Bölcsőde

Családi bölcsődék Ferencvárosban

„Tudjunk meg többet a Ferencvárosban működő családi bölcsődékről!” címmel kérdőívet küldtünk a kerületi családi bölcsődéknek. Térképen mutatjuk, hol vannak, és összefoglaljuk a válaszaikat.

Ferencvárosban öt önkormányzati bölcsőde van, melyekről részletes információkat találtok a ferencvárosi egyesített bölcsődei intézmények honlapján. Ezen kívül nyolc helyszínen találtunk családi bölcsődét. Narancssárga színnel jelöltük az önkormányzati bölcsődéket, kék színnel pedig a családi bölcsődéket. Rákattintva a főbb adataik láthatók (név, cím, email, telefon).

A családi bölcsődei árak 70 és 150 ezer forint között mozognak, heti 5 egész napos ellátás esetén. Több bölcsődében is lehetőség van félnapos vagy nem egész hetes ellátásra. Az összegek a gondozási díjon kívül magukba foglalják az étkezést. Kivétel ez alól a Menő Manó bölcsi. A bölcsődék egy részében elérhetők külön fizetős foglalkozások is. Ezeket minden bölcsőde esetében bemutatjuk.

A gyerekek napirendje nagyon hasonló. Az intézmények 7.00 és 8.00 óra között nyitnak, és 16.00 és 17.00 óra között zárnak. Minden bölcsőde esetén feltüntettük, hogy hová viszik ki a gyerekeket. A napirend reggelivel kezdődik, tematikus foglalkozást, tízórait és szabadban töltött időt követően a gyerekek viszonylag korán 11.30-12.00 körül ebédelnek. Ezt követi a déli pihenő, majd az uzsonna és a szabad játék.

A beszoktatás menete is nagyon hasonló. Azt kérik a szülőktől, hogy kb. két hetet szánjanak a beszoktatásra. Ez gyermektől függően lehet hosszabb is. Az első napokban a gyermek csak néhány órát tölt a csoportban, a kisérőjével (anya, apa) együtt. Ettől kezdve fokozatosan növelik az időt, amit kísérő nélkül tölt.

LEPKELAK

A Lepkelak Családi Bölcsőde a Ferenc tér 13. 2/8. szám alatt található. Két családi bölcsődei csoport mellett, délelőtti játszócsoportot, valamint délutáni Montessori készségfejlesztő csoportot is működtetnek. A bölcsődében a Magyarországi Montessori Egyesület tanfolyamát végzett szakemberek foglalkoznak a gyermekekkel. Az intézmény megkapta a Montessori Egyesület minősítését.

DÍJAK

Montessori Családi Bölcsőde:

 • Heti 5 egész nap: 93.000 Ft/hó
 • Heti 4 egész nap: 88.000 Ft/hó
 • Heti 3 egész nap: 82.000 Ft/hó
 • Heti 2 egész nap: 63.000 Ft/hó

Félnapos ellátásra nincs lehetőség.

Délelőtti Montessori játszó csoport (10-12 hónapos kórtól):

 • 500 Ft/óra gyermekenként. (Igénytől függően maradhat a szülő.)

Délutáni Montessori készségfejlesztő csoport (4-7 éves gyermekeknek)

 • Egyéni óra 4.000 Ft/gyermek.
 • Csoportos óra 3.000 Ft/gyermek (maximum 4 gyermek/csoport).

NYITVATARTÁS

 • Montessori családi bölcsőde: 8-17 óráig
 • Délelőtti Montessori játszó csoport: 9-12:30-ig
 • fejlesztő csoport délutánonként, szülőkkel egyeztetett időpontban

BÖLCSŐDEI FÉRŐHELYEK SZÁMA

Montessori Családi Bölcsőde:

 • 2 bölcsődei csoport van, mindkettőben 7-7 gyermek, összesen 4 felnőttel

Délelőtti Montessori játszó csoport:

 • 5 gyermek van egy felnőttel

ÉTKEZÉS

Napi négyszeri étkezést biztosítanak a bölcsődéseknek (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna). A bölcsőde saját konyhájában, vendéglátó-szakács végzettségű szakember főz. Mindenféle étkezési kultúrát, szokást, problémát figyelembe tudnak venni. A játszó csoportban tízóraira és ebédre van lehetőség.

FOGLALKOZÁSOK, SZABADBAN TÖLTÖTT IDŐ

„A csoportokban kreatív, zenei, mozgásos és angol foglalkozások vannak. Ezek délelőttönként változnak, figyelembe vesszük a csoport hangulatát, a gyermekek aznapi igényét.

Jó időben a gyermekek a társasház belső kertjében töltik a délelőtti játszó időt. A kertben található telepített hinta, homokozó, játszóház, motorok, triciklik, labdák. Szeretjük megfigyelni a kertben élő madarak téli, tavaszi, nyári és őszi szokásait, kihelyezett madáretetők segítségével etetjük őket nem csak télen.”

Külön fizetős foglalkozások nincsenek.

BEIRATKOZÁS

A beiratkozás folyamatos, az adatlap kitöltésével kezdődik. Amennyiben a jelentkezés és a bölcsődekezdés között több mint egy hónap telik el, helyfenntartási díjat kérnek. Ennek összege 10 ezer forint, melyet az első díj befizetésénél jóváírnak. A bölcsődei ellátás visszamondása esetén, a díjat nem fizetik vissza. Beiratkozást megelőzően hétköznapokon 9.00-11.00 óra között meg lehet látogatni a bölcsődét. Előzetes telefonos/emailes bejelentkezést kérnek.

LILIPUT

A Liliput Családi Bölcsőde Hálózat két helyszínen várja a bölcsis korosztályt: a Ferenc tér 4., valamint a Máriássy utca 4. szám alatt. Igyekeznek tartani a szülőkkel is a kapcsolatot, ezért minden nagyobb ünnep alkalmával közös programot szerveznek a szülőkkel.

DÍJAK

A Ferenc téri bölcsődében heti 5 egész napos ellátásra van lehetőség, melynek díja: 100.000 Ft/hó.

A Máriássy utcában az alábbi konstrukciók érhetők el:

 • Heti 5 egész nap: 100.000 Ft/hó
 • Heti 5 fél nap: 80.000 Ft/hó
 • Heti 4 egész nap: 80.000 Ft/hó
 • Heti 4 fél nap: 65.000 Ft/hó
 • Heti 3 egész nap: 66.000 Ft/hó
 • Heti 3 fél nap: 54.000 Ft/hó

NYITVATARTÁS

 • egész napos ellátás esetén: 07:30-16:30 (Ferenc téren csak ez)
 • fél napos ellátás esetén: 07:30-12:30

BÖLCSŐDEI FÉRŐHELYEK SZÁMA

A Ferenc téren 2 csoport, azaz 2x7 kisgyermek ellátására van lehetőség. Míg a Máriássy utcában 3 csoport működik, azaz 3x7 gyermeket tudnak fogadni. Minden csoporttal 2-2 pedagógus van egész nap, illetve plusz egy alkalmazott segíti a munkát.

ÉTKEZÉS

Napi 4 étkezést biztosítanak. A reggelit, tízórait és az uzsonnát a bölcsődében készítik, az ebédet pedig rendelik. A heti menüt dietetikus segítségével állítják össze. A gyermekek nem kapnak fehér kenyeret, krumpli ritkán szerepel az étlapon, és sok alternatív szénhidrátot próbálnak velük megismertetni.

FOGLALKOZÁSOK, SZABADBAN TÖLTÖTT IDŐ

Minden nap tematikus délelőtti foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek. Minden foglalkozás benne van a bölcsődei ellátási díjban. Jó időben a közeli játszóterekre járnak, hűvösebb idő esetén pedig a közelben sétálnak.

BEIRATKOZAS

A beiratkozás folyamatos, érdemes a nevelési év kezdete előtt fél évvel beiratkozni, mivel a helyek gyorsan fogynak. A bölcsőde életébe a beiratkozás előtt gyermekkel együtt, előre egyeztetett időpontban be lehet pillantani. A beiratkozóknak az évkezdés előtti 2-3 hónapban heti 1-2 alkalommal lehetőséget biztosítanak arra, hogy bejárjanak a bölcsődébe ismerkedni. Ezzel is szeretnék megkönnyíteni a beszoktatást.

MENŐ MANÓ

A Menő Manó Családi Bölcsőde a Thaly Kálmán 9. szám alatt található. „Hiszek a korai fejlesztésben, mert bizonyított tény, hogy az ingergazdag környezetben nevelt gyermekek gyorsabban tanulnak, folyékonyabban beszélnek, magasabb az IQ-juk. A korai fejlesztés pozitív hatást gyakorol a gyermekek egész életére!” – írja a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetében diplomázott bölcsődevezető.

DÍJAK

 • Heti 5 egész nap: 100.000 Ft/hó + 700 Ft/nap az étkezés

NYITVATARTÁS

 • 8.00 – 17.00 óra között

BÖLCSŐDEI FÉRŐHELYEK SZÁMA

14 gyermek, 3 felnőttel, akik mind egész nap a bölcsődében vannak.

ÉTKEZÉS

Napi 4 étkezést biztosítanak. A Jófalattól és a Dr. Séftől rendelnek, egészséges, bio- és reformételeket.

FOGLALKOZÁSOK, SZABADBAN TÖLTÖTT IDŐ

Minden nap más-más foglalkozást tartanak a gyerekeknek. Van zenebölcsi, okosító torna, kézműveskedés, lúdtalpprevenció, mesenap, bábozás. A gyerekek a zárt belső udvart használják.

BEIRATKOZAS

A beiratkozás folyamatos, a szülők és a gyermek hivatalos irataira van szükség. A bölcsőde életébe a beiratkozás előtt gyermekkel együtt be lehet pillantani.

MINDENKID

A Mindenkid Millennium Bölcsőde a Lechner Ödön fasor 10. szám alatt található. Van angol és magyar nyelvű csoportjuk. „A Mindenkid Millennium szép környezetben, 500 nm-en várja a gyerekeket és szülőket. A világos csoportszobákon kívül két gyermekmosdó, tágas aula, fejlesztő szoba és 60 nm-es tornaterem áll rendelkezésre. A Mindenkid Millenniumban bölcsőde és óvoda is üzemel, így az ide járó gyerekeknek nem kell a bölcsődét követően intézményt váltani és új környezetet, gondozókat megszokni.”

DÍJAK

Magyar nyelvű bölcsődei csoport:

 • Heti 5 egész nap: 135.000 Ft/hó
 • Heti 5 fél nap: 105.000 Ft/hó
 • Heti 4 egész nap: 115.000 Ft
 • Heti 4 fél: 95.000 Ft
 • Heti 3 egész nap: 110.000 Ft
 • Heti 3 fél nap: 85.000 Ft

Angol nyelvű bölcsődei csoport:

 • Heti 5 egész nap: 150.000 Ft/hó
 • Heti 5 fél nap: 130.000 Ft/hó
 • Heti 4 egész nap: 140.000 Ft
 • Heti 4 fél nap: 115.000 Ft
 • Heti 3 egész nap: 135.000 Ft
 • Heti 3 fél nap: 110.000 Ft

NYITVATARTÁS

 • egész napos ellátás esetén: 08:00-17:00
 • félnapos ellátás esetén: 08:00-12:30

BÖLCSŐDEI FÉRŐHELYEK SZÁMA

Összesen 24 bölcsődei férőhelyük van. A maximális csoportlétszám a bölcsődei csoportokban 12 fő. A 12 gyermekkel két nevelő és egy dajka foglalkozik.

ÉTKEZÉS

A reggeli, a tízórai és az uzsonna helyben készül. Az ebédet egy gyermekétkeztetéssel foglalkozó cég szállítja, a menüt dietetikus állítja össze. A tízórai minden nap gyümölcs. Az ételek változatosak és egészségesek. A menü magyar és angol nyelven mindig olvasható az intézményben.

FOGLALKOZÁSOK, SZABADBAN TÖLTÖTT IDŐ

A gyermekek többek között kézműves foglalkozáson vesznek részt, ami festésből, ragasztásból, rajzolásból, gyurmázásból, gyöngyfűzésből áll. Ezen kívül megjelenik a testnevelés, a mese, a mondóka, a tánc és a zene. A gyerekek időjárástól függően nagyjából egy órát töltenek szabadban, a Nemzeti Színház előtti parkban és a játszótéren.

A bölcsisek számára egy fizetős foglalkozás van. Ez a komplex zenés, hangszeres, logikai foglalkozás hetente egyszer. Ára: 1.500 Ft/alkalom.

BEIRATKOZÁS

Az intézményben a beiratkozás folyamatos, év közben is csatlakozhatnak a gyermekek. A minimum kor: 1,5 év. Beiratkozáshoz a gyermek és a szülők személyes dokumentumaira van szükség, illetve a regisztrációs díj befizetésére, amelyet a szülők később havidíjként fel tudnak használni. Lehetőség van a bölcsőde meglátogatására a beiratkozás előtt.

PÖTTYÖSKUCKÓ

A Pöttyöskuckó iránt érdeklődők a József Attila Lakótelepen, a Lobogó utca 10/3-as szám alatt találják a családi bölcsődét.

DÍJAK

 • Heti 5 egész nap: 70.000 Ft/hó
 • napidíjas konstrukcióban: 5000 Ft/nap (napi 4 étkezés)
 • félnapos ellátás esetén: 4000 Ft/nap (napi 3 étkezés)

Lehetőség van 2-3-4 napos ellátásra.

NYITVATARTÁS

 • egész napos ellátás esetén: 07:00-17:00
 • fél napos ellátás esetén: 07:00-12:00

BÖLCSŐDEI FÉRŐHELYEK SZÁMA

Két hétfős csoportjuk van. 10-12 gyermek van naponta 4 nevelővel.

ÉTKEZÉS

A reggeli, tízórai, uzsonna helyben készül, az ebédet pedig rendelik. Igyekeznek egészségesen étkezni, de nem követik a bio étkezési formát.

FOGLALKOZÁSOK, SZABADBAN TÖLTÖTT IDŐ

Korosztálynak megfelelő zenés, mozgásos, kézműves foglalkozások váltakoznak. A honlapon napi bontásban teszik fel ezeket. A levegőzést a közeli játszótéren oldják meg, szinte minden nap.

Fizetős foglalkozásként mozgásfejlesztő tornát (1.000 Ft/alkalom) és angolt (1.500 Ft/alkalom) lehet választani.

PRÜCSÖK OTTHON

A Prücsök Otthon Családi Bölcsőde a Vaskapu utca 10-14. szám alatt található, ahol két helyszínen működtetnek csoportot. Egyrészt az A épület, másrészt pedig a C épület földszintjén.

DÍJAK

A díjakról csak személyesen adnak tájékoztatást.

NYITVATARTÁS

 • egész napos ellátás esetén: 07:00-18:00
 • fél napos ellátás esetén: 07:00-12:00

BÖLCSŐDEI FÉRŐHELYEK SZÁMA

3 nevelővel 10-12 gyermek van mindkét helyszínen.

ÉTKEZÉS

Napi négy étkezést biztosítanak, reggelit, tízórait, uzsonnát a helyszínen készítenek. Az ebédet a Jófalattól rendelik. A gyerekek inni csak vizet kapnak, továbbá teljes kiőrlésű pékárut fogyasztanak, kétszer van főzelék, húsból pedig csak csirke és hal.

FOGLALKOZÁSOK, SZABADBAN TÖLTÖTT IDŐ

A foglalkozások között található verstanulás, mesedramatizálás, diavetítés, bábozás, éneklés, gyurmázás. Nagy hangsúlyt kapnak a készségfejlesztő foglalkozások. Nyáron 2x1 órát töltenek a szabadban, saját udvaron.

Fizetős foglalkozásként táncóra van, 1500 Ft/alkalom áron. Illetve úszást tudnak biztosítani, melynek díja 5200 Ft/alkalom.

BEIRATKOZÁS

Jelenleg folyik a beiratkozás, szerződést íratnak alá két példányban. Az aláírásnál egy havi kauciót kérnek. Beiratkozás előtt előre egyeztetett időpontban lehet megtekinteni a bölcsődét.