ERKEL ÖTPERCESEK – ELSŐKÉNT A MOZIÖSVÉNYEN

Az 1997-ben alapított Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény a IX. kerület tárgyi, írásos és szellemi örökségének kutatásával, gyűjtésével és feldolgozásával foglalkozik. A járványügyi veszélyhelyzetben valami érdekeset főztek ki, amibe bárki belekóstolhat otthon.

Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény létrehozatala óta fő célja, hogy tudásbázisként, kutatóhelyként szolgálja a kerület múltja iránt érdeklődő polgárokat, segítse az itt lakó vagy tanuló diákokat szűkebb lakóhelyük megismerésében. Különösen fontosnak tartják, hogy a több mint 30 éve tartó tömbrehabilitáció eredményeinek köszönhetően kerületünkbe költözött új lakossági csoportok számára segítséget nyújtsunk lakókörnyezetük megismerése terén. A járványügyi veszélyhelyzet miatt, mindannyiunk egészségének védelme érdekében 2020. november 11-től a gyűjtemény ZÁRVA TART.

Mit csináljon a muzeológus, helytörténész, ismeretterjesztő, ha a járvány miatt nem jöhet a közönség munkahelyére? Kifőz valamit. No de miből főzzön? Hát, amilye van. No de az mi?
Például a tudása, és a kordokumentumai. A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény az év utolsó hetében indítja el Erkel ötpercesek c. videósorozatát, melynek első epizódjai a kerület moziait mutatják be, majd jönnek a „gasztro ötpercesek”. A kulisszatitkokról mesélt Sarkadi Péternek a gyűjtemény vezetője: Gönczi Ambrus.