Lombos Petra

VÉDETT LAKÁSOK, AVAGY ÓVÓHELY, DE HIVATALOSAN TANÁCSADÓ KÖZPONT

A Rádió9 2021. február 12-ei podcastjában a Védett lakások néven ismertté vált kezdeményezésre voltunk kíváncsiak. Lombos Petra, a kerületben felállított Ferencvárosi Tanácsadó Központ a Kapcsolati Erőszak Ellen vezetője a szakmai háttér tekintetében nagyon sok hasznos információt osztott meg  Barna Era szerkesztővel, és a Rádió9 frissen csatlakozott tagjával, Beberika Dorina ifjúságsegítővel.

Védett lakás program kezdete

 „Ezt nevezik úgy talán, hogy az utolsó csepp, itt most valamit tenni kell, az évvégi kettős gyerekgyilkosság,…illetve az év első 4 napjában történt haláleseteknél telt be a pohár, …s bár én helyi politikus vagyok, azt éreztem, hogy bármennyire is erre fordul néha a politika figyelme, valós cselekvés nem történik” – kezdte nálunk válaszát itt a Rádió9 tavaly januári adásában Baranyi Krisztina polgármester, arra a kérdésre válaszolva, hogy miért érezte fontosnak az akkor Védett lakások néven kezdeményezett program meghirdetését. Mi történt azóta ebben a programban, kérdezzük most mi. És „gyerekkorunktól kezdve azt tanuljuk, hogy ne árulkodj, ne avatkozz bele, törődj a magad dolgával. Arra kell kérnünk az elkötelezett embereket, hogy szóljanak, mert sokszor életmentő, ha valakinek a szomszédságában van egy olyan személy, aki be tud avatkozni”– kéri a ferencvárosiak együttműködését Lombos Petra szociális munkás, a tavaly felállt Tanácsadó Központ vezetője. S végül, ott kell elérni a súlyosan bántalmazott nőket, ahol még lehetséges, hogy egyedül és biztonságban vannak – legyen az a fodrász vagy egy kávézó mosdója!

Mi történt az elmúlt egy évben?

Alapvetésnek vettük a feladatot és természetesen szerettük is volna megszólaltatni az önkormányzatot, hogy először a döntéshozói oldalról halljuk közvetlenül, mi történt a Védett lakások program ügyében, vannak-e már ilyen lakások, mely önkormányzatok csatlakoztak a polgármesteri felhíváshoz, hogy mások is szálljanak be lakásokkal is, együttműködési hálózattal támogatva a jelenlegi rendszert és az újfajta ferencvárosit is. Az önkormányzat türelmet kért.

Ami biztos, és amit tudunk a hozzánk eljuttatott levél alapján, hogy a képviselőtestület elfogadta a szakmai koncepciót még júniusban, szeptemberben pedig döntött a pénzügyi háttérről is. A négy munkatársat megkívánó Tanácsadó Központ bérköltségeit októbertől decemberig fedezte a kerület, 4.869 eFt-ot biztosításával, ezen kívül a FESZGYI saját költségvetéséből is költöttek a felmerülő kiadásokra. Lett két kijelölt lakás a kerületben, a hálózatra, együttműködésekre vonatkozó konkrét megállapodások hírét pedig majd – ha meglesznek –   az érintettekkel együtt fogják bejelenteni. A 2021-es költségvetés tervezése most is zajlik, de az biztos, hogy az áldozatok segítéséhez szükséges összeget a FESZGYI költségvetésébe fogja az önkormányzat beépíteni és ők gazdálkodnak vele – áll az önkormányzat hozzánk eljuttatott emailjében.

A mai podcastunkban így most csak Lombos Petra, a kerületben felállított Ferencvárosi Tanácsadó Központ a Kapcsolati Erőszak Ellen vezetőjét fogják hallani.

Lombos Petra 25 éve dolgozik szociális munkásként, kereken 20 évvel ezelőtt kezdett dolgozni a  Ferencvárosban az akkori Családsegítőben és 7 évig volt itt a kerületben, a nagy tömbrehabilitációs átalakuló időszakban.  Ezzel egy időben civilként dolgozott nők, gyermekek elleni erőszak, prostitúció és emberkereskedelem  témában, majd váltott, és 13 évig egy pszichiátriai betegeknek szóló  intézmény vezetője volt. Újabb váltás jött, így most a korábbi tapasztalatokat kezdi újra hasznosítani az időközben nagyon megváltozott kerületben. Kapcsolati erőszak, áldozatvédelem a szakterülete.

Ha lesz további eredménye a programnak, mi biztosan kíváncsiak leszünk az önkormányzat képviselőire, addig is csak bízunk abban, amit több nem helyi áldozatvédelmi szakember osztott meg velünk –  mindannyian üdvözölve a kezdeményezést – hogy a döntéshozók hosszútávra köteleződtek el a program mellett, és nem pusztán lakhatási kérdésre redukálódik egy ilyen komplex probléma kezelése.