Nyerusai-Viktoria

MESTER GALÉRIA, SZABAD SAJTÓ

Ferencváros gazdag kulturális intézményekben, van olyan, amelyik csak néhány éve kezdte meg a tevékenységét, van több évtizede működő, és olyan is, amelyiknek megváltozott a profilja az évek során. Most a Mester utcai Galéria és Közösségi tér munkatársai mesélnek munkájukról.

Régen volt a Mester utcában a Pincegaléria, aztán lett belőle Mester Galéria és Közösségi tér, ami egyúttal a funkció bővülését is jelezte. A Ferencvárosi Művelődési Központ részeként működő intézmény nem csak kiállításoknak ad otthont, hanem a fiatal korosztályt szólítja meg programjaival. Az egyik ilyen az ikszes program, amely az iskolai közösségi szolgálat teljesítésére ad lehetőséget, izgalmas tematikával.

A közösségi szolgálat a köznevelési törvény szerint szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység. A gyakorlatban nagyon sokféle önkéntes munka közül választhatnak a középiskolások, hogy teljesítsék a kötelező ötven órányi közösségi szolgálatot – a kulturális rendezvényeken való fellépéstől az idősek segítéséig, a kertgondozástól az állatmentésig, és még annál is tovább terjed a skála. A Mester utcai Galéria és Közösségi tér speciális programokat ajánl a diákoknak, olyan készségeket fejlesztenek és ismereteket tanítanak itt, amelyek birtokában a középiskolások sokkal biztosabban igazodhatnak el a maguk választotta szűkebb közösségben, ami a tágabb közösségnek is az építésére szolgál.

Normál esetben a Mester utca elején található helyiségekben látogathatók az ifjúsági programok és az aktuális kiállítások, de két hete a Galéria munkatársaival a Ferencvárosi Művelődési Központ Haller utcai épületében beszélgettem. Először azt kérdeztem Nyerusay Viktória szakmai vezetőtől, hogy miért nem a Mester utcában találkoztunk.

Feher-Renato-Coates-Adam

Bencsik Márta és a Mester Galéria munkatársai: Fehér Renátó és Coates Ádám. Fotó: Sarkadi Péter.

Ezután Fehér Renátóval és Coates Ádámmal a Mester utcai Galéria és Közösségi tér munkatársaival a galéria ikszes programjairól beszélgettem: Önkifejezés, bevezetés az újságírásba, tudatos sajtófogyasztásra nevelés – a Mester Galéria és Közösségi Tér közösségi szolgálatos programjai nem csupán az írói, szövegalkotói készséget fejlesztik, hanem segítenek eligazodni a hírek és álhírek között, a dezinformációkkal terhelt médiavilágban. A Szabad sajtó projekt egyik célja, hogy a résztvevő középiskolások öntudatos olvasókká váljanak, miközben a saját cikkeiket is megírják, amelyekkel a kurzus végén a ferencvárosiak is találkozhatnak a 9 magazinban.

 

Nyitókép: Bencsik Márta és Nyerusai Viktória, a Mester Galéria szakmai vezetőtője. Fotó: Sarkadi Péter