Karácsony - Kerpel - klímagyűlés

KLÍMASTRATÉGIA FERENCVÁROSI ÉS FŐVÁROSI SZINTEN

Hőhullámok, viharok, villámcsapadék, egyre szélsőségesebb időjárás. Hogyan tudunk alkalmazkodni ezekhez a kiszámíthatatlan jelenségekhez?  Ebben segít a klímastratégia. A kerületiről Pej Zsófia, az Energia Klub projektvezetője mesél, a budapesti klímastratégiájáról Ámon Adát, a főpolgármester klímaügyi megbízottját, a Fővárosi Önkormányzat nemrég létrejött Klíma és Környezetügyi Főosztályának vezetőjét kérdezte a Rádió9 2020. novemberi podcastjában, a szerkesztő Sarkadi Péter.

A klímaváltozás tényét ma már minden gondolkodó ember elfogadja, hiszen mindannyian a hétköznapjainkban szembesülünk az időjárási anomáliákkal: a nyári hőhullámokkal, a kiszámíthatatlan extrém sok villámcsapadékkal, vagy éppen a száraz/aszályos időszakokkal. Mindezen jelenségek a városlakókra sokszor erősebben hatnak, gondoljuk pl. a gyér növényzetű belvárosokra, ahol a hőszigetekben szinte elviselhetetlenné válik a nyári kánikula. Ezt csak globális intézkedésekkel tudnánk mérsékelni, de rövid távon helyi szinten azért az alkalmazkodáson tudunk javítani – amihez persze szükség van felmérésekre  és  KLÍMA AKCIÓTERV-re.  Egy ilyen cselekvési terv körvonalazódik Budapesten, és helyi szinten Ferencvárosban is.

Klímastratégia Ferencvárosban az Energiaklub jóvoltából

Német támogatással indult az a projekt, melynek célja, hogy létrejöjjön egy gyakorlatorientált koncepció Budapest IX. kerülete számára a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás megtervezése és megvalósítása érdekében.  A német Környezetvédelmi Ügynökség támogatásának célja a már megszerzett németországi tapasztalatokat átadni és a magyar tervezési gyakorlatba integrálni egy mintaprojekten keresztül, melynek haszonélvezője Ferencváros Önkormányzata és lakossága. A koncepció, ill. cselekvési terv elkészítését az Energiaklub szakemberei végzik, együttműködésben a Szent István Egyetem tájépítész és településtervező szakértőivel.

A klímastratégia projekt három egymásra épülő szakaszból áll:

  1. szakasz: Igény- és állapotfelmérés, kapcsolatrendszer kiépítése -melynek keretében a Bakáts, a Valéria és a Boráros téren mikroklimatikus modellt futtattak.
  2. szakaszban zajlik a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás koncepciójának kidolgozása – itt tartunk most.
  3. A lezáró szakasz pedig a megvalósítás és társadalmasítás lesz, mely tavaszra várható. A jelen állásról nemrég volt egy szakmai konzultáció. Ez után mesélt a jelen állásról Pej Zsófia, az Energia Klub projektvezetője.

Klímagyűlés a fővárosban

A fővárosnak is készülőben van a klímastratégiája, ehhez viszont ők egy másik technikát honosítottak meg. Budapest első klíma közösségi gyűléseire két szeptemberi hétvégén került sor a Városházán, melynek az volt a célja, hogy a budapestiek véleménye, ötlete beépülhessen a főváros klímastratégiájába. Budapest vezetésével közösen a DemNet 2020 őszén  – először az országban – a gyakorlatban is kipróbálta a részvételi demokrácia egyik emblematikus eszközét, a közösségi gyűlés módszerét. Ezzel az innovatív, új módszerrel, a budapestiekkel közösen keresik a választ egy mindannyiunkat érintő kérdésre: hogyan válaszoljon a város a klímaváltozás kihívásaira?

2020 augusztusában a Fővárosi Önkormányzat tízezer véletlenszerűen kiválasztott budapestinek küldött meghívót a közösségi gyűlésre. A meghívóra válaszoló többszáz budapesti közül már a DemNet választott ki 50 főt, akik korra, nemre, végzettségre és lakóhelyre reprezentatív módon tükrözték a főváros 18 év feletti lakosságát. Ők lettek a gyűlés résztvevői. A közösségi gyűlés két szeptemberi hétvégén tartott, és a résztvevők szakértők és facilitátorok segítségével beszélgettek arról, hogy hogyan mérsékeljük a klímaváltozás folyamatát, és hogyan lehet a város élhetőbb a budapestiek számára.

A résztvevők a gyűlés végén egy nyolc pontból álló ajánláscsomagot fogadtak el arról, hogy a klímaváltozás elleni harcban milyen célokat tűzzön ki maga elé a Főváros, és hogyan valósítsa meg azokat. A szervezők a Fővárostól ígéretet kaptak arra, hogy a közösségi gyűlés ajánlásait beépítik a 2020 őszén elfogadandó fővárosi klímastratégiába, amelyről majd a Fővárosi Közgyűlés dönt. Az 50 résztvevő által legnagyobb arányban támogatott 8 javaslatot november 3-án mutatták be. Itt készült nyitóképünk: Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes, Karácsony Gergely főpolgármester, és a legfiatalabb és legidősebb “klímaönkéntes”. fotó: Sarkadi Péter greenfo.hu

közösségi gyűlés záró eseményén a résztvevők névre szóló oklevelet is kaptak. Merre tovább? Erről mesélt Ámon Ada, a főpolgármester klímaügyi megbízottja, a Fővárosi Önkormányzat nemrég létrejött Klíma és Környezetügyi Főosztályának vezetője Sarkadi Péternek.