Ferencváros koronavírus

"Tekintsünk úgy az elkövetkezendő hetekre, mint egy NASA küldetésre!"

A rendkívüli helyzet -a veszélyhelyzet - rendkívüli tetteket, rendkívüli önkormányzati és civil kurázsit igényelt. Ezeket mutattuk be a Rádió9 2020. április 2-ai műsorában, amelynek kulcsszava, mottója – a segítség volt.

Pandémiás járadék a jövedelmüket elvesztett ferencvárosiaknak, azonnali gyorssegély a szegregált kerületrészeken élőknek, érzékeny szociális munka a segélyvonal végén és az információs központban. Hogyan korlátozódhatnak betegjogaink kijárási korlátozás idején, kiket vár a Kék Pont Drog Alkohol Karantén online és anonim fóruma, és hogyan segíti a Kórházsuli a most különösen leterhelt egészségügyi dolgozók családjait. Hogyan adjunk most a legértékesebb dologból, az információból, a velünk élő külföldieknek, ki és hogyan segíthet a most akár életveszélyes összezártságra ítélt bántalmazottaknak, és végül, mit írna fel nekünk receptre karantén-krízis ellen Scott Kelly, amerikai űrhajós, aki 340 napot töltött a világűrben magányosan.

Pandemiás járadék a veszélyhelyzetben

A pandémiás járadék a munkájukat, rendszeres jövedelmüket a veszélyhelyzet óta elveszített ferencvárosiaknak nyújt 15-től 75 ezer forintig terjedő mértékű anyagi hozzájárulást, ha már a kormányzati segítség várat magára, sőt, egy törvénymódosítási javaslat csaknem ellehetetlenítette a védekezést és az azonnali intézkedéseket meghozatalát – erről is nyilatkozott Baranyi Krisztina a Rádió 9-nek adott interjúban. A polgármester ismertette a járadék részleteit, és azt is elmondta, hogy a 300 millió forintos keretösszeget olyan programokra szánt pénz átirányításából fedezik, amelyek a koronavírus miatt biztosan nem valósulnak meg. Arról is beszélt, hogy a pandémiás járadékra nem jogosult rászorulókról is gondoskodik az önkormányzat többek között úgy, hogy könnyebbé teszi a szociális juttatásokhoz való hozzáférést. Azt is megtudtuk, hogy Ferencváros a járvánnyal kapcsolatos kiadásokra, pl. védőfelszerelések vásárlására 135 millió forintot különített el.

Úgy is segít az önkormányzat, hogy segítségre biztat másokat – önkénteseket toborzott, és felállított egy koordinációs és információs központot. Beberika Dorina, aki „békeidőben” a H52 Ifjúsági iroda munkatársa elmondásából megismertük azt, mekkora feladat koordinálni a többszáz önkéntest, és hogy aki segítséget kér, nem mindig valami anyagi dologban szenved hiányt, hanem lelki problémája van.

A civilek is bevetették magukat a veszélyhelyzet miatti krízis megoldásába

Nem csak az önkormányzat segít, hanem a civilek is bevetették magukat a veszélyhelyzet miatti krízis megoldásába, enyhítésébe. Büszkén adtunk hírt a műsorban arról, hogy a Rádió9-et életrehívó és támogató Ferencvárosi Közösségi Alapítvány az elsők között lépett és ún. krízistámogatásként az általa kezelt Zwack Péter Emlékalapból, Zwack Izabella egyetértésével, egymillió forint adománnyal járult hozzá a Horizont Szociális Alapítvány tevékenységéhez. Berecz Dénes nyugdíjas családmentor, a Horizont vezetője rádiónknak elmondta, nagyjából száz veszélyeztetett, a Középső-Ferencváros, az Aszódi lakótelep és a MÁV lakótelep szegregált részein élő család számára kerül ebből a pénzből vitamin, gyümölcs, tisztítószer.

Más okok miatt vannak nehéz helyzetben a szenvedélybetegek és hozzátartozóik, akikkel a Kék Pont Alapítvány által működtetett drogambulancia és -konzultációs központ foglalkozik. A terápiás folyamatban lévő betegeket személyesen nem tudják most fogadni, de az online találkozásokon kapcsolatban maradtak klienseikkel – mondta el Dávid Ferenc, a Kék Pont munkatársa. A szakember mesélt új szolgáltatásukról, az Alkohol- és drogkarantén önsegítő fórumról is, aminek a létrejötte azért fontos, mint mondta, mert „az önsegítés, a saját élettörténetek megosztása sokat jelent az emberek számára.” Segítségként, mentőövként szolgálhat például azoknak, akik eddig is alkoholproblémás családban éltek, de ez a probléma a bezártsággal csak növekedett, és egyedül, magukra maradva nem tudják kezelni a helyzetüket.

A civil segítés nagyszerű példáját mutattuk be a Kórházsuli Alapítvány vezetőjével készített interjúban. A szervezet több mint 250 önkéntesével azon túl, hogy az otthonukban, illetve kórházban gyógyuló gyerekek tanításával foglalkozik, most újabb feladatot vállalt: együtt tanulnak az egészségügyben dolgozó szülők gyerekeivel, hogy így segítsék a mindannyiunkért dolgozó orvosokat, ápolókat. Az Alapítvány vezetője Tóthné Almásy Mónika miközben részletesen elmesélte, hogyan zajlik egy-egy „tanóra”, a tevékenységük summázataként úgy fogalmazott, hogy „a tanulásnak és a közösségnek együtt jövőbe mutató gyógyító ereje van”.

De ki segít a külföldieknek?

Segítség az is, ha információt adunk, tájékoztatjuk a külföldieket, hogy megértsék, mi zajlik jelenleg körülöttük. Ferencváros lakosságának 10 százaléka külföldi, így fontos volt, hogy ők is értesüljenek a koronavírussal kapcsolatos önkormányzati hírekről, tudnivalókról. A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány felajánlotta az önkormányzatnak, hogy a ferencvaros.hu honlapon angolra fordítja azokat a közleményeket, amelyek lényegesek az itt élő nem magyar nyelvű emberek számára is. Polyacskó Orsolya, az FKA projektkoordinátora ennek a vállalásnak a hátteréről, az Új szomszédaink programról mesélt az adásban.

Békeidőben is nagy probléma a családon belüli erőszak, és sokan okkal tartanak attól, hogy a koronavírus miatti összezártságban még inkább megszaporodhatnak a bántalmazások. Wirth Judit a NANE aktivistája elmondta, hogy ilyenkor valóban megszaporodhatnak a konfliktusok, de alapvetően aki nem bántalmazó, az nem lesz bántalmazó krízis idején sem egyik napról a másikra. Viszont észre kell venni azokat a kritikus folyamatokat, amelyekben egyik fél kontroll alá vonja, fokozatosan leuralja a másikat, hatalmat gyakorol fölötte és kényszerítő kontrollt alkalmaz, párkapcsolati erőszakot követ el. A NANE munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy a bántalmazottnak a segítségkérés során nagyon elővigyázatosnak kell lennie, hogy a bántalmazó ne szerezzen tudomást a segítségkérésről.

És végül arról is esett szó, hogy mit tehetünk, tegyünk vagy kifejezetten ne tegyünk magunkért.

Asbóth Márton a TASZ munkatársa megnyugtatott minket, hogy a kijárási korlátozás rendeletének nem célja, hogy sok szabálysértési eljárás induljon az utcán igazoltatott járókelőkkel szemben, de az igen, hogy ha utcára lépünk, benne legyen a fejünkben az alapos indok és hogy tartsuk a másfél méteres távolságot is a körülöttünk lévőktől. Nem árt azt sem tudni, hogy a járványügyi szabályozással korlátozni lehet részben a betegek szabad mozgáshoz való jogát, részben az önrendelkezéshez való jogunkat is, ami adott kezelésekhez, ellátáshoz való hozzájárulásunkat illeti.

Mi köze a híres amerikai űrhajósnak Ferencvároshoz?

Végül, de nem utolsó sorban műsorunkban túl azon, hogy felfedtük annak titkát, hogy mi köze Scott Kellynek, a világ egyik leghíresebb űrhajósának Ferencvároshoz, csillagközi karantén tapasztalatokat osztottunk meg a földi viszonyokhoz. Berecz Péter kollégánk Meggyes Bence barátjával még tavaly novemberben forgatott a neves űrhajós houstoni lakásán, de azóta is figyelemmel kísérik Scott minden megnyilvánulását. A vele készített portréfilmből és Scott Kelly karantén témában, azóta megjelent nyilatkozataiból Berecz Péter készített összeállítást.

Ebben többek között elhangzott az a jó tanács is, hogy bár a legtöbb dolog nem rakétatudomány, de ha mégis az, akkor keresnünk kell hozzá egy rakéta tudóst! Vagyis találjunk a kérdéseinkre szakértő válaszokat, WHO közleményeket, egyetemek kutatási publikációit, de elsősorban ne a facebook ismerőseinktől reméljük támpontokat! Legyünk viszonylag szigorúak magunkhoz a tervezett napirend betartásával, de szabadidőben teret adhatunk magunknak az olvasásra, sorozatnézésre, sőt a hangszeren játszók a gyakorlásra is. Mindezt úgy, hogy a mi napi beosztásunkat ugyan nem írja elő a NASA, de talán segít, ha mégis úgy tekintünk az előttünk álló hetekre, mint egy NASA küldetésre.

A magyar fiatalok által készített film megtekinthető a youtube-on, 340 nap alatt a Föld körül címmel.

Az adásban elhangzott fontos telefonszámok és elérhetőségek.