Duna-parti stadion közmeghallgatás

Részletező tervismertetés, garanciák és nyitottság nélkül.

A StadiOFF csoport 5 nap alatt 346 támogató aláírás gyűjtésével érte el a közmeghallgatást a Ferencvárosba tervezett legnagyobb és legellentmondásosabb, illetve minden leendő és jelenlegi lakó életét valamilyen módon befolyásoló beruházásról. A stadion terveinek bemutatása után a Zöld Park koncepció nyilvánvalóan megdőlt: a kiváló adottságú, eddig beépítetlen 15 hektáros Duna-parti területet egy óriási betonmonstrum stadion foglalja majd el a következő évtizedekben. Nagyon sokan eljöttek és több órát vártak, hogy feltehessék kérdéseiket. Baranyi Krisztina szerint ”politikai projekt” a kerületi civil lakosok véleménynyilvánítása és érdeklődése.

StadiOFF csoport cikke

Közmeghallgatás időpontja: 2020. július 30. 15.00 órától

Helyszín: Ferencvárosi Önkormányzat, 1092 Bakáts tér 14. 2. emeleti ülésterem

A közmeghallgatás visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/watch/live/?v=2642716785994256&ref=watch_permalink

9 hónappal az önkormányzati választások után először kapott lehetőséget Ferencváros lakossága, hogy Baranyi Krisztina polgármester asszonynak közvetlenül tehesse fel kérdéseit a Duna-partra tervezett atlétikai stadionnal kapcsolatban. A közmeghallgatást azért is vártuk nagyon, mert a független és a civilek irányába figyelmesnek ismert Baranyi, Karácsony Gergellyel karöltve, stadionstoppal kampányolt, majd a helyi közélet iránt érdeklődők számára váratlanul, megváltoztatta véleményét és az atlétikai stadiont „jó alkunak” nevezte, ha a kormány az általa kért változtatásokat elfogadja és kerületi beruházásokat finanszíroz. Ezt az alkut a képviselő-testület is megszavazta 2019. novemberében, de úgy tűnik, hogy a képviselők többségének a támogatása már a múlté, hisz áprilisban a 17 tagú testületből 10-en kérték – nem utolsósorban a COVID járvány elleni védekezés anyagi terheinek következtében -, hogy ne támogassa a stadion megépítését. A stadion kérdése ismét kinyílt, a közmeghallgatás jó apropót teremtett arra, hogy a képviselők, a lakosság és a civil szakértők a kerület vezetőjét, a tervezésért felelős Napur Architect iroda építészét, Ferencz Marcelt és a beruházásért felelős Budapest Fejlesztési Központ egyik vezetőjét, Szeneczey Balázst kérdezzék.

Amivel készültünk

A StadiOFF csoport a közmeghallgatás előtt körkérdést intézett a képviselőkhöz. A válaszok nagy változást mutatnak az őszi helyzethez képest: 10 képviselő (Momentum, Demokrata frakció, Jobbik és Párbeszéd) - különböző okok miatt - ellenzi a stadionépítést, 6 képviselő (5 Fidesz és a párthoz nem tartozó alpolgármester) pedig támogatja az építkezést. Egy képviselő nem nyilatkozott. Szomorú érdekesség, hogy a másik alpolgármester, Döme Zsuzsanna (a Magyar Kétfarkú Kutyapárt társelnöke) és Kocsis Máté (Fidesz) válaszra sem méltatták kérdéseinket. Csárdi Antal (LMP) pedig a helyszínen szükséges kompromisszumnak nevezte a stadionépítést.

Civil szervezeteket is megkérdeztünk. Az egyik legnagyobb hazai természetvédelmi civil szervezet, a Magyar Természetvédők Szövetsége - Föld Barátai Magyarország ellenzi a beruházást és FB-posztjában azt írta, hogy „Ferencvárosban a stadion helyett az élővízzel természetes kapcsolatban lévő közparkra van szükség, amely az egyre nyilvánvalóbb éghajlatváltozáshoz való városi alkalmazkodást segíti és javítja a helyi lakosok életminőségét”. Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke állásfoglalásában leszögezte, hogy a “Levegő Munkacsoport teljes mértékben egyetért” csoportunk petíciójával, és számos klíma- és gazdaságpolitikai, valamint munkaerőgazdálkodási érvet fejtett ki, amiért „a ferencvárosi stadion egyike lenne a sok, össztársadalmi szempontból megkérdőjelezhető hasznosságú állami óriásberuházásnak”. A már meglévő hasonló objektumok kezdeti és végső ára közötti sokszor többszörös növekedés, majd ezek kihasználtsága és üzemeltetési költségei azt vetítik előre, hogy erre a létesítményre is ez a sors vár.

Az önkormányzat ülésterme megtelt, a július végi, délután 15.00 órás időpont ellenére óriási érdeklődés mutatkozott a téma iránt. Posztereket készítettünk, amelyek – az eddig megismerhető terveken és nyilvánosságra hozott pl. polgármesteri prezentáción szereplő adatok alapján - bemutatták a stadion kiterjedését, arányát az egész területhez képest és a „zöld park” elhelyezkedését.

Több, mint másfél órás sokszor felesleges részletezésbe bonyolódó prezentáció után jöttek a helyszínen feltett kérdések.

Stadion és a kiszolgáló infrastruktúra mérete, avagy elfér-e a területre a zöld park?

A megjelent lakosokhoz hasonlóan, minket is legjobban a konkrétumok, a méretek érdekeltek.

A tervező a stadion magasságáról sok adatot sorolt, amik 8 és 35 méter közé estek. A stadion fölső ellipszisét tekintve nagyjából 45.000 m2-es részt terít majd be a dél-pesti Duna-parton. Mindez azt jelenti, hogy a stadion a Duna Arénának és a Groupama Arénának másfélszerese lesz. A 15 hektáros Duna-parti területnek közel harmadát csak az épület foglalja el. Ehhez jön hozzá a kiszolgáló infrastruktúra, amely a terület másik egyharmadát foglalja majd el. Véleményünk szerint nem marad hely zöld parknak, a Duna-partot lényegében „lestadionozzák”, betontengerré torzítják.

Elhangzott, hogy a területen mintegy 800 fát vágtak ki, amiből 250 fa ültetett volt, valódi természeti értéket képviselt. Nem tudtuk meg ugyanakkor, hogy hány fát és mekkora fát ültetnek.

Rekreációs funkciók - lesznek-e egyáltalán?

A Baranyi Krisztina által kötött alku egyik lényeges pontja, hogy számos rekreációs funkcióval (játszótér, szabadtéri mozi, streetworkout és extrém sportpálya, plázs stb.) bővül a stadion és ezért Ferencvárosi Zöld Parknak nevezhető. A számok alapján rámutattunk, hogy a rekreációs területek nagysága mindösszesen 13.000 m2 lesz. Ez a 15 hektáros Duna-parti területnek csak 8%-a, alig nagyobb, mint a Ferenc tér vagy a József Attila-lakótelep nagyjátszótere. Emellett ezek a funkciók az eredetileg zöldnek tervezett területekre kerülnek, tehát nem a térkő-beton arányát csökkentik.

Az is kérdés, hogy egyáltalán megvalósulnak-e a polgármester asszony által említett rekreációs funkciók? A 2020. februárjában megjelent közbeszerzési tenderkiírásban, amely alapján a napokban választják ki a kivitelezőt, semmi sem szerepel a rekreációs funkciókból. Szakértők egybehangzóan állítják: ami ebben nincsen benne, azt a kivitelező nem fogja megépíteni. Mindezek fényében többször kérdeztük erről a BFK vezetőjét, amire azt válaszolta, hogy „ez nem számít, majd megoldódik, a lényeg a végeredmény”.

Részvételiség számonkérése

Baranyi Krisztina a választási kampányában kiemelte, hogy az atlétikai stadionnal kapcsolatban az „a baj, hogy senki nem kérdezte meg arról a ferencvárosiakat, hogy mit akarnak ezeken a területeken látni, vagy mire szeretnék használni” a kerület egyik legjobb adottságú telkét. Más megjelent lakosokkal együtt, erre hivatkozva kértük számon, hogy míg a kerület vezetése pár nap alatt sutba dobta választási ígéretét, és politikai kompromisszumot kötött a stadionépítés támogatásáról, 8 hónap is kevés volt, hogy a lakosság véleményét kikérje. Polgármester asszony válaszában elmondta, hogy erre „nem volt idő”, és ezt nem is sajnálja, mert meggyőződése, hogy ez a beruházás a kerület érdekeit szolgálja.

Csalódottak voltunk, hogy a polgármester asszony vonakodott választ adni arra kérdésre, hogy az elkövetkezendő hónapokban mit fognak tenni az érintettek véleményének megismeréséért, és azokat miképp fogják képviselni a beruházó-kivitelezőnél.

A kivitelező kiválasztásának átláthatósága

A Fővárosi Közgyűlés 2019. november 27-i ülésére készült „Javaslat az atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos egyes kérdésekről” szóló előterjesztésben szerepel, hogy „kiemelt szempont, hogy a beruházás finanszírozása átlátható legyen”.

Kérdésként fogalmaztuk meg, hogy mit tesz a polgármester asszony a beruházás korrupciómentességéért. Azt a választ kaptuk, hogy erre neki nincs ráhatása. Véleményünk szerint az elmúlt évek hasonló építkezései, a költségkeretek többszörös túllépései és a nyertesek jól behatárolható köre azért kiállt, hogy ki kell állni az átláthatóságért, főleg egy olyan vezetőnek, akit a korrupció elleni harca döntő mértékben segített a jelenlegi pozíciójába és a választói reménykedve tekintenek rá a harc folytatásában.

Miért fontos, ami történt?

Ez volt az első alkalom, hogy a ferencvárosiak közvetlenül kérdezhették az alkut egyszemélyben megkötő Baranyi Krisztina polgármester asszonyt a kerület legköltségesebb és legellentmondásosabb beruházásáról. Csoportunk nagyon örült a létrejött alkalomnak, ugyanakkor furcsának találjuk, hogy a lakosság bevonásával és megkérdezésével kampányoló kerületi vezetővel szemben szinte ki kellett kényszeríteni a közmeghallgatást. A közmeghallgatáson elhangzott kérdések és felszólalások, illetve a közmeghallgatás kapcsán megszólaló szakértők egyértelműen jelzik, hogy a stadion megépítésének egyöntetű támogatása már a múlté, mert a jelenleg ismert tervek alapján a Zöld Park koncepció nyilvánvalóan megdőlt: a kiváló adottságú, eddig beépítetlen 15 hektáros Duna-parti területet egy óriási stadion foglalja majd el. A kérdések sora még csak most hangzott el, hiszen - reményeink szerint - a közmeghallgatás csak az első alkalom volt a tervek megvitatására.

Amire nem számítottunk

Nem számítottunk arra, hogy a nyár legmelegebb napján tartott közmeghallgatás egy 90 perces prezentációval indul, amelyből sok részletet megtudtunk, de lehetett volna feszesebb, célzottabb. Úgy tűnt a főtervező szavaiból, hogy a lakosság véleményét csak marginális kérdésekben szándékoznak kikérni, mint például, hogy a kutyafuttató zeolit vagy mulcs borítást kapjon, vagy a mászófal kapaszkodói milyen formájúak legyenek.

A civil támogatással és civil polgármester-jelöltként kampányoló Baranyi Krisztina egyáltalán nem tűnt nyitottnak a lakosság véleményére, többször hosszabb időre kiment a közmeghallgatásról anélkül, hogy ezt az ilyenkor elvárható kommunikációval legalább utólag tisztázta volna. Szomorúan vettük tudomásul, hogy mivel ellentétes véleményt fogalmaztunk meg, csoportunkat “politikai projektnek”, véleményünket “demagógiának” nevezte. Ilyen megbélyegzést a jelenlegi kormánypártok használnak, ami nagyon rossz üzenet azon civilek felé, akik szabadidejüket és energiájukat teszik bele a helyi érdekek képviseletébe.

A megszólaló önkormányzati képviselők keresték annak lehetőségét, hogy miképpen tükrözhetné jobban a lakosság stadionnal kapcsolatos véleményét a kerület hivatalos álláspontja. Konkrét javaslatként hangzott el, hogy Baranyi Krisztina ősszel tegyen lépéseket a kerületiek véleményének megismerésére.

Háttér

A StadiOFF csoportot azért hoztuk létre, hogy tiltakozzunk az atlétikai stadion felépítése ellen: mi a harmadik kerületi stadion helyett a kerületi lakók érdemi bevonásával megtervezett, modern közparkot álmodunk a Duna-partra, amelyet országos szinten már 22 ezren támogattak aláírásukkal. Eközben azért is dolgozunk, hogy a döntéshozók mindenkit európai színvonalon tájékoztassanak, az európai normáknak és az emberi méltóságnak a tiszteletben tartásával.  Csoportunknak jelenleg 14 Ferencvároshoz szorosan kötődő magánszemély a tagja. Eddigi munkánkról, többek között, a Mérce, a SzeretlekMagyarország és a 9.tv számolt be. A StadiOFF csoportról további információt a FB-oldalunkon talál, eddigi tevékenységünket itt mutatjuk be részletesen.

Mit teszünk ezután?

Szeptember közepéig szeretnénk elérni, hogy Baranyi Krisztina tegyen érdemi lépéseket a kerületiek véleményének megismerésére, és a kerületi lakosok rendszeres és érdemi tájékoztatást kapjanak az atlétikai stadion körüli eseményekről. Emellett szeretnénk személyesen tájékoztatni a kerületi képviselőket delegáló pártok vezetését, fővárosi frakcióit a stadionnal kapcsolatos dilemmákról, anomáliákról. Minden támogató vagy építő kritikával hozzánk forduló állampolgárnak köszönjük megnyilvánulását, mert ezzel is segíti munkánkat. Reméljük, hogy ezzel a kerületi vezetés munkáját is tudjuk segíteni, mert mi így gondolkodunk és így cselekszünk. StadiOFF, ZöldParkOn!

StadiOFF csoport