Atlétikai stadion

A Momentum a Duna part stadionosításának leállítását követeli

A Momentum felszólította a Kormányt, hogy mondja le az atlétikai VB-t és állítsa le a Duna partra tervezett atlétikai stadion építését. Fekete-Győr András és Hadházy Ákos azzal érvel, hogy az így megspórolt 170 milliárd forint segíthet a koronavírus járvány negatív gazdasági következményeinek tompításában – olvasható Fekete-Győr András facebook oldalán, 2020. március 14-én.

 

A megépítésekor 40 ezer férőhelyes atlétikai stadiont jóval kisebb társadalmi párbeszéd övezi, mint amekkorát az épület mérete és tervezett elhelyezése indokolna. Ezért nyomonkövetjük a visszabontás után 15 ezres, Groupama Aréna méretű atlétikai stadionnal kapcsolatos fejleményeket. Nézzük legutóbbi cikkünk óta mi minden történt.

Hol tart most az atlétikai stadion építése?

Jelenleg a helyszínen bontási és rekultivációs munkák zajlanak. 2019. október 14-én a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) megkötötte a szerződést a stadion helyszínének bontási, területrendezési munkáira a FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt-vel és a „FÖLD-TRANS 2001” Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-vel. A szerződés értéke: 4,1 milliárd Ft + áfa. A szerződés teljesítésének határideje: a terület átadásáról számított 300 nap.

Azaz várhatóan 2020. augusztus-szeptemberre rozsdamentes lesz a terület.

A BMSK 2020. február 17-én írta ki az atlétikai stadion kivitelezésére vonatkozó közbeszerzést. A kiírás nem határozza meg a kivitelezés becsült értékét, így nem ad iránymutatást arra vonatkozóan, hogy mennyibe fog kerül a Duna-part stadionosítása. A kiíró meghívásos eljárást választott, amely kétszakaszos eljárás, elsőként egy részvételi, majd egy ajánlati szakaszból áll. Ez azt jelenti, hogy a részvételi szakaszban bármely érdekelt gazdasági szereplő nyújthat be részvételi jelentkezést. Ebben a szakaszban még nem adnak konkrét ajánlatot. Az ajánlatkérő a részvételi jelentkezést követően alkalmasnak minősített részvételi jelentkezőket hívja fel ajánlattételre. Azaz nem adhat be más ajánlatot, csak a kiíró által előzetesen kiválasztott cégek. A részvételi jelentkezés határideje: 2020. március 18.

Az atlétikai stadion építése még nem kezdődött meg, egyelőre még a kivitelezőt sem választották ki. 

A kétszakaszos meghívásos eljárás első, részvételi szakaszában vagyunk. A közbeszerzés – szándék esetén – könnyedén visszavonható.

Milyen feltételeket szabott a Főváros?

Az atlétikai stadion támogatásáért a Főváros feltételeket szabott. Legegzaktabb feltétele, hogy a „2020-2024 közötti években az Egészséges Budapest Program keretében a Kormány – a fekvőbeteg-ellátásban tervezett fejlesztéseken túl – legalább 50 milliárd forintot fordítson a kerületi önkormányzatok egészségügyi alap- és szakellátásainak fejlesztéseire” – olvasható a 2019. november 27-i Fővárosi Közgyűlésre készült előterjesztésben.

A Magyar Közlöny 2020. február 17-i számában megjelent 1041/2020 (II. 17.) Korm. határozat szerint a Fővárosi Önkormányzat 2 milliárd forintot kap „képalkotó diagnosztikai várólisták megszüntetéséhez szükséges intézkedésekre”. A kerületek pedig összesen 8,4 milliárd forintot kapnak egészségügyi alap- és járóbeteg szakellátás fejlesztésre 2021. június 30-ig történő felhasználással.

Magyar közlöny, Atlétikai stadion

Milyen feltételeket szabott Ferencváros?

Ferencváros feltételeinek jó része megegyezik a kormányzati tervekkel. A kormány az atlétikai VB után a 40 ezres stadiont 15 ezresre akarja visszabontani. Az elbontott lelátók helyén fedett városi gyűrű formájú rendezvényteret, görkorcsolya- és futópályát akar kialakítani. A Duna parton gyalogossétány, kerékpárút és kikötőpontok létesülnek. Valamint gyalogoshíd épül Csepelre. Ezek mind szerepeltek a kormányzati tervekben is.

Ezeken túl Baranyi Krisztina 90 férőhelyes óvodát kért a stadion területére, ahol nem lakik és nem dolgozik senki. Valamint közepes méretű játszóteret, kutyafuttatót, fitneszgépeket, mobilszínpadot és egy dunai szabadstrandot. Ezeket részletesen ebben a cikkben írtuk le.

Hogy néz ki most ez a Duna-parti terület?

A zöldfelületeket érintő beruházások esetén gyűjtenek, rendszereznek, és publikálnak adatokat az Adatkutyák. Honlapjuk itt érhető el: https://adatkutyak.hu. Alábbi fotókat ők készítették 2020. február 25-én.

Fererencváros Duna-part

Fererencváros Duna-part