Rádió9 Bencsik Márta

A maszk mögött is mosolygunk. Újrakezdés, kilábolás.

Újraindítás az egészségügyben, kárenyhítés a jövedelem nélkül maradt ferencvárosiaknak – hányan igényeltek pénzbeli támogatást az önkormányzattól? A Kiserdő májusban nagyon él – de vajon ezt jövőre is elmondhatjuk? Amikor a segítő is segítségre szorul – a Van esély Alapítvány is a túlélést gyakorolja. A Rádió9 2020. május 14-i műsorának riportjai a talpon maradás érdekében tett erőfeszítésekről szóltak. Szerkesztő-műsorvezető.: Bencsik Márta és Borbás Gabriella.

Újraindítás az egészségügyben, kárenyhítés a jövedelem nélkül maradt ferencvárosiaknak – hányan igényeltek pénzbeli támogatást az önkormányzattól? A Kiserdő májusban nagyon él – de vajon ezt jövőre is elmondhatjuk? Amikor a segítő is segítségre szorul – a Van esély Alapítvány is a túlélést gyakorolja. A Rádió9 május 14-i műsorának riportjai a talpon maradás érdekében tett erőfeszítésekről szóltak. Szerkesztő-műsorvezető.: Bencsik Márta és Borbás Gabriella.

Egészségügy restart

Az egészségügyi szolgáltatások újraindításáról intézkedett május 4-étől a kormányzat, mi pedig azt is megmutattuk, hogy honnan kell újraindulni. „A maszk mögött is mosolygunk” – mesélte Ágnes, a covid osztályon dolgozó ápolónő, hogy az orvosi eszközök mellett az empátiát is bevetik a betegek gyógyításakor, hogy ne féljenek, hogy megnyugtassák őket, és megkönnyítsék számukra az olykor több hétig is tartó kórházi kezelést.

Eörsi Dániel kerületi háziorvos szerint a betegek nagyon fegyelmezetten viselték a korlátozásokat, betartották a szabályokat, telefonon kommunikáltak az orvossal és csak indokolt esetben. Sőt, az orvos tapasztalata szerint még azok a betegek sem jelentkeztek mindig, akiknek kellett volna, így igyekeztek ők megkeresni azokat a pácienseket, akiknél a szorosabb kontroll indokolt.

A ferencvárosiak fegyelmezettségéről beszélt a Mester utcai Szakrendelő igazgatója, dr. Kovács József is. A betegek maszkban, egymástól a kellő másfél méteres távolságban várakoznak a főbejáratnál a bejutásra, ahol a pre-triage, azaz a lázmérés, kézfertőtlenítés és a kikérdezés történik. Az igazgató úgy látta, a szakrendelőben mindenki időben jut ellátáshoz, óránként négy beteget fogadnak a rendeléseken,  de ha valamely szakrendelésen hosszabb előjegyzési idő alakulna ki, ígérte, akkor intézkedni fognak. Dr. Mechler András igazgatóhelyettes azt is elmondta, hogy a 65 év felettiek foglalkoztatási korlátozása miatt húsz fölötti orvos esett ki az betegellátásból, a szakdolgozók közül pedig hét munkatársat át kellett adni a Korányiba covidos betegek gyógyításához. Ők még most is hiányoznak.

Pandémiás járadék, rendkívüli lakhatási támogatás, szociális támogatás

3 különböző támogatási forma, 3 név, 3 feltételrendszer. Az önkormányzat ezekkel segít a járvány miatt bajba jutottaknak. Szilágyi Imre, a Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási irodájának vezetője az első hónap tapasztalatairól számolt be. Az adatokból az látszik, hogy  a kérelmezők 70 százaléka a szociális támogatást igényelte, és csak szűk harmaduk kérte a pandémiás járadékot, pedig ez utóbbi nagyobb összegű segítséget jelent.

Erdő, erdő, Kiserdő

A Kiserdő nagyon él! Stábunk egyik tagja körülnézett, mi mindenre használják a helyiek az erdőt a veszélyhelyzet alatt. Családi piknik, tollasozás, futás, kutyasétáltatás, elásott időkapszula megkeresése, vagy egyszerűen csak levegőzés és séta – ezt mind tudja a Kiserdő.

A veszélyhelyzet is bizonyította, a nagy kiterjedésű zöldfelületek fontosabbak, mint valaha. Hol lehet a legbiztonságosabban, a  szocális távolság tartására is figyelemmel, feltöltődni és rekreálódni? A parkokban és városi erdőkben. A Kiserdő léte sokáig veszélyben volt. Mára eldőlt, megépül a Galvani híd. A hídról levezető út nyomvonalának kialakításáról a civilek is véleményt mondhatnak, erről Németh Krisztina, a Kiserdővédők egyik tagja beszélt. Hat nyomvonalról van szó, amelyből kettő a Ferencváros rendező pályaudvar alatt illetve fölött vezetne, és négy érinti a Kiserdőt. Az aktivista szerint az mindenképpen előremutató, hogy olyan nyomvonalról már nincs szó, amely a felszínen vezetne át az erdőn. Augusztus végéig elkészülnek a határvizsgálatok a különböző nyomvonalakról, és ősszel várható a véleményezés, amelyben a főváros és kerületi önkormányzatok mellett a helyi lakosság, a civilek is részt vesznek.

Segítség a segítőknek

A koronavírus-járvány miatt azoknak az embereknek és családoknak nehezült el leginkább az életük, akik egyébként is a szakadék szélén egyensúlyoztak, vagy éppen kezdtek kiemelkedni a nehéz helyzetükből, és a veszélyhelyzet és a korlátozó rendelkezések elvágták egy időre a továbblépés lehetőségét.

A Van Esély Alapítvány a hajléktalan emberek és segítőik közösen kialakított olyan egyéni programjait támogatja, amelyek hozzásegítik a hajléktalan embert a helyzete javításához, az előrelépéshez, a hajléktalanságból való végleges kiláboláshoz. Az alapítvány szakmai vezetője, Kovács Ivetta arról beszélt, hogy ez a rendkívüli helyzet nem csak a támogatottjaik, hanem a szociális munkások életére és munkájára is hatással volt, mert nem lehetett tovább úgy folytatni a programokat, mint eddig. Ha szükséges, átalakítják a segítő tevékenységet, nyilatkozta. Enikő, az alapítvány egyik visszatérő ügyfele pedig biztatta a sorstársait, mondván, „óriási önbecsülést ad, ha sikerül elérni valamit”.

Aki érzi azt, hogy sokkal többre hivatott, mint ahol most jelenleg van, akkor menjen és csinálja, ne habozzon egyetlen percig sem.