vakcina

FERENCVÁROS A JÁRVÁNY MÁSODIK HULLÁMÁBAN

Nem úsztuk meg. Tavasszal a járvány első hullámában Magyarország csodaszámba ment,  mert a korlátozó intézkedésekkel, a karanténnal és a lakosai fegyelmezettségével sikerült teljesen lelassítani a vírus terjedését, bár az egészség megőrzésének ára volt, a gazdaság és a háztartások is alaposan lerongyolódtak. A második hullámban a kormány vitatott módon sokáig hagyta, hadd történjenek a dolgok, és végül csak akkor vezetett be szigorításokat, amikor már az egészségügy összeomlása fenyegetett.

A szigorú intézkedések ismét komoly korlátozásokat, munkahelyek elvesztését, a keresettel nem rendelkezők számának a növekedését vonhatja magával, és ebben a helyzetben az önkormányzatoknak kellene helyt állni, pótolni valamennyire az állásukat vesztő lakosok keresetét, segítséget nyújtani a befuccsolás szélén egyensúlyozó vállalkozásoknak.

Járvány 2. hulláma Ferencvárosban

A kerület vezetői, Baranyi Krisztina polgármester, Döme Zsuzsanna és Reiner Roland alpolgármesterek arról beszéltek, hogy a ferencvárosi önkormányzat igyekezett felkészülni a tavaszi covid19 után,  nem érte váratlanul őket a második hullám. Ugyan most nem kaptak célzottan feladatot az idősek ellátásában, de a bajba került és rászoruló lakosokat segélyekkel, adományokkal támogatják. Önként vállalt feladatként tesztelik az önkormányzat intézményeiben dolgozókat, az önkormányzati bérleményben működő vállalkozásokat is segítik, ismét önkéntes csapatot szerveznek, maszkokat varratnak és osztanak. Miközben a kasszából több milliárd forint hiányzik, a covid miatt elmaradt, államilag elvont bevételek és a védekezési kiadások  összességében aggasztó kilátásokat teremtettek a kerület költségvetésében.

A vendéglátós vállalkozások is hasonlóan rossz helyzetben vannak, azt remélték, hogy valamit be tudnak hozni a tavaszi veszteségből- ez is elmaradt. A Veranda étteremnek sincs oka bizakodásra, szűk menekülőút az elviteles és kiszállításos szolgáltatás, derül ki Sárvári Zoltán ügyvezető szavaiból.

Belátható távolságon belül az oltószer?

De hogy valami jó is történjen, az hírlik, hogy  belátható távolságra került a vírus elleni oltószer. Orosz vagy kínai, netán európai – melyik mit tud, egyáltalán fűzhetünk-e komoly reményeket ahhoz, hogy néhány hónap múlva elérhető lesz valamilyen hatékony oltószer a vírus ellen?

Podcastunkban ezekről hallhatnak beszélgetéseket Ferencváros önkormányzati vezetőivel, egy népszerű étterem üzletvezetőjével, és  biostatisztikus munkatársunkkal, Nemesné Singer Edinával, aki az AZ1.HU oldalon megjelent cikke után szakértőként nekünk is elmagyarázza, mennyire megalapozottak a vakcinával kapcsolatos várakozások.