Duna-parti stadion közmeghallgatás

Elfogadható részidőt mentünk a ferencvárosi politikai akadálypályán

StadiOFF-csoport kitartó munkájának köszönhetően 2020 júliusában először kapott hivatalos tájékoztatást Ferencváros lakossága a Duna-parton épülő atlétikai stadionról. Mégsem vagyunk maradéktalanul elégedettek, mert ennél többre vágytunk: érdemi párbeszédet a döntéshozókkal a kerület legnagyobb és legtöbb vitát kiváltó beruházásáról. 2021 pozitív változást hozhat, de az nem csak rajtunk múlik.

Háttér

A StadiOFF-kampányt 2020 tavaszán indítottuk el a koronavírus-járvány első hullámának közepén. A kampány lényege és főüzenete az volt, hogy a ferencvárosi Duna-partra tervezett atlétikai stadion építését fel kell függeszteni és az így felszabaduló pénzt a járvány egészségügyi, gazdasági, szociális következményeinek kezelésére és megoldására kell fordítani. Ezzel visszatérve az ellenzék egyik fő kampányüzenetére, a #stadionstopra.

A kampányt arra a feltételezésre építettük, hogy a 2019. októberi helyhatósági választásokon Budapest és Ferencváros képviseletére megválasztott vezetők alapvetően más politikai célokat tűztek ki maguk elé: a klímaváltozás kihívásaival szembenéző, szociálisan érzékeny, az egészségügyet komolyan vevő, korrupciómentes Budapestet akarnak. Talán ennél is fontosabb, hogy a korábbi vezetéstől gyökeresen eltérő politikai kultúrát ígértek: a kampányígéretek komolyan vételét és számonkérhetőségét, hiteles tájékoztatáson alapuló érdemi és folyamatos konzultációt a lakossággal, valamint a demokrácia intézményeinek megerősítését és ismételt megtöltését tartalommal.

Helyzet

Az anyag végén található cikkek és írások részletesen bemutatják az atlétikai stadion építésének tágabb politikai-gazdasági-városrendezési kontextusát, kampányunkat, eredményeinket, kudarcainkat. Itt és most csak a legfontosabbakat dolgokat emeljük ki azért, hogy rávilágítsunk arra, hogy most miképp látjuk a helyzetet.

Kampányunk és munkánk konkrét eredményének érezzük, hogy

  • a kerületi média többször beszámolt kampányunk céljairól;
  • 23 000 ember írta alá az aHangon indított petíciónkat;
  • sikeres lakossági aláírásgyűjtésünket követően közmeghallgatást tartott Baranyi Krisztina polgármester asszony;
  • júliusában megismerhette az atlétikai stadion terveit a lakosság;
  • az új fővárosi vezetés, Ferencváros és a kormány között 2019 végén megkötött politikai alku értékelése rendszeresen a közbeszéd tárgya a kerületi nyilvánosságban.

Habár a stadion építésének felfüggesztésére a kampány kezdetén is kevés esélyt láttunk, de erkölcsi kötelességünknek éreztük megpróbálni. Amire viszont nagy lehetőséget láttunk az az ellenzék által ígért újfajta politikai kultúra gyakorlati megvalósítására a stadion komplex kérdéskörének megvitatásánál. Sajnos ebben nagyot kellett csalódnunk! Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármester asszonya csoportunkat „politikai projektnek”, munkánkat „hangulatkeltésnek”, véleményünket „demagógiának” nevezte a közmeghallgatáson és más nyilvános szereplésein. Csoportunk munkáját többször próbálta hitelteleníteni és a polgármesteri hivatal hónapok óta, szabályellenesen, nem válaszol tájékoztatást kérő leveleinkre.

Számunkra az atlétikai stadion mellett legalább olyan fontos „ügy” a kerületi politikai kultúra alakítása. Itt a legkritikusabb kérdésnek azt látjuk, hogy az emberek nem kapnak folyamatos és hiteles tájékoztatást a kerületben folyó legnagyobb beruházásról és a hozzá kapcsolódó egyéb fejlesztésékről. Nem ismerjük az önkormányzat tervét a lakossági vélemények becsatornázásáról a döntésekbe. Ez egyszerűen elveszi az emberek kedvét a közügyekben való aktív részvételtől, tovább növeli a hiedelmeken, feltételezéseken és pártpreferenciákon alapuló megosztottságot és társadalmi polarizációt – s ez végeredményben éppen azt a rendszer szolgálja, a NER-t, amely megváltoztatására a kerület túlnyomó többsége szavazott 2019 októberében.

Az atlétikai stadion építésével kapcsolatos kerületi diskurzust alapvetően gátolja Budapest vezetésének a kormánnyal kötött 2019-es megállapodása, amelynek értelmében Budapest támogatja a stadion megépítését a fővárost fejlesztendő többletforrásokért cserébe. Látva és tapasztalva a kormány Budapestet és Ferencvárost ellehetetlenítő politikáját, tapasztalatunk szerint a lakosság és az önkormányzati többséget adó politikai pártok egyre jelentősebb része van azon a véleményen, hogy az Orbán-kormány felrúgta a megállapodást, így Budapest vezetőinek is értelmetlen azt betartani. Amíg erről a kérdésről nem kezd nyílt diskurzust az ellenzék, saját elveit tiporja lábbal és társadalmi bázisát erodálja – Ferencvárosban is!

Hogyan tovább?

2020 utolsó hónapjaiban a StadiOFF-csoport kevésbé hallatta hangját – és nem csak a járványhelyzet miatt ismét korlátozott a közélet miatt. Érzékeljük, hogy eddigi munkánknak és eredményeinknek köszönhetően ellentmondásos és komoly érdekeket megmozgató politikai erőtérbe kerültünk. Ez elbizonytalanít és gondolkodásra késztet minket.

Ezzel együtt óvatos optimizmussal tekintünk 2021 elé. Pozitív változást hozhat, ha az atlétikai stadion elmúlt egy évét kormányzattal való együttműködés próbájának tekintjük. A Karátson Gábor Kör nagyban segíthetné a munkánkat, ha befolyását latba vetve meggyőzné Budapest és a kerületek vezetőit, hogy értékeljék a kormánnyal kötött megállapodást és vonják le a megfelelő konzekvenciát. Ez megerősítené és nem gyengítené őket, s közelebb hozná az általuk kitűzött politikai célok és kultúra megvalósulását. Az is segítené az ügyünket, ha a politikai pártok felkarolnák a Kassai Dániel által kezdeményezett népszavazást és lehetővé válna, hogy az egész ország mondjon véleményt a stadionépítésről.

Mi folytatjuk a kerületi munkát és folyamatosan tájékoztatni fogjuk a lakosságot az építkezésről és a kapcsolódó kerületi beruházásokról. Továbbá együttműködést keresünk hasonló célokat kitűző dél-budapesti lakossági csoportokkal, mert együtt nagyobb esélyünk van, hogy beleszólhassunk a bennünket körülvevő környezet kialakításába és meghonosítsunk az állampolgárok aktivitását és véleményét értéknek és nem problémának tekintő politikai kultúrát.

Írta: Scsaurszki Tamás, a StadiOFF-csoport tagja

A StadiOFF-csoport első évének fenti összefoglalója a Karátson Gábor kör, https://okopolitika.hu/ című weboldalán jelent meg.

Cikkek és írások (válogatás):

https://merce.hu/2020/07/20/hamarosan-elkezdik-epiteni-de-meg-rengeteg-a-kerdes-a-ferencvarosi-atletikai-stadion-korul/

https://kilencbenazelet.hu/kosz-meg-hallgatas/

https://merce.hu/2020/07/31/az-nem-kozossegi-tervezes-hogy-a-lakosok-valaszthatjak-ki-a-stadion-melle-epitett-maszofal-kapaszkodojanak-a-szinet/

https://kilencbenazelet.hu/az-elmult-4-honap/

https://merce.hu/2020/11/30/kassai-daniel-egy-sikeres-nepszavazasi-kampannyal-vegre-valodi-teljesitmenyt-mutatna-fel-az-ellenzek/