Bácskai János

Kinek a szekerét tolja a ferencvárosi önkormányzat?

A Cordia Ingatlanfejlesztő érdeke érvényesül Ferencvárosban. Korábbi cikkünkben a közérdekű kötelezettségvállalások témakörét jártuk körbe. Ebben két példán keresztül mutattuk be, hogy Ferencvárosban az ingatlanfejlesztők 20-25 millió Ft-ért cserébe plusz négy emeletet építhetnek, amiből 1-2 milliárd Ft extra bevételük származik. Most a Cordia példáját mutatjuk be, akinek még ennyit sem kellett fizetnie a plusz négy emeletért. Miközben kerületünk egyre sűrűbben beépített.

A Cordia Ingatlanfejlesztő érdeke érvényesül a IX. kerületben

Jancsó Andrea, önkormányzati képviselő írása

A Balázs Béla utca 24-28. szám alatti telkeket a Ferencvárosi Önkormányzat a Cordia Belváros Ingatlanfejlesztő Kft-nek adta el nettó 576 millió forintért. Az eladásról szóló előterjesztést a képviselő testület 2016. május 19-i ülésén hagyta jóvá (89/2016 előterjesztés). Ebben az esetben az önkormányzat sem közérdekű kötelezettségvállalásról szóló, sem pedig településrendezési szerződést nem kötött.

Az eladáskor érvényes szabályozás szerint a telkekre 2-4 szintes épületet lehetett építeni, a Ferencvárosi Önkormányzat Képviselő Testületének 20/2002.(X.10). sz. rendelete szerint.

Kerületi építési szabályzat Balázs Béla tömb

A telkek értékesítése után fél évvel, 2016. november 17-én a képviselő testület megváltoztatta a Középső-Ferencváros Rehabilitációs Terület Kerületi Építési Szabályzatát (KÉSZ). (225/2016-os előterjesztés és 225/2/2016-os kiegészítés alapján 25/2016-os rendeletként.) Az előterjesztésre más képviselő társaimhoz hasonlóan én is nemmel szavaztam.

Az LN-1/IX-R/28-es tömbben, amelyben a Cordia érintett telkei fekszenek, magas beépítettség érvényesül, azaz jóval magasabb épületeket is lehet építeni. Mindez azt jelenti, hogy nem sokkal az eladás után maga az önkormányzat növelte meg a telek értékét. Ha a telek értékesítése előtt módosította volna a KÉSZ-t, akkor sokkal több bevételre tehetett volna szert. És ehhez hozzátartozik az is, hogy a KÉSZ módosításakor Szűcs Balázs főépítész nem titkolta, hogy a beruházó beépítési terveit figyelembe vette a módosítás előkészítésekor. (2016. szeptember 14. VVBK ülés jegyzőkönyve.)

Rátérnék a helyszínen kiosztásra került 176/2/2016. sz. előterjesztésre. Korábbi képviselő-testületi ülésen döntöttek arról, hogy a Balázs Béla utcában egy teljes házsort értékesítenek. A CORDIA Kft. - a Corvin-negyed nagy fejlesztője – vásárolja meg ezt a teleksort, és az elképzelésük az volt, hogy a kezdeményezik az utcaszakasz kiszélesítését, mert ezáltal levegősebb, tágasabb, jobb „benapozottságú” épületet tudnak megvalósítani, ami sokkal kellemesebb, igényesebb környezetet biztosít.” – (Szűcs Balázs, jegyzőkönyv 7. old.)

Nem meglepő, hogy az építési engedélyt kapott Cordia Universo projektben 8 szintet tervez a fejlesztő, és bruttó 750-800 ezer forintos négyzetméterárakon kezdte el értékesíteni a tervezett 260 lakást. Azaz jó nagy többletprofitra tesz szert emiatt a módosítás miatt. És ezért a KÉSZ módosításért mégcsak pár 10 millió forintos közérdekű kötelezettségvállalást sem kért az önkormányzat.

Szóval akkor kinek a szekerét tolja a ferencvárosi vezetés?