Buddhista főiskola

A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szakkönyvtára

A IX. kerületi könyvtárakat bemutató sorozatunkat egy igazi különlegességgel folytatjuk. Ferencvárosban található, egy bárki által látogatható keleti gyűjtemény. A sorozatban mutattunk már be felsőoktatási és egyházi könyvtárat, azonban A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szakkönyvtára - bár azoktól jelentősen kisebb gyűjtemény -, számos egyedi és Magyarországon ritka dokumentumot őriz. Helyben használatra szívesen látja a főiskolán és a buddhista egyházon kívüli érdeklődőket is.

Szűcs Gabriella könyvtárvezetőt Dömsödy Andrea kérdezte.

A könyvtár története

1991-ben, A Tan Kapuja Buddhista Egyház és Főiskola alapításával nyílt lehetőség a Buddha több mint 2500 éves tanítói hagyományának magyarországi meghonosítására. A könyvtári gyűjtemény kialakítása szintén ekkor vette kezdetét. Az első időkben a főiskola oktatói, hallgatói, a keleti kultúrák iránt elkötelezett emberek gyűjtötték a műveket és szolgálták ki az érdeklődőket. 2015 óta Szűcs Gabriella személyében szakképzett könyvtáros van, aki rendezte a gyűjteményt, berendezte a könyvtárat, katalógusban kereshetővé tette a dokumentumokat és információgazdag honlapot is kialakított. A gazdag szolgáltatási kínálatot jelenleg két dharmatanító kollégával közösen biztosítják.

A könyvtár egy bérelt épületrészben található a József Attila lakótelepen, a főiskolával egy épülettömbben (de nem közvetlen épületkapcsolattal), a FSZEK Börzsöny utcai fiókkönyvtára szomszédságában. Az épület adottságai miatt zegzugos terekben a könyvek nagyobb részét szabadpolcról használhatják az érdeklődők.

Szűcs Gabriella könyvtárvezető

A könyvtári feladatai és gyűjteménye

A Tan Kapuja 30 éves története során változott, fokozatosan bővült a könyvtár feladatköre.

- Felsőoktatási könyvtár: a főiskola könyvtáraként támogatja a tanulmányi, tudományos kutatási és oktatói munkát. A Főiskolai létszám jelenleg  kb. 300 aktív hallgató és 23 oktató.

-   Egyházi könyvtár: a buddhizmus klasszikusainak, forrásszövegeinek gyűjtése, feltárása mellett a közösségeknek alkotó teret biztosít. Az egyházhoz jelenleg 8 közösség tartozik. Összesen 37 buddhista közösségről tudnak, ezek közül 5 bejegyzett egyház. Az 1%-ot adó emberek 2021-ben 50 000 felett voltak, akik az öt egyháznak adták a felajánlásokat. A Közösségek összlétszáma nehezen becsülhető, mert nincs ilyen nyilvántartás, de nagyjából 10 000 fő.

-  Szakkönyvtár: a magyar könyvtári rendszer része, az orientalisztikai gyűjtemények egyik reprezentánsa. A gyűjteményben számos, hazánkban csak itt elérhető kiadvány található. Segítséget nyújtanak más gyűjtemények elérésében is. Honlapján hasznos gyűjtést találhatunk más budapesti és külföldi  orientalisztikai könyvtárakról.

- Muzeális gyűjtemény: értékes hagyatékok őrzője, védője, gondozója, digitalizálója. Ezek közül kiemelendő: Hetényi Ernő az első hazai buddhista közösség  és a Kőrösi Csoma Sándor Buddhológia Intézet alapítója. Itt kutatható Horváth Z. Zoltán, Bánfalvi András és Weninger Antal hagyatéka is.

Az állomány kb. 60%-a magyar nyelvű. A többi angol, német,  japán, kínai, szanszkrit, páli, tibeti, mongol, vietnámi, orosz, mongol és francia.

A könyvtár számokban (2021)

- 126 m2 alapterületen 3 olvasóterem, 640 polc, 1 kutatószoba, hallgatói teakonyha, 20 olvasói férőhely, 3 hallgatói munkaállomás, WIFI.

- 22.000 kötet szabadpolcon, 220 féle folyóirat, 650 házi előállítású főiskolai jegyzet a kezdeti időszakból, 800 szakdolgozat.

- 5 különgyűjtemény, 4 hagyaték, 20 kölcsönözhető Kindle, 1.100 fotó, 50 film, 30 e-könyv,  1.100 elektronikus mű, 7 előfizetett adatbázis, 90.000 digitalizált oldal.

- 22.800 honlaplátogató, 110.000 keresés a katalógusban, 140 könyvtárközi kölcsönzés, 33 kiállítás.

-   3 munkatárs,  928 beiratkozott olvasó,  22 szakmai gyakorlatos hallgató és önkéntes segítő.

Mely témák azok, melyek miatt ebbe a könyvtárba érdemes jönni?

„Nyitott szívvel fordulunk más vallások felé, nyitottak vagyunk mindazok megismerésére, akik hasonló szándékkal közelítenek hozzánk. Meggyőződésünk, hogy a vallásoknak az emberi szenvedés enyhítésére tett erőfeszítései meghatározó jelentőségűek.” /A TKBF Intézményi Tájékoztató, Alapképzés/

A könyvtár mindegyik buddhista irányzat irodalmát gyűjti. Minden más irodalomnál fontosabbak viszont a forrásszövegek (kanonikus szövegek) eredeti nyelvű és angol nyelvű kiadásai, plusz a kommentárok, ezeket előnyben részesítjük.

Az épület adottságaiból adódóan több kisebb teremmel rendelkezünk. Ebből a legnagyobban került elhelyezésre a buddhizmus témaköre. A 290-299-es szakjelzet alá sorolt kötetek töltik meg az olvasóterem minden falát.

Magyarországon kifejezetten itt kutathatók a már említett neves magyar buddhisták hagyatékai és például a Buddhista Misszió történeti fotógyűjteményének több mint ezer darabja, mely már digitalizálva is elérhető katalógusban.

A főiskola képzési profiljából adódóan a szakdolgozatok is különös jelentőséggel bírnak. Ezekről is lehet tájékozódni a katalógusban.

Mivel a könyvtár egyben az egyház könyvtára, az egyházi archívum is számos egyedi hang- és videofelvételt tartalmaz konferenciákról, programokról, melyeken hazai előadók mellett számos külföldi szerzetes, tanító előadása hallgatható, látható.

A buddhizmus témájának helyt adó olvasóteremben pl. a jelenlegi Dalai lámától 5 polcnyi könyv található

Van a IX. kerülethez kapcsolódó kuriózumotok, érdekességetek? Milyen a kerülettel való kapcsolatotok?

Kifejezetten kerületi vonatkozású dokumentum nincsen a könyvtárban. A főiskola és könyvtára anno az eredeti I. kerületi helyéről 2 év után költözni kényszerült. Megkeresték az összes fővárosi önkormányzatot, de csak Gegesy Ferenc, akkori polgármester válaszolt. Hosszas kerületi keresgélés után végül a Börzsöny utcai IKV épület használhatóvá tételébe kezdett bele az Egyház. (Erről érzékletesen ír Farkas Pál a TanKapu30 című évfordulós kiadványban.) A munka azóta is itt zajlik. Most a József Attila lakótelep szívében egy nagyon szép keleties stílusú épület épül. A könyvtár ebben sajnos nem kap majd helyet, de az épület biztosan impozáns látványossága lesz a környéknek.

A könyvtár épülete, bejárata a Börzsöny utca 13-ban

A Tan Kapuja Buddhista Egyház és A Tan Kapuja Buddhista Főiskola számos kerületi intézménnyel ápol igen jó kapcsolatot az Önkormányzattól a szolgáltatókig. Könyvtárunk nem önálló jogi személy, kerületi kapcsolatunk a fenntartónk által van.

A kerülettől kapott palántákat mindig örömmel ültetjük, környezetünket az illetékesekkel együtt gondozzuk.

Egy keleti gyűjteménynek biztosan vannak magyar szemmel különleges dokumentumai.

Természetesen! Egyrészt vannak olyan kiadványaink, amelyek kereskedelmi forgalomba nem is kerültek, de ajándékozás révén nálunk hozzáférhetők. Például a 2016-ban megjelent 20 kötetes Encyclopedia of Buddhist Arts.

Egy csodás kötésű és nyomtatású kínai minikönyv.

Emellett található a gyűjteményben több, a keleti kultúrára jellemző speciális formájú “könyv”.

Egy pōthī, egy tibeti könyv

Celestial gallery c. könyv nyitóoldalai

Ezek mellett különlegességnek számít a magán ajándékozásból hozzánk került Celestial Gallery c. könyv, mely már 61 cm-es gerincmagasságával is érdekességnek számít. Emellett részletgazdag illusztrációival nyűgözi le olvasóját.

Milyen szolgáltatásokat nyújtotok a megszokott könyvtári szolgáltatásokon túl?

Nagy könyvtárakhoz hasonlóan számos modern, online szolgáltatást működtetünk (adatbázisok, szakirodalom kutatás, MTMT, REAL, stb.), ill. egy, az előtérben elhelyezett kódzáras szekrényen keresztül nyitvatartási időtől függetlenül is lehet kölcsönözni az előre kért könyveket. Emellett egy könyvbedobón keresztül visszahozni is bármikor lehet. A könyvtár teakonyhája rendelkezésre áll az olvasóknak is, hogy a kutatáshoz, tanuláshoz minél alkalmasabb feltételeket teremthessünk.

Olvasóinkat partnereinknek tekintjük, egyedi kívánságokhoz is igyekszünk alkalmazkodni, pl. a nyitvatartási idő akár hosszabb lehet a meghirdetettnél. A szükséges technikai eszközökkel felszerelt kutatószobában projektmunkával foglalkozó hallgatóknak biztosítjuk a helyet, eszközt, dokumentumokat.

A főiskolán, így könyvtárunkban is számos érdekes, megismerésre érdemes életúttal, célokkal rendelkező hallgatóval ismerkedünk meg. Küldetésünk lett, hogy számukra bemutatkozási, megmutatkozási felületet biztosítsunk. Ezen keresztül a főiskola közössége is jobban megismeri egymást és a buddhizmust, valamint a keleti kultúrák iránt érdeklődők számára is “szolgáltathatunk” érdekes tartalmat. Ilyen felület és tartalom a könyvtárunk által szervezett 108. OLDAL című podcast (https://open.spotify.com/show/3LdMZFM17P424e94Xnp8r9), mely 1-1,5 havonta jelentkezik új adással. Emellett honlapunkon fotógalériát működtetünk a hallgatók utazásainak képeiből.

Az oktatók és az egyház képviselőinek írásaiból válogatunk A hónap idézete sorozatba, mely elérhető a könyvtár faliújságján, FB-oldalán és honlapján is.

Miért 108. oldal?

A 108 a buddhizmus egy különleges és szent száma. Idézek a podcast bevezetőjéből: "Indiában 108 az ingyenes segélyhívó telefonszáma, Edgar Allan Poe A holló című verse 108 sorból áll, a kínai orvoslás és az ajurvéda 108 kitüntetett érzékeny pontot ismer az emberi testben. A Föld átmérőjének 108-szorosa a Nap átmérője, a Hold átmérője szintén 108-szorosa a Földtől való távolság. A málánkon 108 gyöngy van – és a Tan Kapuját is 108 alapító hozta létre. Megnézted már mi áll kedvenc könyved 108. oldalán?" Egyébként a 2021. decemberében megjelent TanKapuja30 kötetben éppen a 108-as szám  buddhista forásszövegekben, szútrákban való előfordulását elemzi Barta Péter kollégánk, akinek az idézete épp most szerepel a hónap idézete sorozatunkban.

Használhatják-e a kerületi lakosok a könyvtárat?

Szakkönyvtárunk korlátozottan nyilvános. A teljes szolgáltatási kínálat, például a kölcsönzés A Tan Kapuja intézmények jelenlegi és volt hallgatói, munkatársai, közösségei számára biztosított. Más egyetemek, kutatóintézetek polgárait is szívesen fogadjuk, amennyiben tudomásul veszik, hogy az elsődleges használók, a minden tekintetben kedvezményezettek, a saját intézményünk olvasói, könyvtárlátogatói.

A kerületből vagy bárhonnan érkező, érdeklődő, felnőtt lakosok a gyűjteményt helyben ingyenesen használhatják, megtekinthetik kis kiállításainkat és természetesen a honlapunkon, munkaállomásokon elérhető katalógust, adatbázisokat is bárki használhatja, podcastokat meghallgathatja.

Könyvtárunk regisztrált a József Attila lakótelep Facebook csoportjába. Figyeljük az eseményeket, esetenként posztolunk programjainkról, a kedvezményes könyvvásárainkról, vagy az ingyenesen elvihető könyvekről.

Miért, mire ajánljátok a könyvtárt a kerületi lakosoknak, iskoláknak? Miért érdemes ezt a könyvtárat használnunk?

A buddhizmussal, valamint az ázsiai országok kultúrájával, művészetével, nyelvével, irodalmával ismerkedő lakosoknak ajánlom a könyvtárunk állományában megtalálható, elérhető műveket. Nálunk a buddhizmus minden irányzatával megismerkedhet az érdeklődő. Hiteles és gazdag anyagból válogathat, igény szerint az ismeretterjesztő irodalomtól akár a  komoly szakkönyvekig.

Középiskolás diákokat – az iskolájukkal kötött megállapodás alapján – közösségi szolgálatuk teljesítésére tudunk fogadni!

A kerületi lakosok gyermekei nyaranta jelentkezhetnek A Tan Kapuja Buddhista Egyház szervezte Tejút napközis táborokba. A tábor programjában általában szerepel könyvtárlátogatás, olvasmányélményekről való beszélgetés is.

Ajánlj egy olvasmányt, könyvet a kerületi honlap olvasóinak!

Jean-Claude Carrière és Umberto Eco: Ne remélje, hogy megszabadul a könyvektől c. kötetét ajánlom. Igazi bibliofil csemege ez, két világhírű tudós élvezetes beszélgetése közös szenvedélyük tárgyáról, alfájáról és omegájáról, a könyvekről. Hiszek a könyvek közvetítette tudásban, kultúrában, és elkötelezetten megteszek mindent azért, hogy sohase szabaduljunk meg a könyvektől!:-)

Névjegy

hivatalos név: A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szakkönyvtára

cím: 1098 Budapest, Börzsöny u. 13.

honlap: https://tkbszk.tkbe.hu/

facebook: https://fb.com/tkbfkonyvtar

e-mail: library@tkbf.hu