József Attila lakótelep nagyjátszótér

Ferencvárosi játszótéri körkép

A városi gyerekek energiáját lehetetlen játszóterek nélkül levezetni. Gyakorló szülőként ezért életünk jó részét töltjük játszótéren. Játszótéri körkép sorozatunkban térképen mutatjuk, hogy hol van Ferencváros 27 játszótere. Írtunk rövid kedvcsináló ajánlót, és foglalkoztunk már azzal, hogy milyen a jó játszótér.

Csavarogjunk! Mind a három gyerekünknél benne volt az első 50 szóban. Hét éve járjuk a budapesti játszótereket, köztük persze a kerületieket is. Délelőtt is, délután is muszáj kimozdulnunk a lakásból, különben „megvadulnak” a bezártságtól. Gondolom, sokaknak ismerős ez a helyzet.

Amíg nem volt gyerekem, minden játszótér egyformának tűnt. Végülis mi a játszótér? Hinta, csúszda, homokozó. Viszont, ahogy elkezdtem rendszeresen látogatni egészen változatos világ tárult fel, minden játszótér másra indítja be a gyerekek fantáziáját. Ezért is szeretek sokfelé menni.

A Nehru közepén Ninja Warrior pálya van, és „el tudsz-e gurulni a hintáig” versenyt lehet játszani kismotorral a dombról indulva. A Tinódi kiváló vízipisztoly csatára, ha az ember vödörrel és vízipisztolyokkal indul otthonról. A Ferenc teret főleg esőben szeretjük, olyankor a tömeg nem merészkedik ki, nekünk meg ez van legközelebb. A Kerekerdő parkban gyakran csemegézik négy tengerimalac. Jófej gazdájuk mindig megengedi a simogatást, gyömöszkölést. A Haller park egyetlen dombjáról szánkózni lehet télen ovi után. Egy pillantás a Tűzoltó utcai játszótéren lévő rúdra és máris Sammé változik valamelyik gyerekem. Csak győzzem kitalálni az újabb és újabb vészhelyzeteket. Az Aszódi úti jásztótéren van a legmagasabb hálós mászó, talán a Bikás parkinál is nagyobb. Az én kedvencem mégis a József Attila nagyjátszója, a kerület legnagyobb zárt játszótere. Lehet tanulni a bedőlést a kreszpályán, az imádott tűzoltó rúd itt is megvan, és szeretik nagyon a csúszópályát is.

27 játszótér van Ferencvárosban

A Ferencvárosban 27 olyan játszóteret találtunk, ami megfelel a hinta, csúszda, homokozó hármas kombónak. Ezeket mutatjuk térképen a játszótéri körkép részeként. A teljesség kedvéért megjegyezzük, hogy van még 16 olyan játszó a kerületben, ami a definíciónknak nem felel meg. Ilyen a Csarnok téren lévő, a Mihálkovics utca másik játszótere, illetve elég sok a József Attila lakótelepen. Jól jöhetnek, ha belebotlunk, de 20 percnél többet nehéz eltölteni. Persze néhánynál felmerül, hogy akár játszótérré is lehetne alakítani.