Diákváros látványterv

Mit tudunk a Diákváros projektről?

A Déli Városkapu elnevezésű program alatt a dél-pesti és észak-csepeli közlekedésfejlesztési és sport beruházásokat, valamint a Ráckevei, Soroksári Duna-ág (RSD) mentén, Ferencvárosba tervezett Diákvárost értjük. Közlekedésfejlesztési beruházás például a csepeli és ráckevei hévek, a déli körvasút, míg sport beruházás például a Duna-partra épülő atlétikai stadion. Ebben a cikkben összeszedtük milyen nyilvános információk állnak rendelkezésre a Diákváros, régebbi nevén olimpiai falu projektről. Kíváncsian várjuk, mikor kerül bemutatásra a nagyközönségnek is a Diákváros Mesterterve. Hol vannak azok a garanciák, hogy ez a beruházás élhető, egészségtudatos városfejlesztés, amelyben a „zöld megoldások”, parkfejlesztés és a Duna-part rendbe tétele és élhetővé alakítása kerül előtérbe? Valóban élvezhetik-e a megújult városrész előnyeit a kerület, a főváros lakosai is vagy egy zárt egyetemi campus és sportközpont jön majd létre a Nagyvásártelep környezetében?

Diákváros előzményei

A Momentum Mozgalom sikeres NOlimipa kampányának eredményeként a főváros és a Magyar Olimpiai Bizottság visszavonta Budapest 2024-es olimpiai pályázatát 2017 márciusában. A Kormány viszont 2016. decemberében döntött a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Programról (1839/2016. (XII. 23.) Korm. határozat), azaz az olimpiai pályázat eredményétől függetlenül elhatározta, hogy megépíti azokat a sport- és egyéb létesítményeket, amelyek az olimpia rendezéséhez kellenek. Az olimpiai álom tovább él a IX. kerületben is, hamarosan elkészül a 22 ezer néző befogadására alkalmas Üllői úti kézilabda-, újabb nevén multicsarnok, valamint a 40 ezres, olimpia idején 55 ezresre bővíthető, atlétikai stadion kivitelezési munkái is elkezdődtek.

Olimpia megvalósíthatósági tanulmány

Forrás: Olimpia megvalósíthatósági tanulmány

Az olimpiai pályázat megvalósíthatósági tanulmánya szerint a Ráckeve-Soroksári Duna-ág (RSD) ferencvárosi partján helyezkedett volna el az olimpiai falu, amelynek kollégiumként való utóhasznosítása is szóba került. 

Diákváros tervpályázat

Bár az olimpiai pályázatot 2017 tavaszán visszavonta Budapest és a MOB, a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program dél-pesti és észak-csepeli beruházásainak előkészítése okán 2018. július 3-án nemzetközi tervpályázatot hirdettek a diákváros mestertervének későbbi elkészítése céljából. A tervpályázat honlapja itt található: 

https://delivaroskapu.org/

A tervpályázat célja Magyarország és Budapest stratégiai célkitűzései mentén olyan élhető városfejlesztés megvalósítása, amely több ütemben képes megteremteni - egy diákváros fejlesztésén keresztül - közel 12.000 egyetemi polgár megfelelő színvonalú lakhatását, katalizálja a térség urbanizációs fejlődését és az új funkcióknak, sportlétesítményeknek, közösségi tereknek köszönhetően, fővárosi léptékben is vonzó városnegyedként képes megjelenni. 

A jelen tervpályázat nyomán elkészítendő masterplan egy olyan urbanisztikai pályamű, amely a Duna, Rákóczi híd – Könyves Kálmán körút nyomvonal, Soroksári út és a 209968 helyrajzi számú bekötőút – Weiss Manfréd út által határolt, megközelítőleg 135 ha-os terület beépítésének megtervezésére vonatkozik. 

 A tervpályázat célja a tervpályázati dokumentációban közzétett tervezési program megvalósítására legalkalmasabb tervező kiválasztása. Eredményeként kiválasztott nyertes tervezővel, hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást követően, tervezési szerződést kívánunk kötni a Déli Városkapu Fejlesztés masterplan tervdokumentációjának elkészítésére.”

A nyertest 2018. december 19-én hirdették ki, akik a Snohetta STUDIO Innsbruck Gmbh és a BESCH und Partner KG irodák lettek. 

Diákváros látványterv

Diákváros látványterv. Forrás: https://delivaroskapu.org/

Diákváros Mesterterv elkészítése

A KKBK  (jelenlegi nevén BFK: Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt.) 2019. április 25-én kötött tervezési szerződést a tervpályázat nyerteseivel a “Budapest Déli Városkapu Fejlesztés Tervpályázat” eredményeinek felhasználásával és továbbdolgozásával a városrész beépítésére, a zöldfelületek, közparkok kialakítására vonatkozó Masterplan (Mesterterv) elkészítésére.  

A feladatleírás szerint a komplex városfejlesztés megvalósíthatósági lehetőségeit oly módon szükséges vizsgálnia, hogy a tervezési program alkalmas legyen a településrendezési és szabályozási eszközök későbbi módosításának előkészítésére.

Megrendelői elvárás, hogy a tervek a fejlesztés időbeliségéhez igazodva két változatban kerüljenek kidolgozásra.

  1.       Fejlesztési fázis:
  •  a HÉV fejlesztés még nem valósult meg
  •  150-es vasútvonal a tervezési területen fut
  •  OBI áruház még a tervezési területen van
  1.   (Végleges) Fejlesztési fázis:
  • HÉV fejlesztés már megvalósult (Soroksári út mentén felszín alatt fut)
  • 150-es vasútvonal elbontásra került
  • OBI áruház elbontásra került

Az eredeti Mesterterv szerződés szerint a tervezési díj összege nettó 580 millió Ft. A 2020. augusztus 25. napján aláírt szerződésmódosítás szerint nettó 57.942.000,- Ft-tal növelték a tervezési díjat, részlegesen módosították a műszaki tartalmat és a teljesítési határidőt meghosszabbították 2022. december 31. napjáig. Az indoklás szerint az eredeti projekt nem drágult, a 2019. április 25-én megkötött tervezői szerződés tartalma bővült új elemekkel. A kibővített szerződés új eleme a Mestertervet bemutató makett elkészítése

2020. márciusában a BFK nettó 464 millió Ft-ot kifizetett a tervezőknek, amiből arra következtetünk, hogy a tervek jelentős része elkészült.

A Mesterterv elkészítésének szerződése, szerződés módosítása, a kifizetett összeg teljesítés igazolása elérhető itt: 

 https://kereso-core.kozbeszerzes.hu/megtekintes/kozbeszerzes/38072/

 

Diákváros mesterterv

Tervezett beépítés, Snøhetta, 2020. Forrás: https://nagyvasartelep.org/

Nagyvásártelep és az első kollégiumi épület tervpályázata

A Diákváros beruházás következő mérföldköve a „Budapest Diákváros - Nagyvásártelep és környezete” elnevezésű nyílt, nemzetközi, építészeti tervpályázat megjelenése, 2020. december 17-én. A tervpályázat honlapja: 

https://nagyvasartelep.org/

A pályázat célja a műemléki védelem alatt álló Nagyvásártelep épületegyüttes felújítási terveinek elkészítése, az épület új funkciójának meghatározása, illetve Budapest Diákváros kollégiumi épületének és a kapcsolódó fejlesztések megtervezése. 

A pályázati felhívás ütemezése alapján 2021. április 9-ig kerül sor az eredményhirdetésre, a díjak átadására A honlap információi szerint Szűcs Balázs kerületi főépítész a Bíráló Bizottság tagja, szakértőként pedig Baranyi Krisztina kerületi polgármester is részt vesz az eljárásban.

Diákváros látványterv

Diákváros látványterv, Snøhetta, 2020. Forrás: https://nagyvasartelep.org/