Atlétikai stadion petíció

Stadion helyett PARKOT a Duna-partra

Színművészek, tudósok, szakemberek, környezetvédők, aktivisták, dél-pesti lakosok aláírásával indult a „stadion helyett PARKOT a Duna-partra” petíció az aHang.hu felületén.

Stadion helyett PARKOT a Duna-partra!

stadion stadioff

Az aláírók 4 pontban fogalmazták meg kéréseiket, melyet Orbán Viktornak és a magyar kormány tagjainak címeztek.

  1. A kormány ne építsen stadiont a ferencvárosi Duna-partra.
  2. Hatalmas épületek helyett park létesüljön a kormány támogatásával a pesti Duna-part egyik utolsó még beépítetlen területén.
  3. Az így felszabaduló mintegy 200 milliárd forintból a kormány azokat az embereket, családokat és vállalkozásokat támogassa, akik a koronavírus-járvány miatt kilátástalan helyzetbe kerültek.
  4. A budapesti egészségügyi alap- és szakellátás fejlesztésére a kormány biztosítson forrást.

Az indoklásban részletesen kifejtik, hogy a járvánnyal új időszámítás kezdődött. Így különösen fontos ismét feltenni a kérdést: a stadionépítés-e a közpénzek fölhasználásának legbölcsebb, leggazdaságosabb és legemberségesebb módja? Az aláírók azt javasolják, hogy a stadionra szánt mintegy 200 milliárd forintot a kormány az egészségügy megerősítésére, a munkahelyek védelmére, és a járvány nyomán kibontakozó szociális válság kezelésére fordítsa.

Kérésük sarkalatos pontja, hogy az egyre sűrűbben lakott városrészben élőknek stadionok és újabb beépített zöldfelületek helyett közparkokra, rekreációs célú, ingyenesen használható közösségi terekre van szükségük. Így a kormány létesítsen parkot ezen a területen. A stadion a hozzá épülő utakkal, parkolókkal a Duna déli szakaszának egyetlen közparkká alakítható szabad területét foglalná el.

A petíció szövege itt érhető el.

Korábbi cikkeinkben is bemutattuk, hogy az érintett Duna-parti területen jelenleg a régi épületek bontása, tereprendezés, és rekultiváció zajlik. A stadion építése még nem kezdődött el, a kivitelezőt egyelőre nem választották ki. Tehát nem egy folyamatban lévő építkezés leállítását kérik.

2019. október 14-én a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. megkötötte a szerződést a stadion helyszínének bontási, területrendezési munkáira a FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt-vel és a „FÖLD-TRANS 2001” Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-vel. A szerződés értéke: 4,1 milliárd Ft + áfa. A szerződés teljesítésének határideje: a terület átadásáról számított 300 nap. A helyszínen lévő információs tábla alapján a teljesítés határideje 2020. november.

A területen zajló munkákról nemrég az atlaszo.hu számolt be "Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége letarolta a fákat az atlétikai stadion helyszínén" című cikkében.