Boráros könyvtár

Kukkantsunk be a Boráros téri könyvtárba!

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár két fiókot működtet a Ferencvárosban. Belső-Ferencváros könyvtára a Boráros téren található, melyről korábbi írásainkban már sok információt közöltünk. Így most elsősorban fotókkal szeretnénk kedvet csinálni a látogatáshoz, beiratkozáshoz. Nem titkolt szándékunk, hogy tippeket kapjunk, melyek segíthetik a kerületi könyvtári ellátás fejlesztését. Már a Lónyay utca felől nyíló bejáraton jó látható a nyitva tartás. Hétfőn, szerdán, pénteken délután, kedden és csütörtökön délelőtt tartanak nyitva. Hétvégén csak az online szolgáltatások vehetők igénybe.

Boráros könyvtár

A fiók vezetője Körmendiné Jakub Ágnes sok szeretettel várja az olvasókat, és a blog olvasóinak véleményét, javaslatait.

A Boráros téri fiókkönyvtár olvasóterme kisebb rendezvények befogadására is alkalmas.

Boráros könyvtár

Az olvasóteremben több mint húszféle újság és magazin látható. Olvassátok, olvasnátok őket a könyvtárban? Tudtad, hogy akár kölcsönözhetők is az egyes lapszámok? Mit látnál még szívesen?

Boráros könyvtár

Ruhatárként zárható szekrények állnak rendelkezésre és kb. 700 féle (2000 és 2019 közötti megjelenésű) film és 250 féle hanganyag. A filmeket, hanganyagokat plusz kölcsönzési díj ellenében vihetjük haza. Például a gyerekeknek szóló filmek kölcsönzése 300 forint egy hétre. Itt böngészheted. Nézel még DVD-ről filmet?

Boráros könyvtár

A diafilmek kölcsönzése viszont ingyenes. Ha jönnek a téli esték, érdemes erre is gondolni!

Boráros könyvtár

Boráros könyvtár

Sajnos gyermekkönyvtár nincs, van viszont gyerekkuckó 5 ezer kötettel. Minőségi és népszerű műveket egyaránt találhatsz. Próbáltad már? Gyereked, unokád a 480 beiratkozott gyermek között van? Mik a tapasztalataid?

A kötetek túlnyomó többsége, mintegy 20 ezer felnőtteknek szól. A szerelem vajon tényleg ilyen ellentétes ezekben a regényekben? Több mint 900-on kell átrágni magad, ha tudni akarod.

De sok más népszerű regény és szerző is jelen van a polcokon. A választék találkozik az ízléseddel?

Boráros könyvtár

Ha idegen nyelven olvasnál, külön polcon keresgélj! Túlnyomórészt angolul. Vajon a kerületben élő külföldiek tudnak erről a lehetőségről?

Boráros könyvtár

Az újdonságokat szintén külön polcon keresd! 2019-ből eddig 270 kötetet találhatsz meg a Borároson. A találati lista jobb oldalán látható részletek kiemelésre kattintva tudod megnézni, hogy amit keresel, kölcsönözhető-e.

Boráros könyvtár

Ezek az idei könyvtermés legérdekesebb könyvei? Tanácsaidat, igényeidet szívesen veszik a könyvtárosok. Természetesen vannak számítógépek is, de mivel éppen használták, nem tudtam őket lefényképezni.

Elérhető szolgáltatások

A könyvtár a fotókon bemutatott fenti terek és a gyűjtemény mellett az alábbi szolgáltatásokat nyújtja: CD-kölcsönzés, DVD-kölcsönzés, e-Olvasóterem, folyóirat-kölcsönzés, hangoskönyv-kölcsönzés, házhozszállítás, internethasználat, kerekesszékkel megközelíthető, könyvkölcsönzés, NAVA, oktatócsomag-kölcsönzés, olvasóterem, számítógép-használat, szkennelés, WiFi, "Ucca" Galéria.

Emellett előző cikkünkben írtunk arról, hogy van társasjáték klub, befogadnak rendezvényeket, kiállításokat. Fontos információ, hogy a IX. kerületi lakcímmel rendelkező kismamáknak és a 70 év alatti nyugdíjasoknak a könyvtári tagság az önkormányzat támogatása miatt ingyenes! (A 70 éven felüliek számára lakcímtől függetlenül minden nyilvános könyvtárban díjtalan a tagság!)

Emellett a IX. kerületi könyvtárakban is működik a Könyvet Házhoz szolgáltatás idős vagy mozgásukban korlátozott olvasóknak. A szolgáltatásról bővebb információt a könyvtárakban telefonon lehet kérni.

Mit lehetne még? Vajon a kerületünkben mire lenne még igény?

Más magyar közkönyvtárak és más országok könyvtárai sokféle szolgáltatást nyújtanak még a könyvtárban. Ilyeneket:

Gyerekes családoknak: gyermekfoglalkozások, nyári tábor, baba-mama klub, kamasz klub.

Itt élő külföldieknek: magyar nyelv tanulását segítő gyűjtemény.

Elfoglalt lakosoknak: dokumentumok előzetes lefoglalása, 0-24-es nyitva tartás, házhozszállítás nemcsak időseknek, kitelepülés kerületi helyszínekre (rendelő, okmányiroda).

Kerületi aktívaknak: kerületi kisokos, vitaestek.

Kulturált kikapcsolódásra vágyóknak: e-könyv kölcsönzése, társkereső, irodalmi estek, kávézó, olvasókör, képregényklub.

Segítséget igénylőknek: nyakkendő-kölcsönzés, elektronikus ügyintézés támogatása, tanácsadás.

Vajon a kerületünkben élőknek mire lenne igénye? Mi kellene ahhoz, hogy ezek beindulhassanak?