Kosztolányi Dezső Általános Iskola Ferencváros

Interjú Szabóné Hatvani Évával, a Kosztolányi Dezső Általános Iskola intézményvezető-helyettesével

A Kosztolányi Dezső Általános Iskola normál tantervű osztályokat indít, heti sakkórával, nyelvórával már első osztálytól. Iskolaválasztás előtt álló szülőknek ajánljuk az interjút.

Hány első osztályt indít a Kosztolányi Dezső Általános Iskola, milyen tagozattal?

Két normál tantervű első osztályt indítunk. Az osztályok létszáma évről évre változik. Az idei elsősök 21 fős osztályokban tanulnak. Tavaly viszont 27 fővel indultak az osztályaink. Mindkét osztályban tartunk heti egy sakkórát alsó tagozaton. Negyedik osztálytól a gyerekek elkezdenek informatikát tanulni szintén heti egy órában. Nyelvtanítás első osztályban indul.

Milyen pedagógiai módszerekkel dolgoznak? Milyen tanrendben tanítanak?

Iskolánkban a Polgár Judit Sakk Alapítvány Sakkpalota programja működik. A már említett heti egy sakkórán kívül a sakkot, mint képességfejlesztő módszert beépítettük az oktatásba.

Alsó tagozaton iskolaotthonos tanítási rendben dolgozunk, azaz délután is vannak órák, akár 15.45-ig. Cserébe délelőttönként szellősebb az órarend, van önálló tanulás, amikor a házi feladatot készítik el a gyerekek, és szabadidő, amit játékkal, levegőzéssel töltenek.

Milyen az iskola infrastrukturális ellátottsága?

A Kosztolányi Dezső Általános Iskola a József Attila lakótelepen zöldövezetben fekszik. Hatalmas parkosított udvarunk, két műfüves sportpályánk, műanyag borítású kosárlabda pályánk, játszóterünk, fedett szabadtéri színpadunk, öko- és madárbarát kertünk van. Emellett mezítlábas park, street workout eszközök, ágyáskertek és kemence is található nálunk.

Két tornatermünk egyikében saját mászófalat alakítottunk ki, és mászópályává alakítottuk a plafon egy részét is. Jelenleg 1 interaktív és 6 érintő táblás tanteremmel rendelkezünk, könyvtárunkban számítógép sarok van. Informatika termünk pedig 30 géppel van felszerelve.

Hogyan oldják meg a mindennapos testnevelést?

Első osztályban egy korcsolyaórán és 4 tornaórán vesznek részt a gyerekek. Másodiktól ötödikig a 4 tornaóra mellett hetente egyszer úsznak. A korcsolyaórák helyszíne a Lobogó utcai jégpálya, úszni szintén a Lobogó utcába járnak.

Mikortól milyen nyelvet tanulnak a gyerekek?

A gyerekek első osztályban kezdik az idegen nyelvet. Mindkét osztályban angol és német közül lehet választani, amit heti egy órában bontott csoportban tanulnak. Harmadik osztálytól heti 2, negyedik osztálytól heti 3 nyelvóra van. Felső tagozaton pedig még eggyel növekszik a nyelvórák száma.

Igazgatóhelyettesként mire a legbüszkébb a Kosztolányi Dezső Általános Iskolában?

Nagyon büszke vagyok arra, hogy mára sok, változatos programot és szakkört tudunk biztosítani a gyerekeknek az iskolán belül. Intézményünkbe nemcsak körzetes, hanem körzeten kívüli és kerületen kívüli gyerekek is járnak. Ez is mutatja, hogy az általunk kínált programok vonzóak a gyermeküket iskolánkba írató szülők körében.

Az elmúlt években több címet is megkapott a Kosztolányi Dezső Általános Iskola, amikért sokat kellett dolgoznunk. A Sakkpalota Program Kiemelt Referencia Intézménye, Minősített Tehetséggondozó Műhely, Akkreditált kiváló Tehetségpont, Ökoiskola, Telenor HiperSuli vagyunk. Emellett benne vagyunk a Bozsik-programban is.

A Kosztolányi Dezső Általános Iskola honlapja: http://www.kdaltisk.hu/

Általános iskolai körkép sorozatunk korábbi cikkében térképen mutattuk a ferencvárosi általános iskolák körzethatárait, illetve, hogy melyikben hány első osztály indul, milyen tagozatokkal.

Kiemelt kép forrása: 9.tv - Ferencváros Televíziója