Ferencvárosi Sport Általános Iskola

Interjú Lauth Gáborral, a Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnázium igazgatójával

A Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnázium sportosztályába nem csak körzetes gyerekek mehetnek. A sportosztályos gyerekek egyből igazolt sportolókká válnak. Kinek ajánlja az igazgató az iskolát?

Hány első osztályt indít a Ferencvárosi Sport Általános Iskola, milyen tagozattal?

A Ferencvárosi Sport Általános Iskolában általában két elsős osztályt indítunk, egy sport- és egy normál tantervű osztályt. Az idei 2019/2020-as tanévben ez nem sikerült, így most egy elsős osztályunk van, de ez az év kivételnek számít. A sportosztályba nemcsak körzetes gyerekek jöhetnek, hanem bárki, aki a képességmérésen megfelel. Ettől nem kell megijedni, ez nem más, mint egy játékos mozgásfelmérés.

Az osztályok jellemzően 20 fő körüli létszámmal működnek. A sportosztályba járó gyerekek egyből igazolt sportolókká válnak – ez előírás a sportiskolai kerettanterv szerint tanulóknak – vagy a Fradi valamelyik szakosztályában, vagy pedig az iskolánk által működtetett Ferencvárosi Vasutas Sportkör berkeiben.

Milyen pedagógiai módszerekkel dolgoznak? Milyen tanrendben tanítanak?

Az oktatásban a sakkot kiemelten kezeljük. Mindenkinek van heti egy sakkórája, de aki ennél többet szeretne, járhat a sakknagymester szakkörére is. A sakk a labdajátékok nagyon fontos elméleti kiegészítő sportja. Megtanít előre gondolkodni, csapatban gondolkodni, ezért is vezettük be már évekkel ezelőtt. Normál tanítási rendben dolgozunk, azaz délután kb. 2-ig vannak tanórák, utána pedig önálló tanulás keretében készítik el a gyerekek a leckét, illetve ekkortól kezdődnek a különböző edzések.

Milyen az iskola infrastrukturális ellátottsága?

Infrastrukturálisan jól állunk, és pár éven belül még jobban fogunk. Jelenleg van nagy tornatermünk, kis tornatermünk, szőnyeges küzdőtermünk, tánctermünk és lőterünk. Ami pedig a jövő illeti, itt a Ferencvárosi Sport Általános Iskola udvarán kezdődik el hamarosan a Vasutas Sportkör multifunkcionális sportcsarnokának építése. A csarnok a legmodernebb led világítású padlóval rendelkezik majd, azaz a különböző pályák vonalait nem kell felfesteni, csupán bekapcsolni. Mozgáselemző rendszer és speciális kamerák is lesznek.

Ferencvárosi Sport Általános Iskola

Hogyan oldják meg a mindennapos testnevelést?

Sportiskola lévén nálunk heti 7 testnevelés óra van, 5 délelőtt és 2 délután. Szinte minden sportág van, vagy itt az iskolában vagy pedig a Fradi szakosztályaiban. Tavaly óta a Fradiban tartjuk az úszást. Külön tornászedző jár a gyerekekhez az alapsportági készségeket megtanítani. A kézilabdát is magas színvonalon oktatjuk, hiszen a Magyar Kézilabda Szövetség bázisiskolája vagyunk.

Mikortól milyen nyelvet tanulnak a gyerekek?

Kötelezően 4. osztályban kezdik a gyerekek az idegen nyelv tanulását, angolt vagy németet. Szakkör szinten pedig már első osztálytól lehet angolul vagy németül tanulni.

Lauth Gábor Sport Általános Iskola

Igazgatóként mire a legbüszkébb?

Nyolc éve vagyok az iskola igazgatója. Úgy érzem, hogy én csináltam sportiskolát ebből az intézményből. Három éve az iskola nevét is megváltoztattuk, a festőművész Telepy Károly nevét lecseréltük az iskola jelenlegi irányvonalához sokkal jobban passzoló Ferencvárosi Sportiskola névre.

Büszke vagyok arra, hogy tavaly az ország 60 támogatott sportiskolájának rangsorában a 3. legjobb helyet szereztük meg. A sorrendet sporteredmények és tanulmányi eredmények komplex mutatói alapján határozzák meg. Megdobban a szívem akkor is, amikor a második osztályos kishokisokat viszik a kollégák edzésre a Fradi közeli hokicsarnokába.

Fontosnak tartom, hogy a kerületi családmentor szolgálattal és a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó Horizont Alapítvánnyal szoros kapcsolatunk legyen. És örülök neki, hogy ezt sikerül is megvalósítani. Ők rengeteget segítenek nekünk abban, hogy a körzetünkbe lévő társadalmi problémákat az iskola berkein belül kezelni tudjuk.

Milyen problémákkal szembesül igazgatóként?

Épületünkre 2013 óta egy vasat sem költöttek. Egyelőre még nincsennek nagy gondok, de ha ez így folytatódik, ha az állagmegóvásra a tankerület egy fillért sem fordít, akkor hamarosan lesznek. A pedagógushiány pedig hozzánk is begyűrűzik, amit rugalmassággal próbálunk kezelni, áttanításokkal fel- és letanításokkal.

Hogyan ismerkedhetnek meg az iskolaválasztás előtt álló szülők az iskolával?

Ősszel és tavasszal is vannak nyílt napok. Januártól indulnak az előkészítők, sport- és általános készségfejlesztő foglalkozások. Ezek nálunk ingyenesek.

A Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnázium honlapja: http://fsi.sulinet.hu/

Általános iskolai körkép sorozatunk korábbi cikkében térképen mutattuk a ferencvárosi általános iskolák körzethatárait, illetve, hogy melyikben hány első osztály indul, milyen tagozatokkal.