Jedermann kávéház

KERESSÜK A VALÓDI BÉRTÁMOGATÁST! COVID VENDÉGLÁTÓS TÚLÉLÉSI GYAKORLATOK FERENCVÁROSBAN

Mintha egy mozgó kerékpár küllői közé hirtelen partvisnyelet dugnánk – mondja a pandémiás veszélyhelyzet okán, a jelenlegi szabályozás miatt beülő vendégeket nem fogadó, egyik kerületi kávéház tulajdonosa. Katasztrófa – fogalmaz egy másik, és Keressük a valódi bértámogatást! áll a bejárat plakátján az irónikus és egyben tragikus mozgósító mondat, felhívva a vendégek és a közvélemény figyelmét a beígért, de meg nem érkezett kormányzati segítségre. Történetek túlélési küzdelmekről és a közösségi szolidaritásról, két ferencvárosi vendéglátóstól, a Jedermannból és a Palettából, Boskovics Gábortól és Bezerics Danitól.

Ma Magyarországon a legkevesebb 100 000 munkavállalót foglalkoztató vendéglátóipar súlyos válságban van. A kormányinfo friss bejelentése értelmében márciusig maradnak a korlátozások. A vendéglátóhelyek üzemeltetői többnyire két lehetőségből választhatnak: vagy az átmeneti, esetleg végleges bezárás, vagy a küzdelmes és rendkívül bizonytalan nyitvatartás mellett dönthetnek.  Utóbbi esetben igyekeznek egészen elenyésző bevételek mellett megtartani az alkalmazottakat, ehhez viszont minimum a kormány által ígért bértámogatásra lenne szükségük, a támogatás viszont késik. A 2020 november elejétől egy hónapon át igényelhető bértámogatást (az alkalmazottaknak fizetett bruttó bér felét, maximum, 241 500 Ft-ot) visszaigazolt, érvényes határozat birtokában sem kapták még meg január végéig a jogosultak.

A podcastban két olyan kávéház tulajdonossal beszélgetünk, akik nem hogy nem zárták be üzletüket egyelőre, de a második hullámban is próbálják minden erejükkel víz felett tartani a fejüket. Jedermann Kávézó és Paletta, két népszerű hely a Belső- és a Középső – Ferencvárosban, ahol mint tudjuk, a városrészek arculatát és élhetőségét, sőt, turisztikai vonzerejét is nagyban meghatározza a négyzetkilométerekre jutó kávéházak, éttermek, kocsmák száma. Azok, amiket úgy szeretünk, mert nem csak eszünk és iszunk ott, de ha tehetjük, ott találkozunk, beszélgetünk, együtt vagyunk. Nagy a baj. Hogy mekkora, és hogy ki, mit próbál tenni ellene önerőből és közösségi támogatással, arra mutatunk ma két példát, tartsanak velünk!

Barna Era és Boskovics Gábor. Fotó: Sarkadi Péter

Hol a lé Orbán Viktor? Fotó: Sarkadi Péter

Tavaly májusban beszélgettünk már itt a Rádió9ben Boskovics Gáborral, a Ráday utcai Jedermann tulajdonosával a kialakult helyzetről és arról a jóleső akcióról, amiben a kávézó körüli erős támogatói közösség megmozdult, hogy megmaradjon a törzshelyük. Akkor Gábor azt mondta az interjú végén, most megvagyunk, de ha ősszel jön egy következő hullám, akkor végünk. Már tél van, hál’ Istennek egyelőre tévedett, működnek.  Hitelből, közösségi támogatással, megtartva a munkatársakat és hallatva a hangukat is, mivel a kormány által hangoztatott bértámogatásból november óta egyetlen sem fillért sem kaptak.

Paletta Bezerics Dániel.  Fotó Szabó Gábor We Love Budapest

A Jedermann  után átsétálunk  a körúton a Tompa utcába. A Páva utca sarkára érve, egyszer csak egy ferencvárosi popup hüttében találjuk magunkat. Az utcán felállított használt sílécek adják a designt és az illúziót, mellettük asztalokra kipakolt péksütemény, kenyér, lekvárok, elvitelre borok és pár könyöklőnek szánt hordó, aminél pár szót még váltani is lehet. Ez a Paletta bisztró, amelyik  – többek közt –  lokális adottságainak köszönhetően is más válságkezelő stratégiát választott, ők elsősorban a helyi családokra  és az utcai találkozások igényeire építettek. Bezerics Dani fogadott minket.