Koronavírus kilencedik kerület

Ferencváros megmozdult a korona veszélyhelyzetben

A digitális tanítás működik a korona veszélyhelyzetben, de az első hét tapasztalatai alapján az iskolaigazgató kevesebb feladatot, kisebb terhet kér a kisgyerekes szülőkre. Minden lépcsőházba információs plakátokat, az utcákra speciális fertőtlenítést ígér az önkormányzat, amely további önkénteseket is vár a már jelentkezett százak mellé. Házhoz megy a zöldséges, online terápiát kínál a mozgásfejlesztő, a lakótelepi nyugdíjas aktivista otthonról informálja a kortársait. A Rádió9 lakásstúdióból szól.

Már javában készültünk a 2020. március 19-i Rádió9 műsorra, amelyben a Ferencvárosban sokak szerint „mostohagyereknek” számító Aszódi lakótelep problémáival készültünk foglalkozni, amikor beütött a korona! A helyzetre gyorsan reagáltunk és rádióműsorunkban azt mutattuk be, hogyan él Ferencváros a veszélyhelyzet kihirdetése után. Hogyan működik az otthoni iskola, a digitális oktatás, milyen tapasztalatai vannak a diákoknak, szülőknek? Arról is beszéltünk, hogy az időseknek hogyan lehetne segíteni a mindennapokban, mit tud adni és mit kér az önkormányzat?

Elővigyázatosságból nem hívtunk vendégeket, a műsorban hallható tíz interjút telefonon rögzítettük. Alkalmi stúdiónkat most – afféle rendes civil megoldásként – Bencsik Márta, műsorvezető nappalijában rendeztük be. Borbás Gabriella, műsorvezetőtárs és a hangtechnikát biztosító, Sarkadi Péter főszerkesztő innen segítették lebonyolítást. A zenei repertoárt pedig ezúttal a témához illesztettük.

Mi történt azóta, hogy az új koronavírus fertőzésről megérkeztek az első hírek?

A bölcsődék, óvodák, iskolák, egyetemek mellett mára az összes játszóteret és köztéri illemhelyet is bezárták a korona veszélyhelyzetben. A közterületeken egyéb változások is tapasztalhatók. A köztéri hulladékgyűjtőket igyekeznek naponta kétszer üríteni. A szociális munkások segítségével a hajléktalanokhoz vitaminokat és immunerősítő szereket juttatnak a kerületben. Az önkormányzat által üzemeltetett parkolási rendszerben is történtek változások. A 2020. március 31-én lejáró kerületi parkolási engedélyek érvényességét meghosszabbították április 30-ig. Felfüggesztették a kerékbilincselést, és a parkolási pótdíjakat már bankkártyával is be lehet fizetni. Olvasható mindez Ferencváros honlapján is.

Na de hogyan viselik mindezt a kicsik?

Nem könnyű a felnőtteknek sem megrendszabályozni, korlátok közé szorítani magukat, de kérdés, hogy a gyerekekkel hogyan lehet megértetni, hogy most nincs óvoda, bölcsőde, anyu viszont esetleg otthon dolgozik. A József Attila lakótelepen működő Anyahajó Anyaközpont közösség egyik tagja elmondta, hogy próbálnak nem átállni a nyári szünetes időszámításra, fontos a napirend, bár időnként emberpróbáló a betartása. Az idősebb nagyszülőket pedig sajnos el kell kerülni.

A gyerekzenék között is vannak olyanok, amik most kifejezetten aktuálissá váltak, ilyen az Eszterlánc mesezenekar Kézmosó-vers feldolgozása.

Hogyan sikerült megoldani a digitális oktatást a korona veszélyhelyzetben?

Két szülőt, egy gimnazistát és egy kerületi iskolaigazgatót kaptunk telefonvégre. A szülőknek pozitív tapasztalatuk van, csodákat nem lehet várni három nap alatt. De az iskolák azonnal reagáltak a helyzetre, és nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy zökkenőmentesen folytatódjon az oktatás. Beleznay Tamás, a Szent- Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium igazgatója úgy látta, hogy a diákság 90 százaléka egy órán belül reagált a digitális felkérésekre. Ebben a belső-pesti iskolában csupán egyetlen gyerek számára kellett eszközt biztosítani, így relatíve jó helyzetből indulnak. A nagyobb diákok számára nem jelent problémát, hogy különböző digitális csatornákon keresztül kell bekapcsolódniuk. A probléma inkább a kisebbeknél, az alsósoknál van, ahol a „tanítói munkát a szülőknek kell átvenni, ami óriási teher a szülőkre nézve, hiszen nekik kell koordinálni a gyerekek munkáját”. Így az igazgató azt kérte az alsós tanítóktól, hogy minél több olyan feladatot adjanak, amit a gyerekek önállóan el tudnak végezni. Tartsák szem előtt azt, hogy a szülőket tehermentesíteni kell.

És jött a Bankrupt: Klíma, Vírus, Meteor, Zombik című száma.

Hogyan látja az alpolgármester?

A műsorban helyi nyugdíjast és Döme Zsuzsanna alpolgármestert is megszólaltattuk. Véleményük rímelt egymásra: míg Velenczei Ágnes, aki a kerület civil életében évtizedek óta aktívan tevékenykedik, a minél szélesebb körű kommunikáció fontosságát hangsúlyozta, addig az alpolgármester a társasházakba kihelyezett tájékoztató plakátokról beszélt. A kerületi vezető azt is elmondta, hogy több száz önkéntes jelentkezett már az önkormányzatnál, de továbbra is várják a segíteni tudókat. Mindenkit biztosított arról, hogy a ferencvárosiak nem maradnak orvosi ellátás nélkül a járvány idején sem. A házorvosi rendelőkbe megérkeztek az önkormányzat által megrendelt vírusölő lámpák, egyetlen rendelőt sem kell bezárni. A közterületeken pedig egyre több űrhajósnak beöltözött vírust irtó Feszofe munkást és önkéntest lehet majd látni.

Ferencvárosi zöld számok: 80-399-399, vezetékes: 217-0519. Email: virusinfo@ferencvaros.hu

Önkéntesnek pedig Ferencváros facebook oldalán található formanyomtatvány kitöltésével lehet jelentkezni.

Hodászi Ádám A kézmosás fontosságáról szóló számát hallhatjátok itt. (Zene és szöveg: Molnár Gusztáv, Katona László.)

Miért dühös a zöldséges?

„Csókolom, én éppen pakolok, de vállalom, tessék kérdezni! Viszont nagyon fel vagyok dúlva! Tudja maga, mennyibe kerül most minden a nagybanin? A sima krumplit 5-600Ft-ért adják, francia nincs is, hát hogy adjam én azt tovább, mégis mennyiért, ezen a környéken, ahol egy csomó szegény, öreg ember él?”

- kiabálja a telefonba Józsi, a Mester utcai zöldséges.

Dühös, mert a nepperek felverték az árakat a nagybanin a korona veszélyhelyzetben. Egy hete 5500 Ft volt egy karton banán, most 10000 Ft. De feldúlt azért is, mert az öregek kijárkálnak, így lépett és felajánlotta, hogy kiszállítja a vevőinek az árut, hogy az idősek otthon maradjanak.

Kovács András Péter karanténslágerével fejeztük be a műsorunkat, mert úgy gondoltuk, a mostani körülmények között ez a követendő magatartás. „Nem pánikolok, de nem is könnyelműsködöm. Csak azt teszem, amit a józan ész diktál: maradok itthon. És nem magam miatt”

 

Az adás összeállításában Barna Era, Bencsik Márta, Borbás Gabi, Berecz Péter, Nemesné Singer Edina és Sarkadi Péter vett részt.

Az adások teljes hosszában a Mixcloud oldalon, témánként kivágva pedig a Spotifyon meghallgathatóak.

Kiemelt kép forrása: 9.tv - Ferencváros Televíziója