A képen Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere.

Ezeket lehet majd számonkérni Baranyi Krisztinán

Az index.hu összeszedte, hogy milyen ígéreteket tett korábban Karácsony Gergely, mi pedig ferencvárosi lokális blogként megtesszük ugyanezt Baranyi Krisztinával kapcsolatban. A IX. kerület új polgármestere a Kilencben az élet előválasztási vitáján, a választási kampányban és a választási győzelmet követően is sok témáról fejtette ki véleményét. Ezek alapján igyekeztem összefoglalni, hogy miket szeretne megvalósítani. Nyilván, Róma se egy nap alatt épült, ezért rövid távon csak a célok irányába tett lépéseket várhatunk majd.

Elszámoltatás

„Ami az elmúlt kilenc évben itt történt, azt egyszerűen nem lehet most a győzelmi mámorban elfelejteni. Ezek itt meglopták a kerületet. Meglopták módszeresen, kiépített hálózaton keresztül, juttatva a sajátjaiknak, juttatva a főnökeiknek, juttatva az országos vezetésnek, módszeresen loptak. Ez nem maradhat következmények nélkül. Minden ilyen esetet nyilvánosságra hozunk és feljelentést teszünk.” (444.hu)

Baranyi Krisztina kampányának fő üzenete volt az elszámoltatás. Az igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek, évekbe telhet, amíg a bíróság ítéletet hoz ezekben az ügyekben. Azonban a feljelentések mennyisége, profizmusa jóval hamarabb nyilvános lesz. Akár hamar kiderülhet, hogy külön csapat áll föl erre a célra, mert a feljelentések sikeressége nagyban függ azok szakmaiságától, bizonyíték-tartalmától. Ahogy Ésik Sándor (azonnali.hu) fogalmazza „szépen feltárt, nyomozói rutinnal összerakott feljelentésekre” van szükség.

A parkolási rendszer üzemeltetése

Az elszámoltatásra kijelölt ügyek közül Baranyi Krisztina kiemelten foglalkozott a helyi parkolási rendszerrel. Ennek megoldását egyértelműen a fővárosi szinten egységesen kezelt parkolási rendszerben látja. Viszont egészen biztos, hogy helyi szinten gyorsan kezelni kell az ügyet. Hiszen a kerületi megbízott FER-PARK 2010 Kft. szerződése 2019. december 31-én lejár, és addigra aligha áll össze a fővárosi rendszer.

Zöldítés

„A tisztaság mellett fontosnak tartja a zöldfelületek növelését és gondozását is a kerületben. Emellett szerinte nagyon fontos lenne az építési szabályzat alakítása a klímaváltozás elleni harchoz. Baranyi nem engedne már beruházások indítani zöldfalak, ivókutak és fapótlások kötelezővé tétele nélkül. A Gubacsi út melletti Duna-parti elvadult, gondozatlan, önkormányzati tulajdonban lévő területeket pedig mindenképpen rekreációs célokra alakítaná át.” (merce.hu)

Ennek az elképzelésnek a megvalósulását is hosszú távon lehet majd megítélni, hiszen egy új park, rekreációs terület vagy egy faültetési program megvalósítása évekbe telik. Rövid távon üzenetértékű lehet, hogy lesz-e főkertészünk a IX. kerületben vagy hogy a beépítési szabályok változnak-e. És nem utolsó sorban, hogy legumizzák-e a Haller park dombjának egyik oldalát.

Önkormányzati hivatal átalakítása

„Rendet teszek a hivatalban.” (24.hu)

Baranyi Krisztina az önkormányzati hivatal és cégek átalakítását is tervbe vette. Ferencvárosban a polgármesteri hivatalnak az SZMSZ-e szerint 237 alkalmazottja van, és 11 nagyobb szervezeti egység (iroda, kabinet) működik, számtalan csoporttal. 4 ferencvárosi önkormányzati tulajdonú társaság van, ezek: FESZOFE Kft, FEV IX. Zrt., FESZ Kft. és a Ferencvárosi Bérleményüzemeltető Kft. És ezek mellett jó néhány költségvetési szerv.

A szervezeti, személyi átalakítások egyrészről bonyolultak, ezért alaposan át kell gondolni őket, másrészről nem jó sokáig húzni őket, mert az apparátust leköti a bizonytalanság. Mégis, úgy gondolom, az utóbbi érv nagyobb súllyal esik a latban, ezért erről a programpontról hamar híreket fogunk kapni.

Budapest Főváros IX. Kerület Fővárosi Polgármesteri Hivatal szervezeti ábrája

Budapest Főváros IX. Kerület Fővárosi Polgármesteri Hivatal szervezeti ábrája

Lakáshelyzet

„Ezer olyan lakás van, ahol a gangon van a WC. Ezt a lakókkal összefogva, az önkormányzat támogatásával 1-2 éven belül meg kell szüntetni, meg kell oldani.” (Klubrádió)

A megmaradt bérlakás állományt fel akarja újítani, ezt sok interjúban hangsúlyozta Baranyi Krisztina.

Két hónap alatt nem újul meg az egész ferencvárosi lakásállomány, a számszerű előrelépéshez évek kellenek, de biztos, hogy szükség lesz stratégiára, ami forintosítja a célok eléréséhez szükséges lépéseket. Vagy akár kívülről is látható kezdet lehet a kerületi vagyon felmérése, és üzemeltetési hatékonyságának vizsgálata. A bérbeadott lakások és üzlethelységek bérleti díjainak felülvizsgálata.

Tisztaság

Első intézkedéseként egy nagyteljesítményű takarítógépet vesz. (hvg.hu) A képviselőtestület 2019. májusi ülésén döntött egy járda takarítógép beüzemeléséről, ami augusztus óta minden nap, járja a ferencvárosi utcákat. Vajon ez megoldja a gondokat? Emellett hétvégi takarítást emlegetett, meg a FESZOFE átszervezését. Előbbit már rövid távon is várhatjuk, az utóbbi időigényes feladat, ahogy korábbi pontban is írtam.

 

Helyi nyilvánosság növelése, lakosok bevonása

Mindent nyilvánosságra akar hozni, a testületi üléseket és bizottsági üléseket mostantól élőben és felvételről is meg lehet majd nézni.

„El kell mondani az embereknek, mit tervez az önkormányzat.” „Úgy gondolja, véget kell vetni annak, hogy a lakosok úgy érezzék, nem veszik őket emberszámba: be kell őket vonni az ügyekbe, és véleményt kell tőlük kérni.” (Népszava, Önkormányzati választási különszám. Budapest IX. kerület)

Ezt pedig helyi közügyekkel foglalkozó, formálódó civil közösségként nagyon várjuk és most már elvárjuk. Első lépésként az képviselő testület SZMSZ-ét kell majd figyelnünk. Hány közmeghallgatás lesz mostantól, milyen ügyekről lesznek lakossági fórumok és végre meghonosítják-e nálunk is a közösségi tervezést.

---------

A választási programja itt olvasható.

9 pontból áll, aminek egyenként 4-9 közötti alpontja van. A program hívószavai: tiszta, egészséges, felelős, zöld, gondoskodó, rendes, kényelmes, szolidáris, kulturális. Összesen tehát 55 egy-két mondatos felsorolás. Értelemszerűen rengeteg minden van benne, attól kezdve, hogy ösztönzi, elvárja a komposztálást addig, hogy magas színvonalú egynapos sebészet lesz a szakrendelőben. Kisebb horderejű dolgoktól, mint „támogatjuk a fiatal designerek munkáját” a hosszabb távon megvalósítható és komplexebb beavatkozást igénylő tervekig, minthogy „hétvégén sem kell majd a szemétben gázolni”. Elvektől („takarékosan bánunk a közpénzzel”), a konkrét ígéretekig („minden gyermek és minden rászoruló idős évente kétszer ingyen tud színházba menni”).