Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusa

HA NEKEM KI KELL RAKNOM A KOTTÁT, AKKOR BEFEJEZZÜK A KÓRUSMUNKÁT. – INTERJÚ AZ ANDOR ILONA BARÁTI TÁRSASÁG KODÁLY KÓRUS KARNAGYÁVAL

Milyen volt az élet Magyarország egyik leghíresebb kórusában? Hogyan fért meg egymás mellett a fegyelmezettség és a partneri tanár-diák kapcsolat? Berecz Péter B. Horváth Andrea KÓTA díjas karnaggyal készített interjút.

Andor Ilonka néni a kórusával. TV felvétel 1969

Aki otthonosan mozog a komolyzenében, vagy a kórusok életében, az biztosan sokat hallott már Andor Ilona kórusvezető, pedagógus munkásságáról. 1929-től Budapesten dolgozott: egész élete során egyetlen munkahelyen, a Ranolder Tanítóképző Intézetben, amely később a Vendel utcai Intézet, utóbb pedig a Leövey Klára Gimnázium nevet kapta. A kórusvezető 1977-ben hunyt el, emlékét máig sokan őrzik.

Andor Ilona Baráti Társaság Kodály kórusa

Kodály kórus

Közülük kiemelkedik az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály kórusa. Az „öreg diákok” mai napig heti kétszer próbálnak Ilonka néni szellemiségében. A koncertezés mellett pedig igyekeznek évente visszalátogatni iskolájukba, hogy megismertessék a mai diákokkal Andor Ilona életét és karrierjét.

Nyitókép: Emléklapot ad át a Leövey igazgatója B. Horváth Andreának