József Attila lakótelep főtér

Kérdések a közmeghallgatásra 2020. novemberében

Szokásunkká vált, hogy a közel 4 ezer fős "Kilencben az élet", helyi közügyekkel foglalkozó zárt facebook csoportban kérdéseket gyűjtünk a ferencvárosi közmeghallgatásra. Mivel a testület munkaterve 2020. november 26-ra irányozta elő a közmeghallgatást, így tettünk most is. Baranyi Krisztina, polgármester asszonynak 2020. november 30-án küldtük el a kérdéseket. Kértük, hogy - más kerületek és a főváros példáját követve - tartson online közmeghallgatást, vagy lakossági tájékoztató fórumot, ahol választ kaphatunk ezekre.

Belső-Ferencvárost érintő kérdések

Hogy áll a Bakáts tér felújításának folyamata? A 2020. szeptemberi testületi ülésen eldöntötték, hogy az eredetileg szökőkútra tervezett 104 millió forintot zöldítésre fordítják. Mikor láthatjuk a Bakáts tér új, immáron zöldebb terveit?

Elképzelhető-e, hogy kisebb léptékű, kisebb költségű vizes elem, csobogó - a döntés ellenére - kerül a Bakáts térre? Amennyiben nem, ennek mi az oka?

A Bakáts tér lezárásával a Hőgyes Endre utca élhetetlenné vált. A forgalom megsokszorozódott, amit az Üllői útra való nehézkes kikanyarodás is okozhat. Milyen megoldást lát ennek a kezelésére?

Középső Ferencvárost érintő kérdések

A Budapest IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának megbízásából komplex Szociális és Intézményi Hatásvizsgálatot készített a Homo Oecologicus Alapítvány 2019. október és 2020. március között. Mikor lesz megismerhető a tanulmány a helyi lakosok részére?

Vannak-e tervek és ha igen, pontosan mik, a Vágóhíd környéki újépítésű lakótelep lakóival megterhelt infrastruktúra (közlekedés, bölcsődei, óvodai férőhelyek) bővítésére? A villamosok túlzsúfoltak (még járványhelyzetben is), a parkolás kaotikus, az óvodák és iskolák egyre nehezebben kezelik megnövekedett és növekvő gyerekszámot.

Várható-e a Vágóhíd utca környékén parkosítás, zöldterületi fejlesztés?

Kap-e a Vágóhíd utca környékén épült több ezer lakás új körzeti orvost, gyerekorvost?

A Közvágóhíd helyén folyamatban lévő építési beruházás kapcsán több helyen is elhangzott, hogy hatásvizsgálat készül a közúti többletterhelésről. Mikor lesz megismerhető a tanulmány/hatásvizsgálat? Tervezi-e az önkormányzat a környéken lakókat bevonni a tervezési folyamatba, ha igen mikor és milyen formában?

Az 51-es villamos ügye már többször volt a közmeghallgatáson feltett kérdések között, azonban érdemi változás a mai napig nem történt. A járatsűrűség (csúcsidőben 10-13 perc) nem elfogadható ilyen sűrűn beépített területen (Könyves Kálmán körút és Ferenc körút közötti rész), valamint az ún. Hannoveri villamosokra képtelenség babakocsival felszállni és az idősebbeknek, mozgásszervi problémákkal küzdőknek is komoly kihívást jelent a feljutás. Milyen érdemi lépést tett az ügyben az önkormányzat és miként kívánja javítani a terület tömegközlekedési feltételeinek javítását?

Hogyan tudná segíteni az önkormányzat, hogy a Mester utca-Vágóhíd utca közúti kereszteződésének forgalmi rendjét felülvizsgálják? A telezöldes balrakanyarodás nagyon nehézkes és balesetveszélyes a megnövekedett forgalom miatt.

Mit tud a kerületi vezetés a Vágóhíd utcába tervezett dél-pesti centrumkórház fejlesztéséről?

Mi lesz a Haller parkban lévő, romos tüdőgondozó épületével?

Várható-e, hogy a Haller park fejlesztésének II. üteme megvalósul 2021-2022 folyamán? Legalább a sétány (amelyik tavaly nem újult meg) térköveinek kiigazítására és egy köz WC kihelyezésére nagyon nagy szükség lenne.

Azt szeretném megtudni, hogy a Soroksári út 84. szám alatti háznak mi lesz a sorsa? Ha lesz felújítás, vagy lebontás az körülbelül mikorra várható?

Mikorra tervezi az önkormányzat az Üllői út 83. 85. 87. sz. alatti épületek szanálását?

Van-e valami terv a Nagyvárad tér közelében lévő drogosok, és éjszakában dolgozó hölgyek visszaszorítására?

József Attila-lakótelepet érintő kérdések

A JALT-on lévő BUDDHISTA FŐISKOLA épületének bővítésével kapcsolatban az alábbi kérdéseim vannak. Az eddig földszintes épületet a frissen napvilágot látott tervek alapján +1 szinttel, és egy beépített tetőszerkezettel emelik meg, a tervezett épület várhatóan legalább háromszor magasabb lesz a mostaninál.

  • Miért maradt el a lakossági egyeztetés egy ilyen volumenű fejlesztés engedélyeztetése előtt? (A lakók gyakorlatilag az építkezés megkezdése után értesültek a tervezett átalakításról.)
  • Készülhetnek-e a József Attila-lakótelep más, hasonló elrendezésű (úszótelkes) tömbjeiben lakók is ilyen jellegű változásokra a közeljövőben?
  • Nem gondolják-e, hogy különösen problémás egy ilyen volumenű, egyévesre tervezett építkezés engedélyeztetése egy olyan időszakban, amikor sokan nem tudják elhagyni az otthonukat, illetve sokan szorultak homeoffice-ba a négy fal közé?
  • Rögzítették-e az épületek statikai állapotát az építkezéssel együtt járó terhelés előtt?

Mi várható a Valéria tér átépítési tervével kapcsolatban? Az Ecseri úti metrómegálló környéke továbbra is katasztrofális, ennek megoldásával kapcsolatban van-e valamilyen terv?

Aszódi lakótelepet érintő kérdések

Az Aszódi úti hajléktalan szálló melletti hajléktalan tábor ügyében mikorra várhatunk érdemi lépéseket? Több levelet is írtunk Polgármester Asszonynak, a legutóbbira még nem is válaszoltak, előtte meg semmit mondó, érdemi tartalom nélküli válaszokat küldtek.

Egész kerületet érintő kérdések

A kerületi építési szabályzatok felülbírálása fontos lenne. Van jogszerűtlen szabályzat, ami ellentmond az OTÉK felsőbb szintű rendeletnek, milyen lépéseket terveznek ez ügyben?

Tervez-e valamit a kerület a szanaszét hagyott, hegyekben álló e-rollerek ügyében?

Tervezik-e fejleszteni a ferencvárosi probléma bejelentő felületet? Célszerű lenne nyilvánosan megjeleníteni a bejelentéseket. Így lehetne tudni, hogy mi van már bejelentve.

Mi a terv, konkrét elképzelés Belső-Ferencváros, Középső-Ferencváros belső részének és az Üllői út Hungária körúton belüli részének forgalomcsökkentésére?

Tervezi-e szabályozni a kerület az airbnb-t?

Atlétikai stadionnal kapcsolatos kérdések

Polgármester asszonytól kérdezem, hogy a 2020. július 30-án tartott közmeghallgatáson levetített prezentációt, amit ott megígért, hogy megoszt a kerület lakosságával, mikor fogja megosztani? Ha esetleg már megosztotta, hol?

A júliusi közmeghallgatás óta hogyan és hol adott hírt az atlétikai stadion építésének előrehaladásáról?

Miben és mikor fogja kikérni a ferencvárosi polgárok véleményét az atlétikai stadion építésével kapcsolatban? Ezt választási kampányában és a közmeghallgatáson is ígérte.

Hogyan értékeli a polgármester asszony a közte és tervező és kivitelező közötti munkakapcsolatot? Továbbra is korrektnek tartja, amely lehetőséget ad az átlátható, korrupciómentes beruházásra, ahol a kerületiek igényei is meghallgatásra találhatnak?

Az atlétikai stadion építésének szerződése tartalmazza-e azokat az “extrákat”, amiket a júliusi közmeghallgatáson megígértek? Hol érhetők el ezek a dokumentumok?