórium elnöke, velem együtt négyen dolgozunk folyamatosan az alapítványban. De aktív segítőként minden évben felbukkan még nagyjából 20 fő. Andorhoz hasonlóan én is a FESZGYI-ben dolgozom, a családmentori csoportot vezetem. Mindketten idén megyünk nyugdíjba. A Horizont éves költségvetése az utóbbi években 1,5–5 millió Ft között mozgott. Az elmúlt két évben emelkedett 5 millió közelébe, mióta a börtön cursillot is csináljuk. Mindjárt elmesélem mi is ez. De előtte még fontos kiemelni, hogy itt mindenki ingyen dolgozik. Én is ingyen csinálom, a könyvelő is, meg a többiek is. Minden fillért az ügyfeleinkre költünk.

30 évet hosszadalmas lenne tételesen végig venni. Ha könyvet írnék rólatok, valószínűleg két kötetesre tervezném. Nézzünk minden évtizedből valamit. Mik voltak a fő tevékenységek a 90-es években?

Gedeon A.: A 90-es években a Boráros téri könyvtárban ingyenes jogsegély szolgálatot működtettünk. Egy idő után már évi néhány százezer forint támogatást is kaptunk ehhez az önkormányzattól. Ne feledjük ezek olyan idők voltak, amikor nagyon sok cég szűnt meg, nagyon sok ember maradt munka nélkül. Kellett nekik a munkajogi segítség: mit tegyek, ha nem kaptam meg a fizetésemet vagy a végkielégítésemet? Meg aztán sok polgári peres ügy is akadt. Hetente egyszer jogász és adminisztrációs segítség várta a könyvtárban az ügyes-bajos dolgokkal érkezőket. Sajnos anyagi támogatás hiányába ez befejeződött, de jogász önkéntesünk minden esetben segít tanácsaival.

Hogyan alakultak a 2000-es évek?

Gedeon A.: Az 2000-es évek elejét meghatározta egy munkaerőpiaci képzési pályázat, amin nyert a Horizont. Biztonsági őröket, targoncakezelőket, kisgépvezetőket képeztünk. A sikeresen elvégzett tanfolyam keretében B kategóriás jogosítványt is kaptak az emberek, többen évek óta ebben a munkakörben dolgoznak.

Az évtized közepén jelentek meg az önkormányzat civil pályázatai, amiken azóta is folyamatosan indulunk. 10 éve szervezünk táborokat helyi gyerekeknek, Balatonra, Tisza-tóhoz, a Velencei tóhoz, Horányba.

Horizont Szociális Alapítvány

Ezek a gyerekek szinte csak ezen alkalmakkor nyaralnak. Így évente 40-50 hátrányos helyzetű gyereket tudunk elvinni nyaralni, részben az önkormányzat által kiírt pályázati és saját forrásokból. A gyerekek a FESZGYI és ennek keretein belül működő H52 ifjúsági iroda ügyfélköréből kerülnek ki. Az alapítvány pályázik, szervezi a tábort, de hogy pontosan kiket viszünk, azt kapjuk a FESZGYI-től. Ebből is látszik, hogy mennyire együtt gondolkodunk, együtt dolgozunk, ha úgy tetszik szimbiózisban élünk. Mi Dénessel is két kalapot viselünk, egyrészt FEGYSZI dolgozók vagyunk, másrészt pedig az alapítvány ügyeit intézzük.

Berecz D.: De ugyanez a szimbiózis érhető tetten abban is, amikor 2017-ben a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány Élő Adás adományozó estjén a H52-vel partnerségben gyűjtöttünk a „Családok menni nyaralni” projektre (LINK – FKA honlap). Ferencvárosi roma családokat vittünk nyaralni, apa-anya-gyerekek végre együtt pihentek.

Mik voltak a fókuszpontok a 2010-es években?

Berecz D.: 2016 óta szervezzük a „100 gyermek karácsonya” célzott adománygyűjtő kampányt. A befolyt összeget ferencvárosi hátrányos helyzetű gyerekek karácsonyi ajándékaira költjük. Mindig nagy a nyüzsgés nálunk, amikor már a csomagolási szakaszhoz érünk. Az elmúlt négy évben 140-270 gyereknek tudtunk személyre szóló, korának megfelelő ajándékot adni. Adománygyűjtő akciónkhoz egyéni adományozókon kívül sok cég is csatlakozott: Zwack, Ferencvárosi Közösségi Alapítvány Süti flottája, Loacker Hulladékhasznosító Kft, Magyar Lapterjesztő Zrt, Ferencvárosi Kosztolányi Dezső, Kőrösi Csoma Sándor, Molnár Ferenc általános iskola tanulói.

Horizont Szociális Alapítvány

Az elmúlt években a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal is szorosabb kapcsolatba kerültünk. Harmadik éve 10 családot támogatnak havi rendszerességgel, az élelmiszer adományon túl, 25 gyermeknek tudtunk az ő támogatásukkal ingyenesen szemüveget csináltatni.

Említettem a börtön cursillot, ami 2 éve jelent meg nálunk, szóval még újdonság. Ez olyan projekt, ami nem kötődik Ferencvároshoz, mivel itt nincs börtön, de találkozunk ferencvárosi fogvatartottakkal is. Arról szól, hogy 12 büntetés végrehajtási intézménybe járunk, lelki gyakorlatot, lelki segélyt tartani, hogy a szabadulás után könnyebben vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba a fogva tartottak.

A börtön cursillo kicsit rávilágít arra is, hogy az alapítvány befogadó szervezetként is működik. Szívesen adjuk a szervezeti keretünket, a tudásunkat olyan kezdeményezésekhez, amelyek passzolnak a profilunkhoz és nincsen formális szervezetük. Ilyen volt a József Attila lakótelepen élő civilek „Aranykapu” karácsony előtti rendezvénye is, itt is befogadó szervezetként szerepeltünk, e sikeres rendezvény volt az elindítója a JALT adventi rendezvényeinek.

Az új képviselőtestület a 2019. decemberi ülésén közérdekűvé nyilvánította a Horizont tevékenységét. Mit jelent ez?

Berecz D.: Szerintem a közérdekűvé nyilvánítással szerzett igazi "polgárjogot" a Horizont a kerületben, ezzel ismerte el az önkormányzat, hogy valóban fontos, hiánypótló munkát végez az alapítvány. Ezzel nyílt meg a lehetősége annak, hogy önálló helységre is pályázhassunk, ami a jövőbeni terveinkhez nyújthat fontos bázist.  Sok féle programot tervezünk: közösségi rendezvények, társasjáték klub, éjszakai pingpong, kirándulások.

Civil körkép sorozatunkban arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen civil szervezetek működnek a kerületben? Hogyan gondolkodnak Ferencvárosról, és mit tesznek az itt élőkért? Fogadnak-e önkénteseket? A sorozat Ferencvárosi Közösségi Alapítványról készült írása itt érhető el: Ferencvárosi Közösségi Alapítvány: személyes élményhez kötik az adományozást