Békésy_György_fizikus_emléktábla

Békésy György Nobel-díjas fizikus

Talán kevesen tudják, hogy a kerületben végezte életművének meghatározó kutatásait húsz éven keresztül a Nobel-díjas Békésy György fizikus.
A Zombori utcában, a mai Puskás Tivadar Távközlési és Informatikai Technikum épületegyüttesében működött ún. Posta Kísérleti Állomáson Békésy György eleinte a telefonkészülékek hallgatójának fejlesztésével foglalkozott, az emberi fülre vonatkozó biológiai és anatómiai tanulmányokat végzett. Az 1930-as években a Magyar Rádió stúdióinak akusztikus tervezését is ő végezte el. 1944-ben bombatalálat érte Békésy laboratóriumát, és műszerei, feljegyzései elpusztultak. Budapest ostromakor, majd az utána következő nehéz időkben a kutatás gyakorlatilag lehetetlenné vált. 1946-ban Békésy fizetetlen kutatói szabadságot vett ki, és Svédországba, a Karolinska Intézetbe utazott, hogy a füllel kapcsolatos munkáját folytathassa. A következő évben (budapesti munkáltatójának engedélyével) itt fogadta el az amerikai Harvard Egyetem meghívását. Békésy nem tért vissza Magyarországra, gyakorlatilag emigrált (1949-ben akadémiai tagságát megszüntették), és a Harvardon maradt a következő években.
1961-ben a belső fül, a csiga ingerlésének fizikai mechanizmusával kapcsolatos fölfedezéseit orvosi Nobel-díjjal jutalmazták.
1966-ban elfogadta a Hawaii Egyetem meghívását, hogy legyen a Hawaii Telefontársaság által felszerelt Érzékszervi Kutatólaboratórium (Laboratory of Sensory Science) vezetője. Élete hátralévő részét Honoluluban töltötte érzékszervi kutatásainak és ázsiai művészettörténeti gyűjteményének élve.
Békésy György 1972. június 13-án halt meg Honoluluban, 73 éves korában. Végakaratának megfelelően hamvait a Csendes-óceánba szórták.
(forrás: Wikipedia)
A Zombori utcai épületegyüttes és környezete sajnos méltatlan állapotban van - de legalább egy emléktábla őrzi ott Békésy György emlékét.