SZÓLJON, DOKI, HA KELL SEGÍTSÉG, JÖVÜNK! JELENTÉS EGY HÁZIORVOSTÓL ÉS A SZAKRENDELŐBŐL

Telefonos felkeresés és tájékoztatás, oltásregisztrációs segítség, kliens-adatbázis kezelés és önkéntesek koordinálása, e mellett online rendelés, továbbirányítás az oltópontokra és nem mellékesen gyógyítás – ezek akár mind beletartoznak most egy háziorvos munkájába, ahogy a Ferenc téren rendelő Dr. Eörsi Dániel háziorvostól is megtudtuk. A szakrendelőből oltópontokra átvezényelt egészségügyisek hiánya nem okoz gondot a Mester utcai rendelő betegellátásában. Még akkor sem, ha kétségtelen, hogy bizonyos ellátási formák csak csökkentett időben tudnak működni – állítja Dr. Mechler András, a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgálat ügyvezető igazgatója.

Sajnos arról átfogó statisztikánk nincs, hogy Ferencváros közel 60 ezres lakossága, hogy áll az átoltottságban, kik kaptak már a Covid vírus ellen bármilyen vakcinát is.  Azt mindenesetre érzékelni lehet, hogy a háziorvosi tájékoztatás tekintetében nagyon vegyes a kép. A kerület különböző fórumain rendre olvashatók olyan tanácstalan, vagy elkeseredett hozzászólások is, amelyek információhiányról szólnak, illetve arról, hogy vannak akik nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak kapcsolatba kerülni a háziorvosukkal.

Mivel érzékeny adatról van szó, maradjunk a saját példámnál – írja Barna Era szerkesztő. Engem kilencedik kerületi háziorvosom asszisztense, Erzsike hívott még húsvét előtt telefonon, hogy elfogadom-e a Szputnyikot. Elfogadtam, így mehettem április 6-án az oltóközpontba. Az már nem Erzsikén múlt, hogy a SOTE Üllői út 78 . szám alatti épületéhez kellett volna meleg ruhát és hideg élelmet is vinnünk, mert tisztán 2 óra 40 perc volt, mire oltáshoz jutottam, mely időnek a felét az udvaron, szabad ég alatt töltöttük. Hogy miért volt ez az extrém várakozás idő, arra sajnos nem tudtak az ott dolgozók sem válaszolni, akik egyébként mind nagyon segítőkészek és kedvesek voltak, a probléma sokkal inkább rendszerszintűnek tűnt. És tartósnak, mert a már 2. oltásukra érkezettek elmondása szerint, 3 hete ugyanez volt. De a példa persze extrém, ma már sokkal több helyről jó hírek jönnek, pár perc alatt megvan az oltás, kivárják a biztonsági 15 percet, és már végeztünk is.

Dr. Eörsi Dániel háziorvos bizonyára az egyike azoknak, akik a legaktívabban, folyamatosan és őszintén kommunikálnak a pácienseikkel. Is. Nyilvános facebook oldalát bárki olvashatja a pandémia kezdete óta, néha egészen „orvos válaszol” jellegű rovattá alakulnak a posztok, kommentek. Egy gyors telefoninterjúra sikerült azért őt elkapnunk, s bár mindenki a számokra kíváncsi, meg a prognózisra, de mikor meghallottuk a hangját a telefonban, muszáj volt azzal kezdeni, hogy jól halljuk-e, mennyire fáradt….

A házorvosi beszélgetés után kíváncsiak voltunk arra is, hogy a Mester utcai szakrendelőtől vajon mit remélhetünk ebben az időszakban, részben a túlterheltség, részben a központi átvezénylések miatt. Ezért kollégánk, Nemesné Singer Edina, a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgálat ügyvezető igazgatóját, Dr. Mechler Andrást érte el telefonon.

És végül egy felhívás, Önökhöz, kedves hallgatók és olvasók!

A 2019 nyarán helyi  civilekkel –  itt lakókkal, itt dolgozókkal  – elindított kezdeményezésünk,  közösségi rádiós projektünk, a Rádió9 bejutott  a 2021-es társadalmi innovációs kísérleteket jutalmazó, nemzetközi SozialMarie Díj legjobb 35 projektje közé! Mától pedig a közönség is szavazhat a neki tetsző projektekre 2021. április 15-ig!  A legtöbb szavazatot elért projekt €1,000 díjat nyer oktatási és fejlesztési célokra. Megköszönjük, ha támogatnak minket egy szavazattal! Szavazni itt lehet a Rádió 9-re!!

Hogyan lehet szavazni?

• A www.sozialmarie.org/hu/projects alatt megtalálhatóak az idei év jelöltjei.

• A kulcsszó keresővel, valamint további kategóriákkal a keresés tovább szűrhető.

• A szavazáshoz nyissa meg a projekt profilt és kattintson az „Erre a projektre szavazok” gombra.

• Miután megadta az e-mail címét, kérjük, a megerősítő e-mailben található linkre kattintva hagyja jóvá a szavazatát. Amennyiben nem kapott megerősítő e-mailt, várjon pár percet vagy ellenőrizze a levélszemét mappáját, a szavazatát egy pop-up ablakban igazoljuk vissza.

Köszönjük!

A Rádió9 csapata

Nyitókép: Őszi Szilvia