Mi kell a Mester utcai platánoknak? - A fák helyett válaszol: Megyeri Szabolcs, főkertész

Mivel foglalkozik egy főkertész? Mit gondol a szakember a Mester utcai fák helyzetéről? Megyeri Szabolcs főkertészt kérdezzük.

Mivel foglalkozik egy főkertész?

A főkertész feladata, hogy beszéljen a fák helyett!

Megyeri Szabolcs egy hasonlattal szemlélteti a főkertész feladatát. Ahogy mondja, egy fa nem tudja elmondani, hogy körbe van aszfaltozva és nem kap elég vizet, vagy, hogy éppen törzse kinőtte a körülötte lévő vasrácsot. Helyette beszél és főleg intézkedik a kertész szakember, a főkertész. A főépítésszel ellentétben főkertészt nem kötelező kinevezni.

EZ A POZÍCIÓ AKKOR LÉTEZIK, HA A KERÜLET VEZETÉSÉNEK, A POLGÁRMESTERNEK FONTOS, HOGY VALAKI "ŐRKÖDJÖN A ZÖLD FÖLÖTT."

Vannak olyan városok, ahol a főkertész jóváhagyása nélkül nem történik zöld felületet érintő beruházás. Budapestet úgy jellemezhetjük, hogy az elmúlt évtizedekben kertész szakemberek nélkül fejlesztették, ami a zöld területek pusztulásán is meglátszik.

Sűrűn beépített belvárosi kerületként az épületek és a parkoló autók is a fák ellenségei. Mi a véleménye erről?

A kertész elmondta, hogy szerinte a Mester utcában, a járda út felőli részén fel lehetne törni a betont és talajtakaró növényekkel borított zöld sávot lehetne létrehozni. Erre itt hely is van, hiszen nagyon széles a járda. A növények összegyűjtenék és a fák gyökeréhez vezetnék az értékes csapadékot, ami most egyenesen megy a szennyvízhálózatba.

Ha a jelenlegi fáknak nagyobb életteret akarunk, hogy azok egészségesen, sokáig élni tudjanak, akkor több helyre van szükség.

Véleménye szerint talajtakaró növények kellenének a fák törzse köré is, hogy nyáron ne száradjon ki a talaj. A főkertész a lakosság felelősségére is felhívta a figyelmet. Ez a terület most tele van csikkel, szeméttel. Akkora kapacitással sem a kerületek, sem pedig a Főkert nem rendelkezik, hogy a talajtakaró növények közül kézzel pucolja a csikket a lakosok után. A lakosság hozzáállása, szemléletváltása ezen a téren is alapvető fontosságú.

Nagyon fontos a lakosság hozzáállása, itt tele van csikkel és mindenféle szeméttel dobálva. [...] Sem a kerületi önkormányzatok kertészei, sem a Főkert nem rendelkezik akkor kapacitással, hogy a lakosság után pucoljuk a talajtakaró növényekből a szemetet.

Szerkesztő-riporter: Borbás Gabriella

Operatőr-vágó: Berecz Péter

Kiemelt kép: HVG 360