Salkaházi Sára park

Zöldülő Ferencváros

A Rádió9 2020. február 20-i adásában Reiner Roland alpolgármester mellett Kovács Anna, a 10 millió fa Magyarországon kerületi csoportjának képviselője volt Oláh Roland és Sarkadi Péter műsorvezetők vendége. 10 millió fa csoportról, klímastratégiáról, a költségvetés "zöld ügyeiről" beszélgettünk.

A 10 millió fa csoport Ferencvárosban

A 10 millió fa szerveződés jó példája a civil aktivitásnak. 2019. júliusában hirdették meg a kezdeményezést, már 130 csoportjuk van országosan. „Mintha valaki egy gázzal teli szobában felkattintott volna egy öngyújtót”, magyarázta plasztikusan Anna, hogyan indult meg nagy erővel a szerveződés. A csoportokat zömmel középkorú nők, anyukák viszik országszerte, azonosította az aktivitás motorját Anna. Emellett azt is elmondta, hogy a 9. kerületben a csoport létszáma már 400 fő fölött van. Depresszió ellen legjobb a faültetés.

Novemberben volt két ültetésük, az első Dunavarsányban, ahol 60 ember jelent meg, majd a másodikon Ferencvárosban 50 új emberrel találkoztak. Tehát a csoporttagok nem csak a fotelből ültetik a fákat. Eddig 41 fát ültettek el a kerületben közterületen, amihez az önkormányzat együttműködésére is szükség volt. A faültetést helyi rendeletben szabályozzák, így kérelem, engedély, fa és föld beszerzés, megállapodás kötése a Polgármesteri Hivatalban a menetrend. Aki a közterületre fát akar ültetni, annak azt is kell vállalnia, hogy legalább egy évig gondozza, öntözi.

A faültetés egyébként nem olcsó mulatság, a 10 millió fások nagyker áron 25 ezer forintból hoznak ki egy-egy közterületi faültetést, ha pedig valaki magánszemélyként, kiskereskedelemből akarja beszerezni a fát, amit még maga is szállít a helyszínre, 50 ezer forint körüli összeget kell rászánnia. A locsolás nagyon drága, ha locsoló kocsival locsoltatnának, a ferencvárosi civilek azonban inkább azt preferálják, hogy az emberek maguk locsoljanak. Kovács Anna azt is elárulta, hogy az önkormányzattól van egy ígéretük az együttműködés jegyében, hogy ha találnak önkéntes locsolókat a felmért fa helyekre, ami kb. ezer fát jelent, akkor erre kapnak finanszírozást.

Kihirdették a klímavészhelyzetet

Az adásban hallgatói kérdéseket is feltettek, így például a közösségi komposztálás lehetőségét firtató kérdésre válaszolva Reiner Roland kifejtette, az önkormányzat valamilyen támogatással, szemléletformálással tudna egy ilyen kezdeményezés mellé állni.

Az alpolgármester hozzátette:

Ha zöld kérdésekről van szó, akkor a civilek évekkel járnak a magyar állam vagy az önkormányzatok előtt. Ebben az esetben az önkormányzatnak alázatosnak kell lennie, és keresni kell a jó partnerségeket, mint amilyen a 10 millió fa mozgalom.

Több kérdés érkezett a szelektív hulladékgyűjtő szigetek visszaállításának a szükségességéről, az önkormányzat mozgásteréről ebben és az egyszer használatos műanyagok visszaszorításában. Az alpolgármester szerint a szelektív sziget működtetése többszereplős, de az önkormányzat vállalhatna feladatot pl. a szelektív szigetek őrzésében. Az egyszerhasználatos műanyagok visszaszorítása érdekében az önkormányzat a saját intézményeinél igyekszik jó példával eljárni. Az alpolgármester megemlítette, hogy első „forradalmi” intézkedésként a képviselő-testületi ülésekről a pet palackos ásványvizeket száműzték, helyettük üveges italt fogyasztanak. Kis lépés, de van jelentősége.

Rádió9 adáskészítés

Szintén az első intézkedéseik között szerepelt a klímavészhelyzet kihirdetése, „ami nem csak abból állt persze, hogy ezt bejelentettük azért, hogy mindenki tudja, hogy baj van”, hanem azt jelenti, hogy a költségvetés tervezése során a klímavészhelyzet szempontjait figyelembe kell venni, „ha nyáron nagyon meleg van, akár extrém szárazság vagy villámárvíz típusú jelenség, akkor erre a kerület legyen felkészülve” – részletezte Reiner Roland, aki egyetértett a műsorvezetőkkel és Kovács Annával abban, hogy a klímavészhelyzet egyes számú megoldása minél több fát ültetni.

A klímastratégiáról az alpolgármester úgy nyilatkozott, hogy jelenleg az adatgyűjtés és a feltárás folyik, ezek alapján készül majd egy cselekvési terv. Ebben lesznek olyan ajánlások, hogy például az önkormányzati cégek hogyan tudják csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását a saját tevékenységükben.

A klímastratégiának része lesz a hulladék menedzsment, részben szólni arról, hogy az önkormányzat saját maga mit tud tenni, és részben fog szólni arról, hogy a Ferencvárosban lévő vállalkozások, civil szervezetek, iskolák mit tudnak tenni, és a harmadik lába pedig egy a lakosságot elérő klasszikus szemléletformálás lesz.

Hogy jelenik meg a zöld a 2020-as költségvetésben?

Mennyire zöld Ferencváros, hogy jelenik meg a zöld a 2020-as költségvetésben – tették föl a kérdést a műsorvezetők. Reiner Roland megnyugtatta a hallgatókat, hogy ami eddig működött, pl. jeles napok – mint a Föld napja – programjai az óvodákban, iskolákban, a Zöld udvar pályázat megmarad, ráadásul a „zöld keret” kibővült. Zöld fal program a tűzfalakra, faültetésre 10 millió forint, zöld kataszter program, ami komplett adatbázist jelent a faegyedekről, térképen minden egyes fa, bokor rajta lesz, és ezt a térinformatikai rendszerrel egyben lehet látni. Ezenkívül terveztetnek bicikliutakat, építenek lakossági bicikli tárolókat. A zöld sor főösszege a kétszerese a tavalyinak – sorolta az önkormányzati intézkedéseket az alpolgármester.

A Rádió9-ről bővebben itt olvashattok: „Ha nincs játszótered, teremts magadnak”.