Csepel játszótér

Hogyan költsünk el 415 millió forintot 15 ferencvárosi játszótérre?

Gyakorló szülőként életünk jó részét töltjük játszótéren, hogy a három gyerek energiáját levezessük. Hét éve járjuk a budapesti játszótereket. Ez idő alatt megfogalmazódott bennem néhány gondolat arról, hogy mitől jó egy játszótér. És miért érzem magam kényelmetlenül egy másik, egyébként szintén felújított játszótéren. Itt találjátok a ferencvárosi játszótereket. A cikk apropóját Bácskai János polgármester Ferencváros újságbeli nagyinterjúja adja, 2019 tavaszán. Ebben olvastam, hogy idén a Tinódi, Mihálkovics és Zombori utcai játszóterek után további 15 játszóteret terveznek felújítani.  Szóval mitől jó egy játszótér?

Játszótér kialakítás

A városban minden zöld kincs. Az árnyat adó, lombos fákat nem szabad kivágni, inkább hozzájuk kell igazítani a játszótér elrendezését. Ha nincs ilyen, akkor fontos az ültetés, hogy ha majd nagymamaként odajárok, ne égesse meg a kisunoka kezét a tűzforró csúszda. Az öntözőrendszer sajnos sokszor szükséges extra a növényzet életben tartásához.

Legyenek a játszótereink befogadók, ahová a különleges igényű gyerekek is örömmel járnak. Jó, hogy van a Ferenc téren pillangó, ami minden gyereknek használható.

A tematikus játszótereket könnyen szívükbe zárják a gyerekek és a szülők is. Ha nem pont ugyanaz a csúszda és ugyanaz a mászóka van, mint a legközelebbi másik játszótéren, akkor a játékok is más mozgást fejlesztenek. Több budapesti kerület is megengedte már magának az egyediséggel járó némi többletmunkát és többletköltséget. Fantasztikus a nagy, csepeli kalózhajós játszótér, a dülöngélő, „részeges” házikókkal meg az óriási hajóval. A régebbiek közül nagyon szeretjük a Ruminiset és az Olimpia Park várát is. De tematikát, eszköz sokszínűséget kisebb léptékű játszótereknél is meg lehet valósítani, mint amilyen a gellérthegyi Vukoson vagy a kispesti vizes játszótéren van.

Csepel játszótér vár

Az ivókút elengedhetetlen és alaposan végig kell gondolni a WC kérdését. Ha a közelben van közintézmény (pl. művház), illetve cukrászda, akkor az ember megoldja, ha szólít a szükség, maximum belekerül egy baracklébe. De ha nincs, akkor a pelenkás kor után bajba kerülhetünk.

Fenntartás

Fontos, hogy a játszótér őrizhető, zárható legyen. Sajnos, úgy látszik, csak így tudjuk megőrizni közterületeink állapotát. Például, a Markusovszky tér esetén em tudok más megoldást elképzelni. Ha pedig az őrző funkció beolvad a tematikába, az külön vicces.

Csepel játszótér őrbódé

Meg kell oldani a tisztaságot. Kellenek varjúkíváncsiságnak ellenálló kukák. Kell átgondolt vízelvezetés.

Szükség van a folyamatos karbantartásra, hiszen egy jó játszóteret sokat, sokan használnak. És akkor most a népszerűségvesztést bevállalva írom, hogy szerintem nem kell ennyi játszótér a József Attila lakótelepre. 43 játszóteret számoltam össze a kerületben, amiből 26 a lakótelepen van, a nagyjátszó kivételével teljesen elhanyagolt állapotban. Ebből a 26-ból egyébként 13 felel meg a legyen rajta hinta, csúszda és homokozó definíciónak, a többin még ennyi eszköz sincs. Láthatóan nem sikerül ezeket folyamatosan karbantartani, elhagyatott, koszos kis homokozók, senkit nem érdeklő mini csúszdák teljesen feleslegesek. Viszont nem elegendő a nagyjátszótér önmagában, szükség lenne még 6-7 felújított, tematikus, játékeszközökkel bővített játszótérre. Az Üllői úthoz közelebbi tengelyen adja magát, hogy a Hurok u. 1., a Pöttyös u. 9., és az Ifjúmunkás 32. legyenek ezek. A távolabbi tengelyen pedig ehhez hasonlóan fontos lenne kiválasztani 3-4-et, és azokra koncentrálni.

Ezeken a szempontokon sokat lehet vitatkozni, és sokan sokféleképpen ítélik meg a fontosságukat. Van, aki a teljes biztonságot tartja szem előtt, és van, aki szerint nem baj, ha a gyerek néha leesik, felbukik a játszótéren. Ezért fontos, hogy a szülők és gyerekek véleménye érvényesüljön a kialakítás során. Ehhez fontos a közösségi tervezés, még egy játszótér felújítás esetén is.